Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç konuğu Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ile birlikte, Genç Fikirler Sürdürülebilir Şehirler Projesi - Eskişehir Zirvesi programına katıldı. Başkan Ataç ve Başkan Tugay gençlere, sürdürülebilirliğin önemi hakkında aktarımda bulundu.

Tepebaşı Belediyesi’nin yürütücülüğünde hayata geçirilen ve Avrupa Birliği’nin hibe programı çerçevesinde finanse edilen Genç Fikirler Sürdürülebilir Şehirler projesi devam ediyor.

Projenin 22-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında Tepebaşı Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek son atölye çalışması pandemi tedbirleri çerçevesinde başladı. Özdilek Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve gençler katıldı. Program, 18-30 yaş arası gençlerin katılımıyla, Tepebaşı Belediyesi’nin sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarını ele alan sunum ile başladı.

Daha sonra katılımcı gençlere hitap eden Başkan Ataç, “Ülkenin iyiye gidiş noktası gençlerden başlarsa, başarıya ulaşacağına yürekten inanıyorum. Çocuklarımız, gençlerimiz, kadınlarımız bizim için çok önemli. Bugün bu çalışma İstanbul, İzmir, Ankara ve Atina’nın ardından kentimizde gerçekleşiyor ve sürdürülebilirlik konusu ele alınacak.  Burada bulunan kurum ve kuruluşların bir arada olması çok değerli. Bu tür çalışmaların daha da yaygınlaşması lazım çünkü ülkemizde bu konudaki farkındalık çok yüksek değil. Ayrıca iklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi ve doğal afetler gibi konularda, hissedilir derecede artış yaşanıyor. Bizim bu anlamda bazı çalışmalarımızdan söz etmek isterim; Tepebaşı Belediyesi olarak Brüksel’de 1000 belediye başkanı ile birlikte Başkanlar Sözleşmesi’ne imza attık ve 2020 yılında karbon ayak izini yüzde 23 azaltacağımıza dair taahhütte bulunduk. İmzanın ardından sürdürülebilir enerji eylem planımızı hazırladık. Bu eylem planı Türkiye’de çok az belediyede var. Sonra bu eylem planı ile birçok hibe programına dahil olma şansı yakaladık. Ardından 2014’te Avrupa Komisyonu’nun açtığı projeyi Tepebaşı kazandı. İngiltere’den Nottingham ve İspanya’dan Valladolid kenti ile birlikte 23 milyon Euro hibe kazandık, bizim payımız ise 5 milyon Euro idi. Burada istenen 5 yıllık süreçte karbon ayak izini azaltacak bir çalışmaydı.  Biz bu çalışmayı tamamladık. Alzheimer merkezimizin de içinde olduğu 30 dönümün üzerindeki bir alanı proje merkezi olarak belirledik. Enerji kayıplarının engellenmesi adına yalıtım sistemleri, cam sistemleri, çatı izolasyonları gibi çalışmalar gerçekleştirdik. Güneş panelleri ile temiz enerji üretimi de sağladık. Sürdürülebilir ulaşım için de yüzde 100 elektrikli otobüsler, hibrit otomobiller, elektrikli bisikletler gibi çalışmalarımız oldu. Bu arada Türkiye’de elektrikli otobüs kullanan ilk belediye olduk. Ayrıca tüm bu sistemin izlenebildiği bir portal kuruldu. Bu, Türkiye’de tek olan bir proje, Remourban - Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması Projesi. Tüm bu gelişmelerin ardından karbon ayak izinin, 2030 yılına kadar yüzde 40 oranında düşürülmesi önerildi ve biz de bunu taahhüt ettik. Kısaca Tepebaşı Belediyesi’ni Avrupa’da çok bilinir bir noktaya taşıdık” dedi.

“Tepebaşı Küresel Model olmayı başardı”

Başkan Ataç konuşmasının devamında Tepebaşı Belediyesi’nin örnek çalışmaları ile elde ettiği başarılara da değinerek, “Eylül 2019’da Birleşmiş Milletler Örgütünün destekleriyle Etiyopya’nın ve Afrika Birliği’nin başkenti Addis Ababa’da gerçekleştirilen 14. İnsan Yerleşimleri Küresel Forumu’na davet edildik. ‘Dijital Çağda Kentlerin ve İnsan Yerleşimlerinin Sürdürülebilir Gelişimi’ teması ile düzenlenen forumda, Sürdürülebilir Kentler ve İnsan Yerleşimleri konusunda, Remourban - Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması Projesi’nin tanıtımını gerçekleştirdik. Tepebaşı Belediyesi olarak uluslararası alanda pek çok önemli referanslarımız var. İnsan odaklı, sosyal, eğitim, temiz enerji ve çevre politikalarımız çerçevesinde hayata geçirdiğimiz projeler ve Remourban - Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması Projesi ile dünyaya örnek olarak ülkemizi temsil etme gururu ve onurunu yaşıyoruz.  52 ülke ve 500’den fazla katılımcı ile gerçekleştirilen ‘Akıllı Kent Gelişimi’ alanında Küresel Model ödülüne layık görüldük. Tepebaşı artık bir Küresel Model. Bu ödülü almaktan ve ülkemizi burada ilk kez temsil etmiş olmaktan dolayı çok mutlu oldum” sözlerini kullandı.

Başkan Tugay: Hepimize büyük görevler düşüyor

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay da iklim değişikliğine dikkat çekerken, “İzmir’den sonra en sevdiğim şehirde, en sevdiğim belediye başkanının konuğuyum. Sayın Ahmet Ataç, benim belediye başkanlığım sürecimde çok örnek aldığım bir isim. Burada olmaktan dolayı da çok mutluyum. Ayrıca depremde bize koşarak ilk yardım eden belediyelerden bir tanesi Tepebaşı Belediyesi’dir ve bunu da hayatım boyunca unutmayacağım. Bugün burada çok dolu olduğum bir konuyu konuşuyorsunuz. Dün bir grup üniversite öğrencisi ile beraber, Karşıyaka çarşısının tasarımı ile ilgili 3 hafta süren bir tasarım maratonunun final günündeydik. Çarşıya onların geliştirdiği fikirlerle bir şekil vermek için çok umut veren bir ortamdaydık. Sizlerin genç yüzlerinize bakınca aynı ortamı hissediyorum. Ben her gün dünyanın geleceği ile ilgili üzerimde daha fazla baskı hissediyorum. Olayın ciddiyeti ile ilgili bir türlü yerine oturtulamayan bir gerçeklik var. Birleşmiş Milletler, 10 yıl sonra dünyanın yaşanılamaz bir yer haline gelebileceği ihtimalinin yüksek olduğunu ortaya koyan bir rapor yayınladı. Bu kadar acil bir konuda herkes, hala vaktimiz var gibi davranıyor. İklim sorununa karşı hepimiz çaba göstermeli, tüm kamu ve kuruluşlar ile birlikte insanların da katılımını sağlamalıyız. Orman yangını dolayısıyla bölgeye gittiğimizde sıcaklık 50 dereceydi. Ayrıca İzmir’de çok ani iklim hareketleri gözlemliyorum. Anormal sıcaklık artışları, rüzgarlar, su kaynaklarının çok hızlı şekilde kaybedilmesi gibi… Tüm bu olaylar hepimize büyük görevler düşüyor ve herkesin katılımını sağlayarak birçok çalışma yapılması gerekiyor. Biz de bu açıdan önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Programda Başkan Ataç ve Başkan Tugay, gençlerden gelen soruları da yanıtladı.

Genç Fikirler Sürdürülebilir Şehirler Projesi

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından “Erasmus Plus (KA3) Yapılandırılmış Diyalog: Gençler ve Gençlik Alanında Karar Alıcılar Arasında Toplantılar” programı kapsamında Tepebaşı Belediyesi’nin koordinatörlüğünde yürütülen ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sürdürülebilirlik Adımları Derneği, MOSAIC (Yunanistan) ve EduEra (Slovakya) ortaklığında gerçekleştirilen çok ortaklı bir projedir.

Editör: TE Bilişim