Cumhuriyet Bayramıileilgiligönlümüzdekidüşüncelerikalemimizemürekkepyapıpsizdeğerliokuyucularımızlapaylaşmak isteriz.

Sen özlemsin, sengerçekbirhürriyet

Korunacakmalımsın Cumhuriyet!

Yaşamasevincimhaklıbirniyet

Öğünecekşanımsın Cumhuriyet!


Seninle var budağlarbutaşlar
Sana verildi nice canlarbaşlar
Kurulasındiyedöküldüyaşlar
Yaşayacakadımsın Cumhuriyet!

Hasretlesusamıştıkhürriyete
ÖldüysekkavuştukCumhuriyete!

Evet dün Milli Bayramlarımızın en anlamlısı Cumhuriyet Bayramımızı millet olarak büyük bir coşku ve heyecan ile kutladık.

Cumhuriyet ilan edilmeden ülkemizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vermiş olduğu emsalsiz mücadele Cumhuriyetin ilanıyla taçlanmıştır.

Şöyle ki;Zaman tünelinde Cumhuriyet fikrinin artık gönlünde mayalandığı Mustafa Kemal Atatürk, Erzurum Kongresi sonrasında 22 Aralık 1919 günü Hacı Bektaş Dergâhını ziyaret eder. Zira Hacı Bektaş'ta Bektaşilerin bağlı bulundukları Çelebi Cemalettin Efendi ile Hacı Bektaş Dede Postu Vekili Niyazi Salih Baba bulunmaktadır.

Atatürk, Hacıbektaş'a üç kişi ile gelir ve burada 52 kişiden oluşan bir heyet ile toplantı yapar. Bu 52 kişinin 25'i Hacıbektaş'tan, 27'si ise; Amasya, Sivas, Tokat, Tunceli, Muş, Elazığ, Ege ve Arnavutluk'tan gelir.

Mustafa Kemal burada, Cemalettin Çelebi ile görüşerek Kuvva-yıMilliye'ye taraftar olduğuna dair kendisinden kesin söz alır. Böylece buraya gelmedeki maksat artık hâsıl olmuştur.

Mustafa Kemal'in vaziyet ve girişilen milli mücadele hakkındaki açıklamaları Çelebi Hazretlerinin dikkatini celp eder. Hatta Çelebi, daha da ileri giderek Cumhuriyet taraftarı olduğunu üstü kapalı ima etse de, Mustafa Kemal henüz zamanı olmayan bu mühim mesele için müspet veya menfi bir cevap vermekten kaçınır.

Buradan anlaşılıyor ki, Cemalettin Efendi Cumhuriyete taraftar, Salih Baba da hür fikirli, çok ileri görüşlü bir zattır.

Atatürk bu görüşme sonrası Hacı Bektaş'tan ayrılmadan önce, Çelebi ile birlikte Hacı Bektaş Veli'nin türbesini ziyaret eder. Atatürk, Hünkâr Hacı Bektaş Veli Hazretlerinin kabrine kapanır ve 'Evladını önüme rehber eyledim. Meydana çıkıyorum. Yüzümü utandırma' diye dua eder.

Atatürk oradan ayrılırken Cemalettin Çelebi, 'Paşam! Cumhuriyeti ne zaman kuruyoruz?' diye açıkça sorar. Cumhuriyet kelimesini duyan Atatürk heyecanlanır ve Cemalettin Çelebi'ye yaklaşarak, 'Aramızda kalmak kaydıyla en yakın zamanda' cevabını verir. Cumhuriyet ismi ilk olarak orada zikredilmiştir.

Görüldüğü üzere, Atatürk'ün başlattığı bu Milli Mücadele Hacıbektaş'ta yaptığı ziyaretle manevi bir boyut kazanmıştır.

O sebeple 29 Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyet, milli iradenin tamamen hayata geçmesinin anahtarı olmuştur.

Bu duygularla Cumhuriyeti kuran iradenin büyük önderini rahmetle ve minnetle yaad ediyor onu ilelebet yaşatacak başta Türk Gençliği olmak üzere hepimize kutlu olmasını diliyorum.