2022 yılı için belirlenen Asgari ücret net tutarı 4.253,40 TL. Brüt ise 5.004,00 TL. işveren maliyeti ise 5.879,70 TL. olarak belirlendi ve Resmi Gazete’ te yayınlanarak yürürlüğe girdi.

 

AGİ TUTARI

7349 sayılı Torba Kanun’un 3. maddesi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun Asgari Geçim İndirimi uygulamasını düzenleyen 32. Maddesi ile AGİ uygulamaları artık kaldırılmıştır.

 

GELİR ve DAMGA VERGİSİ İSTİSNASI

İlgili kanun değişikliğinde asgari ücret alan çalışanlardan gelir vergisi kesilmeyeceği, asgari ücretten fazla alanların da asgari ücret üzerinden alınmayan tutar kadar istisna tutarı uygulanıp gelir vergisinin hesaplanacağı anlaşılmaktadır.

Damga vergisi için de aynı durumun tekrar ettiği görülmektedir. Asgari ücretli çalışanlardan 2022 yılından itibaren damga vergisi alınmayacak, asgari ücretten fazla ücret ile çalışanlardan ise asgari ücret üzerinden hesaplanan damga vergisi tutarı kadar düşülerek hesaplanacaktır.

ÜCRETLERDEKİ ETKİ

Yayınlanan uygulama tebliğlerinde herhangi bir değişiklik olmaması halinde belirtilen hesaplamalara göre asgari ücretli çalışanlarda 2021 yılına göre 1.427,50 TL . (AGİ dahil) artış olduğu görülmektedir. Asgari ücretin üzerinde alanlarda ise bu artış damga ve gelir vergisi istisnaları ile birlikle en az 675,99 TL. olarak etki etmektedir.

Bahsedilen rakamlar ek olarak yol ve yemek ücretlerinin fazla mesai ödemelerinin eklenmemiş hali olup bu tutarlarda da artışlar söz konusudur. Peki yol, yemek, mesai ve diğer ödemeler ile ilgili artışları nasıl yönetebiliriz? Çalışan sayısından bağımsız olarak yan haklar, izinler, mesailer ve avanslar gibi birçok değişkeni kontrol edebileceğiniz inoportal insan kaynakları yazılımı ile bunu gerçekleştirmeniz mümkün.

İNOPORTAL

İş süreçlerinizi her yerden yönetebileceğiniz ve size özel uyarlanabilen formlar ile İNOPORTAL tüm ihtiyaçlarınıza yönelik en uygun çözümdür. İşe alım süreçleri, PDKS, görev yönetimi, anketler, kurumsal  eğitim yazılımı gibi İK süreçleri yanında masraf yönetimi, avans yönetimi, kasa yönetimi gibi finansal süreçleri de İnsan Kaynakları Yazılımı konusunda uzman İNOSOFT firmasına ait İnoportal ile yürütebilirsiniz.

Dijital değişim sürecinizde ihtiyacınız olan İnsan Kaynakları Yazılımı İnoportal'ı demo olarak kullanmak için inoportal.com web sitesinden demo talep edebilirsiniz.

Editör: Mustafa YILDIRIM