Gümüşhane Üniversitesi Rektörlüğüne geçtiğimiz günlerde Samsun 19 Mayıs Üniversitesinden Prof.Dr.Halil İbrahim Zeybek atandı.
15 adayın rektörlük için müracaatta bulunduğu süreçte Sayın Zeybek’e başarılar diliyoruz. Nasıl bir yönetici profili çizeceğini bekleyip göreceğiz.
Adaylar arasında Gümüşhaneli olup ilimizi bilen ve tanıyan isimler vardı.
Bu atama sürecinde Gümüşhaneli birkaç ismin öne çıktığı, şanslarının yüksek olduğu bize gelen haberler arasındaydı.
Fakat sonuç herkesi hayal kırıklığına uğrattı. “Gümüşhane’ye Gümüşhaneli rektör” beklentileri boşa çıktı. Hayaller başka bahara kaldı.
Bu satırları kaleme aldığım Eskişehir’imizde iki üniversite var. İkisine de yıllardır hep Eskişehirli rektör atanır.
Gerek Anadolu ve gerekse Osmangazi Üniversitelerinde bu kuralın değiştiğini hatırlamıyorum.
Rektör ataması bana geçmişte yaşadığım bir anıyı hatırlattı.
Yıllar önce Ankara’da “Gümüşhaneli Bürokratlar” kitabının ilk tanıtım kokteyline gittiğimde kürsüde M.Oltan Sungurlu Bey vardı.
Gümüşhane’mizim yetiştirdiği en önemli değerlerden olan Bakanımız Sayın Mahmut Oltan Sungurlu Bey konuşmasının bir bölümünde şöyle dedi: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde öğrenci iken acaba Gümüşhaneli bir ilim adamı var mı diye çok merak etmiştim. Yaptığım araştırmada o zamanlar sadece bir kişi bulabildim. O da Diş hekimliği Fakültesinde Profesördü. Şimdi bakıyorum bu kitapta onlarca değerli ilim adamı ve iş adamı hemşerim var…)”
Rektör atamalarında sayın bakanımızın söylediği cümleleri geldi aklıma. Yurdun çeşitli üniversitelerinde son derece başarılı, ülkesine ve bilime hizmet eden birçok hemşerimiz sanki hiç yokmuş gibi dışarıdan birisinin rektör atanması sizin olduğu kadar benimde garibime gitti.
Gümüşhane’yi tanıyana kadar ne kadar süre geçer bilmiyoruz.
Yeni rektör sayın Prof.Dr. H.İbrahim Zeybek’i tanımıyoruz. Gümüşhaneye yabancı birisi. Hangi kriterlere göre atandı onu da bilmiyoruz.
Ama bildiğimiz bir gerçek var Gümüşhaneli değil.Tokat’lı. Yöneticilik anlamında da fazla tecrübesi yok. Sosyal medyada da yeni rektör üzerine bir çok yorumlar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.
Sayın Zeybek’in uzmanlık alanı Coğrafya. İyi bir akademisyen olabilir. Buna hiç sözümüz yok ama, bir hemşerimizi rektör olarak görmek diğer illerde olduğu gibi bizimde hakkımız olsa gerek.
Üniversiteler bir kent için en önemli kurumların başında geliyor. Kentle bütünleşmiş bir üniversite ile sağladığı ekonomik, kültürel  ve sosyal katkıyı ifade etmeye çalışsak bu sütunlar yetersiz kalır.
Eskişehir’de bunun birçok örneğini görmekteyiz. Yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin üst düzeyde üniversitelerle iş birliği yaptığını belirtmeliyim. Bu anlamda neredeyse ayda bir kentin geleceği ile ilgili protokoller imzalanıyor.
19 Bin öğrencisi ve 1150 ye yakın akademik ve idari personeli ile Gümüşhane’mize değer katan Gümüşhane Üniversitesinin kentin geleceğinde, hemşerilerimin yaşam kalitesinin arttırılmasında daha çok inisiyatif alması, geliştireceği projelerle sosyal ve kültürel yaşama olumlu katkılar sağlayacağı günleri özlemle bekleyeceğiz.
Mevcut rektör sayın Günaydın’ın özellikle yönetimsel anlamda aldığı eleştirileri dileriz Sayın Zeybek Almaz.
Prof.Dr.H.İbrahim Zeybek, görevi sonunda dileriz; kentin önün açan mega projelere imza atan, Liyakatlı/birikimli/ paylaşımcı ve  öğretim elemanlarını ötekileştirmeyen şeffaf ve personeline değer bir “rektörümüzdü” diye hatırlanmak ister.