Akın, “Veteriner Hekimler endemik ve pandemik karakter taşıyan hayvan hastalıklarının yayılmasının önlenmesi ile mücadelede, hayvanlardan veya hayvansal ürünlerden insanlara geçen hastalıkların (Zoonozlar) önlenmesinde, hayvan hastalıklarının teşhisi, tedavisi ve koruyucu hekimliğinde, hayvansal ve bitkisel kaynaklı gıdanın üretiminden tüketimine kadar yer alan her safhada, halk sağlığının korunmasında, ilaç, aşı üretiminde çalışmaktadır. 657, 992, 1593, 5199, 5216, 5393, 5996, 6343 Sayılı Kanunlara göre sağlık sınıfı ve sağlık alanında görev yapmaktadırlar.

        Sağlık Bakanlığında olmadıkları gerekçesiyle ve türlü bahanelerle sağlık çalışanlarına yapılan hiçbir iyileştirme uygulamalarından faydalandırılmamaktadırlar. Sağlık Bakanlığınca TBMM sunulan ve kabul edilen Doktor ve Diş Hekimlerine yapılan  maaş ve emekliliklerinde  sağlanan iyileştirmelerde de Veteriner Hekimler kapsam dışında tutulmuşlardır. Bu adaletsizliğin giderilmesi haklı talebimizdir. Veteriner Sağlık sınıfı çalışanları olarak haklarımızı koruyan ve geliştiren adil bir ek gösterge düzenlemesi İstiyoruz.

      Veteriner Hekimler, diğer tüm sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu ve şikâyet ettiği koşullara da muhataptırlar. Ağır ve yıpratıcı işlerde çalışırlar zoonoz hastalıklara yakalanırlar. 2008 yılında fiili hizmet zammı/yıpranma payı AKP hükümetince haksız olarak elimizden alınmış daha sonra 5510 sayılı kanunun 40.maddesi değişikliği ile sağlık çalışanları ve bazı meslek gruplarına fiili hizmet zammı geri verilmesine rağmen Veteriner Sağlık emekçileri mağdur edilmiştir. Fiili hizmet /yıpranma payı hakkımızın kamu ve özel sektör çalışanları için geri verilmesini istiyoruz.

       Veteriner Hekimler ve Veteriner Sağlık Çalışanları görev yaptıkları her alanda sözlü ve fiziki şiddete maruz kalmakta, canından olmaktadır. Tüm ısrarlı taleplerimize rağmen 15.04.2022 tarihinde TBMM’de kabul edilen sağlıkta şiddet yasası kapsamı dışında tutulmuşlardır. Yasa dışında tutulmamızı kabul etmiyoruz. Kapsam içine alınmamızı, etkin koruma talebimizi tekrarlıyoruz.

        Dünya Halk Sağlığı Örgütü ile Gıda ve Tarım Örgütü'nün Ortak Zoonotik Hastalıklar Uzmanlar Komitesi Zoonozların sayısının 200'e ulaştığını, 2000 yılından sonra da bu hastalıklara çok sayıda hastalığın ilave olduğunu bildirmektedir. Bruselloz, Tüberküloz, Salmonelloz, Şarbon, Kuduz, Ekinokok, Tularemi, Kırım Kongo Kanamalı hastalığı, Q Ateşi, Kampilobakter, Çiçek hastalığı, Kuş Gribi, Toksoplazmoz, Amibiozis, Sıtma;Covid 19 sık görülen Zoonozlardan bazılarıdır. Veteriner Hekimler, Beşeri Hekimler ve diğer sağlık sınıfı mesleklerin bütüncül bir yaklaşımla TEK SAĞLIK KONSEPTİNE sıkıca sarılmaları gerekir. 

Biz Veteriner Sağlık Sınıfı Emekçileri de Varız!”
İnsan ve Hayvan sağlığı bir bütündür; ayrımcılık büyük bir sağlık sorunudur!
Emek Bizim Söz Bizim Sağlık Hepimizin!
Sağlık Emek ve Meslek Örgütleriyle hep beraber yan yana, omuz omuza pankartlarımızla, önlüklerimizle, 29 Mayıs’ta  Ankara’da   Beyaz Mitingdeyiz.”

                                                  

Editör: Mustafa YILDIRIM