İlimizde belli cadde ve sokakların kenarları Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi tarafından otopark olarak ilan edilmiş durumda.

Uygulama kararı oldukça eski, 2012 tarihli. Fakat o günden bu yana yol kenarı otopark uygulaması pek çok çelişkiye sebep olmuş durumda.

Öncelikle bu otoparkların işletmelerinin ayrı bir tüzel kişiliği bulunan, harcamaları Sayıştay denetiminden geçmeyen Eskişehir Kent İçi Toplu Taşımacılık Nak. Mak. Ve İnş. Tic. Ltd. Şti. (KENTAŞ) tarafından işletiliyor olması ve yol kenarı otoparklardan elde edilen gelirin Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşmıyor oluşu, şirketin harcamalarının kar/zarar durumunun ise denetiminden uzak oluşu eleştiri konusu olmuştu.

Bu konudaki en önemli serzeniş ise otopark olarak ilan edilen cadde ve yollarda evi ya da işyeri olan şehir sakinlerinden gelmekte idi.

Zira aracınızı evinizin ya da dükkânınızın önüne koyabilmek için aylık çok ciddi meblağlar ödemeniz gerekiyordu.

Bunun bir alternatifi ise yoktu. Zira binanız inşa edilirken otopark yeri ayrılmamış bunun yerine Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne otopark ücreti yatırılmış idi. Bu ücretin yatırılmasında amaç Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından otopark hesabında biriken meblağlar ile gerekli kamulaştırmaların yapılıp otopark inşa edilmesi iken bu sorumluluk yerine getirilmemiş, kişiler yüksek ücretli yol kenarı otoparklar ile baş başa bırakılmıştı.

Evinin ya da dükkânının önüne aracını, koyacak başka yeri olmadığı için koyan kişiler, otopark ücretleri ile baş edemeyince bu ücretleri ödememeyi seçtiler.

İlk olarak özel bir şirketin işlettiği otopark ücretlerinin tahsili için Büyükşehir Belediyesi zabıtasının ceza yazması gibi hukuka aykırı bir yol denendi sorumlular tarafından. Sulh Ceza Mahkemelerinin bu yaptırımları iptal etmesi sonucu ise bu kez KENTAŞ tarafından icra takipleri açılmaya başlandı.

İcra takiplerine itiraz edenlere ise dava açıldı. Bu davaların bir bölümü ise olumsuz sonuçlandı.

Burada bu süreç içerisinde olan, hakkında icra takibi yapılan ya da itirazın iptali davası açılan Eskişehirliler için şu bilgiyi vermekte fayda var.

Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen’in Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na karşı açtığı dava 13.10.2020 tarihinde Ankara Bölge İdare Mahkemesi 10. Dava Dairesi 2020/1569 Esas, 2020/1839 karar numarası ile kısa süre önce sonuçlandı.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi evinin bulunduğu cadde üzerinde otopark ücreti tahakkuk ettirilmesine ilişkin işlemin iptaline ilişkin verilen kararı onadı.

Cadde üzerinde konutu bulunan davacının otopark ücreti ödemesi gerekmediğini belirten 10. Dava Dairesi davacının aracını Sakarya-1 Caddesi üzerinde bulunan evlerinin önüne park etmesi nedeniyle tahakkuk ettirilen tutarın iptaline ilişkin kararın kesin olarak onanmasına karar verdi.

Dolayısı ile hakkında icra takibi yapılan ya da itirazın iptali davası açılanlar aynı şekilde tahakkuk ettirilen meblağlar için İdare Mahkemesine dava açabilirler.