Zirkonyum kaplama, günümüz teknolojisinde yaygın olarak kullanılan, klasik köprü ve protezlerin yerine kullanılan bir alaşım türüdür.

Dişte çarpıklık, şekil bozukluğu gibi durumlardan kaynaklı olarak bir kısım estetik bozuklukları olabilir. Klasik beyazlatma yöntemlerinin sonuç vermediği durumlarda da zirkonyum diş kaplaması tercih edilebilir. Uygulama sonrasında arzu edilen gülüş estetiği yakalanabilir.

Klinik +1 'de Zirkonyum Kaplama Uygulaması

Zirkonyum, ışık geçirgenliği sayesinde doğal diş görünümünde olan bir alaşımdır. Sağlıklı dişlerde mine kısmı ışığı tamamen geçirir.

Klasik porselen kaplama uygulamasında kullanılan metal, dişlerde opak türünde bir görüntüye sebep olur. Bu da dişlerin yapay ve cansız görünmesine sebeptir. Zirkonyum kaplama ile bu durumun önüne geçilir.

Bahse konu uygulama diş etleri ile % 100 uyumludur. Metal destekli protezlerde kullanılan metal malzeme diş etinde morarmalara sebep olur. Bu uygulama ile diş eti’nin morarması, çekilmesi gibi durumların da önüne geçilebilir.

Zirkonyum Kaplama Avantajları

  • Uygulamada kullanılan zirkonyum alaşımında metal bulunmadığı için herhangi bir şekilde alerjik reaksiyonlara sebep olmaz.
     
  • Yine alaşımın içeriğinde metal olmadığından ağızda kötü kokuya da neden olmaz.
     
  • Kaplama, kaygan ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olduğu için herhangi bir plak birikimi görülmez.
     
  • Bu nedenle çay, sigara, kahve gibi içeceklerin tüketilmesinden etkilenmez.
     
  • Rengi her zaman uygulandığı gibi kalır.

Zirkonyum Kaplama Ömrü Ne Kadardır ?

Zirkonyum kaplamaların ömrü malzeme kalitesi ve işlemi yapan doktorun tecrübesine göre farklılık gösterebilir.Genelde iyi uygulanmış bir zirkonyum kaplamanın 10 ila 15 yıl arasında ömrü olmasını bekleriz. Ancak hastanın ağız bakımı gereken düzeyde olmazsa kaplamaların ömrü kısalır.Diğer bir taraftan hasta ağız bakımını ne kadar iyi yaparsa kaplamaların ömrü paralel oranda uzar.

Zirkonyum Kaplama Diş Bakımı

Zirkonyum kaplama uygulamasından sonra diş bakımı normal seyrinde yapılır. Nasıl ki dişlerin günde 2 kez normal şekilde fırçalanması esas ise, uygulama sonrasında da bu prensip devam ettirilir. Bunun yanında uygulama sonrasında 6 ayda bir düzenli diş kontrolünün yapılması ile oluşabilecek problemlerin önüne geçilebilir.

Düzenli olarak diş hekimi kontrolü yapıldığında zirkonyum kaplama, uzun yıllar kullanılabilir. Dişler, canlı dokular olduğundan zamanla aşınma ya da diş yapısında bir kısım değişikler olabilir. Söz konusu uygulamada ise dişlerde herhangi bir değişiklik söz konusu değildir.

Zirkonyum kaplamaların zaman içerisinde değiştirilmesi istenirse herhangi bir rahatsızlık duyulmadan dişler çıkarılabilir. Kaplamalar kesilerek diş kısmından çıkarıldığından herhangi bir ağrı, sızı söz konusu değildir.

Zirkonyum Kaplama Uygulaması Nasıl Yapılır ?

Zirkonyum kaplama uygulamasında da metal destekli kaplamalarda olduğu gibi diş küçültülür. Diş, lokal anestezi ile kesildikten sonra kaplamanın ölçüsü alınır. Laboratuvar ortamında dişe uygun yapı ve renkte zirkonyum alaşımından kaplama hazırlanır. Son aşamada da yapıştırıcı reçineler yardımı ile kaplama dişe yapıştırılır. Uygulama sonrasında elde edilen dişi kendi doğal dişiniz gibi kullanabilirsiniz.

Dişin kesilme aşamasında lokal anestezi uygulandığı için hasta herhangi bir ağrı, sızı hissetmez. Kesim işleminden sonra dişe geçici bir kaplama yapılarak dişin soğuk-sıcak hassasiyeti azaltılır. Hastaların çok az bir kısmında sızlama görülebilir. Genel olarak bu problem söz konusu değildir.

Bahse konu uygulama diş etlerinde herhangi bir sorun olmayan hastalarda genellikle 1 hafta gibi bir sürede sonuçlanır. Yapılan uygulamanın hastanın ve hekimin içine sinme durumuna göre birkaç prova yapılabilir.

İnsanların 18-20 yaşına kadar gelişim süreci devam ettiğinden bu uygulamanın bu yaş döneminden sonra yapılması gerekir. Söz konusu yaş aralığının öncesinde çene, sürekli büyüme döneminde olduğundan zirkonyum kaplama uygulamasında bir kısım problemler oluşabilir.

Zirkonyum Kaplamanın Dezavantajı Var Mıdır ?

Dişsiz aralıkların yan kısmına zirkonyum uygulaması yapılması durumunda zamanla kırılma ihtimali söz konusu olabilir. Bu nedenle uygulamanın yan dişler tarafından desteklenecek bir bölgeye yapılması tavsiye edilir.

Uygulamanın diş eti hastalarına yapılması da uygun değildir. Öncelikle hastanın diş eti tedavisi tamamlanmalı, sonrasında zirkonyum uygulamasına geçilmelidir. Uygulamada acele edilmemeli, diş etleri sağlıklı bir hal aldıktan sonra uygulamaya geçilmelidir.

Editör: Mustafa YILDIRIM