Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Eksi 25 Derneği ve Eskişehir’deki eğitim sendikalarının ortaklaşa yürüttüğü ‘çocuk ihmali ve istismarının önlenmesinde eğitim sendikaları işbirliği protokolü’ çalışmalarının bu ayki toplantısı, Eğitim Sen Eskişehir Şubesi’nde yapıldı.
Toplantıya Eskişehir İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ejder Yurttaş, Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Serkan Demir, Eğitim Bir Sen Eskişehir 1 Nolu Şube Başkan Vekili Muammer Demirkan, Türk Eğitim Sen Eskişehir 1 Nolu Şube Başkanı Haydar Urfalı, Eğitim İş Eskişehir Şube Başkanı Mücahit Bayraktar, Eksi 25 Derneği Başkanı Burak Karakaya ile dernek yöneticileri Yasemin Karakaya,  Buket Özkan ve Eskişehir’deki eğitim sendikalarından temsilciler katıldı.
Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Serkan Demir yaptığı açılış konuşmasında, çocuk ihmali ve istismarının önlenmesinde eğitim işbirliği protokolü çalışmalarının bu ayki toplantısına ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi. Çok faydalı bir iş yapıldığına, çocuklarımız için bir araya gelindiğine vurgu yapan Demir, çocuklarımızı korumak için yapılacak her türlü çalışmaya katkı sağlayacaklarını söyledi.
Toplantı, Eksi 25 Derneği Başkan Yardımcısı Yasemin Karakaya’nın daha önceki toplantıda alınan kararlar ve bu süreçte yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vermesinin ardından gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.
Eğitim ve Hukuk fakülteleri dekanları ile görüşülecek
Eskişehir’deki iki üniversitenin Eğitim ve Hukuk fakültelerinde çocuk ihmali ve istismarını önleme konusunun ders olarak okutulması ile ilgili iki üniversite rektörüyle görüşüldüğü ve bu görüşmelerin olumlu sonuç alınana kadar devam etmesi gerektiğine ve fakülte dekanlarıyla da görüşme yapılmasına karar verildi.
Toplantıda önemle üzerinde durulan bir diğer gündem maddesi de, çocuk ihmali ve istismarı konusunda bildirimde bulunacak öğretmene sendikasının destek vermesi konusu oldu. Öğretmenlerin bildirimin en doğru yolu konusunda bilgilendirilmesi amacıyla sene başı toplantılarına konuyla ilgili gündem maddesi eklenmesi ve hazırlanacak ortak bir metnin sene başı toplantılarında okunması konusunda çalışma yapılmasının önemine vurgu yapıldı. Yürütme Kurulu tarafından hazırlanacak olan broşürde de bu konuya ayrıntılı yer verilmesi kararlaştırıldı.  Ayrıca okullarda çalışacak personelin işe alınmadan önce, çocukla ilgili suçlardan yargılanıp yargılanmadığının tespit edilmesi ve bu suçlara bulaşmış kişilerin çalıştırılmaması konusunda daha dikkatli davranılması için gerekli çalışmaların yapılacağı belirtildi. Toplantının son gündem maddesi olarak ‘çocuk dostu habercilik’ konusunda neler yapılabileceği ve bu konuda yapılacak çalışmalarla ilgili nerelerden destek alınacağı tartışıldı.
Toplantıya katılan kurum temsilcileri ‘çocuk ihmali ve istismarının önlenmesinde eğitim işbirliği protokolü’ çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi:
Türk Eğitim Sen Eskişehir 1 Nolu Şube Başkanı Haydar Urfalı:
“Süreç yavaş işlese de çalışmamızın verimli olduğunu düşünüyorum. Somut ürünlere ulaşmamız mayıs ayını bulacak, ama çalışmalarımızın yansımalarını yeni eğitim öğretim yılında göreceğiz. Bu çalışmalar ışığında daha sağlıklı,  daha verimli ve daha bilinçli bir eğitim öğretim olacağını düşünüyorum. Eksi 25 Derneği, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve sendikalara böylesine önemli bir konuda bir arada çalıştıkları için teşekkürlerimi sunuyorum.”
 Eğitim Bir-Sen Eskişehir 1 Nolu Şube Başkan Vekili Muammer Demirkan:
“ Gerçekten iyi bir ürün elde etmek için aceleci davranmak yerine iyi çalışılması daha önemli. Bizlere hem Eksi 25 Derneği ile ilgili hem de bu çalışmayla ilgili olumlu geri dönüşler geliyor. Yaptığımız işin çok faydalı olduğuna inanıyorum ve çalışmaya destek sunanlara teşekkür ediyorum.”
Eskişehir İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ejder Yurttaş:
“Bu çalışma Türkiye’de bir ilk olması sebebiyle de çok önemli. Görüşler, düşünceler, renkler farklı olabilir ama bu çocuklar bizim. Çocuklarımız için yapılan bu çalışma da çok önemli ve değerli. Biz Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak başından sonuna katkı sunmaya hazırız. Çalışmaya destek veren dernek ve sendikalarımıza başarılar diliyorum ve saygılarımı sunuyorum.”
Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Serkan Demir:
“Bu önemli çalışmayı yapıyoruz ama işin sonucu daha çok sahayla ilgili. Okullara indiğimizde, öğretmenlere, velilere ulaştığımızda daha da anlamlı olacak. Bu çalışma süreci bizler için de çok öğretici oldu. Sendikaların beraber çalışması da ayrı bir fayda. Herkese teşekkür ediyor, daha da faydalı çalışmalar yapacağımıza inanıyorum.”
Eğitim İş Eskişehir Şube Başkanı Mücahit Bayraktar:
“ Eksi 25 Derneği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve sendikaların bir arada yürüttüğü ve çocuklarımızla ilgili bu çalışmada yer almaktan mutluyuz. Bundan sonraki süreçte de elimizden gelini yapmaya devam edeceğiz. “
Eksi 25 Derneği Başkanı Burak Karakaya:
“ Eskişehir’in ilçelerinde ‘Çocuk Odaklı Çalışan Kurumların Koordinasyonu Projesi kapsamında  bir çalışmamız başladı. Bu çalışmaların özellikle kapanış toplantılarına eğitim sendikalarımızdan temsilcilerin katılmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Çocuklarla ilgili ortak çalışmaktan büyük mutluluk duyuyoruz ve çalışmalarımızın devam etmesini diliyorum.”
 
 
 
 
 
 
 
Editör: TE Bilişim