Şenay Bilik Yıldırım

Siyasete İYİ Parti'nin 3. sıra milletvekili olarak giriş yaptınız, genel seçimde kazanamazsam Büyükşehir adaylığı için çalışırım diye düşünmüş müydünüz?

Böyle bir amacım yoktu, buradaki hedefimiz Türkiye'ydi,  mevcut başkanlık sistemini değiştirmek için elimizden geleni yaptık. Genel seçimde Eskişehir beni tanıdı ve benimsedi ben de gerçek Eskişehir'i kırsalın tamamını 3 kez gezdiğimde anladım. Bu nedenle çıkış sloganım için “Eski-şehirin yeni başkanı” cümlesini kullandım. Bu çok da eleştirildi ama gerçek bu… Eskişehir 2024 yılına yakışmayan çok mahallesi olan bir şehir, bunu kabul etmek istemeyenler için Eskişehir’in bazı mahallelerinde ve ilçelerinde tur yapıp anlatabilirim. Bunu değiştirmek için göreve talibim.

Eskişehir'in acil çözüm bekleyen temel sorunları nelerdir?

İlk sırada herkes içintrafik gelir belki ama bence şu anda çok temel bir barınma ve derin yoksulluk sorunumuz var. Trafik, imar çok para ve vakit gerektiren temel sorunlar ancak insanların karınlarını doyurmak daha kısa vadede çözülebilir. Şu anda çocuklar gerekli vitaminleri alamıyor öğrenciler aç yatıyor. Biz kendi şehrimizden de vatandaşımız da sorumluyuz ve kentimizde bunu en az hissedilir bir seviyeye getirmek zorundayız. Belediyenin kaynağı ne vatandaş ondan aldığımızı finans, bu finansı iyi yönetip bu temel sorunları çözmeliyiz.12 tane mühendisten oluşan bir kadro ile Eskişehir’in altyapı ve üstyapı sorunlarına yönelik çözümler üretiyoruz. 

Nabi Avcı: Öğrenciler hem şanslı hem şanssız Nabi Avcı: Öğrenciler hem şanslı hem şanssız

YILMAZ BÜYÜKERŞEN İÇİN İTİBARLI BİR VEDA OLMALI

25 yıldır başkan seçilen Yılmaz Büyükerşen karşısında kazanabileceğinize inanıyor musunuz?

Öncelikle benYılmaz hocanın aday olmayacağına inanıyorum, onun yerinde olsam aday olmazdım. Çünkü 25 yıllık bir başarı hikayesi var ve kabul edelim ki yaş bir kıstas olmasa da fiziksel olarak sıkıntıları var ve bir yorgunluğu da var. Biz onu itibarlı bir şekilde uğurlamak durumundayız, vatandaş Melih Aydın’ın görüşüdür bu. Ancak siyasi olarak onun aldığı her karara saygı duymakla birlikte onun gibi bir tecrübe ile yarışmaktan da gurur duyarım. Boynuz kulağı geçer diye bir söz var, kazanacağıma inanıyorum.Yılmaz Büyükerşen Eskişehir’e bir vizyon kattı, şimdi arkamızdan Porsuk nehrinden gondollar geçiyor, zamanında güzel çalışmalar yaptı ancak bitti, maalesef biz Avrupa kenti görünümlü bir eski bir şehiriz.

25 yıldır başarılı ise Büyükerşenneden devam etmesin?

Yılmaz hoca son 10 yılda daha önce yaptıklarının kaymağını yedi diyebiliriz. Bazı sorunlar görmezden gelindi, bu sorunlarla ilgili soru sormaktan dahi çekinildi. Son 10 yıldır Eskişehir’de büyük bir yatırım yok, trafikle ilgili 10 yıldır hiç bir şey yapılmadı.Sorunun kaynağını bulmamız lazım. Başkan seçildiğimde belediyenin finans tablosu ile yüzleşmek için can atıyorum. Belediyeye gelen paranın sadece yüzde 16'sı ile yatırıma gidildiği yönünde bir bilgi var,Büyükşehir’de 2.5milyar liralık bir borçtan söz ediyoruz,ancak siz büyük bir proje vs. görüyor musunuz?

SİYASİ ÇEKİŞMELER YÜZÜNDEN ESKİŞEHİR BU HALDE

Yıllarca Eskişehir’de yerel yönetimler merkezi hükümetten gerekli yatırımları alamamaktan şikayet etti, siz seçilirseniz İYİ Partili bir başkan olarak bununla nasıl baş edeceksiniz?

Elbette ki üstesinden geliriz. Çünkü biz sosyal ilişkileri güçlü, akılla, mantıkla yönetilen insanlardan oluşan bir partiyiz.Elbette aramızda siyasi bir kavga olabilir, iktidar her yer benim olsun isteyebilir… Ancak buradaki hata; CHP ve AKP'nin kendi kavgaları yüzünden Eskişehir’e bu sorunları yaşatmasıdır. Siz hükümetin yaptığı doğru işleri görmezseniz, sırf AK Parti yaptı diye eleştirirseniz bu rasyonel bir tutum olmaz. Aynı şekilde bunu karşı taraftan da gördük. Hükümet hükümet görevini yapacak, yerel yönetimler de üzerine düşeni yapacak, onlar bizi biz onları yeri geldiğinde tebrik etmeyi bileceğiz. Eskişehir’de AK Parti’ye oy veren yüz binler var onları yok mu sayacağız. Bir siyasi parti çekişmesi döndürüldüğü için şu an Eskişehir’in hali ortada, biz bu siyasi çekişmelerin içine girmeyeceğiz.

İYİ Parti’nin geçtiğimiz genel seçimde Eskişehir’de 80 binden fazla oyu vardı, 3 kişilik bir başkanlıkyarışında partinizin oyunu 3 katına çıkarması gerekecek, bu sayıya ulaşmak olanaklı mı?

Olanaklı, çünkü biz genel seçimde kendimizi tanıttık zaten, insanlar Melih Aydın'ı tanıyor ve şunu söylüyorlar; “Size genel seçimde oy bölünmesi diye oy vermedik ancak yerel seçimde oy vereceğiz.”

GEREKİRSE ZEPLİN UÇURACAĞIM…

Genel seçimde farklı bir tanıtım kampanyası yürüttünüz, yerel seçim çalışmalarında var mı aklınızda farklı bir şey?

Benim bir sözüm var, gerekirse zeplin uçurup reklam yapacağım. Melih Aydın genel seçimdeki kampanyası ile herkesi şaşırttı, profesyonel bir ekip ile çalıştık yeni tanıtım projelerimizin altyapısı tamamlandı ancak seçime uzun bir süre var, hemen yayıp rakiplerime fırsat vermek istemiyorum. Zamanı geldiğinde göreceksiniz…

3 CHP’li belediyenin olduğu Eskişehir’de yerel seçimde eşit koşullarda yarışabilecek misiniz?

Maalesef hayır, genel seçimde bile bunu yaşadık, yerelde bunun çok daha şiddetlisi yaşayacağımızdan eminim, ama hazırlıklıyız umurumuzda değil! Sokaklarda olacağız, vatandaşla kucaklaşacağız, çünkü biz rol yapmıyoruz, kamera kapalı iken nasıl konuşuyorsam açıkken de öyle konuşuyorum.

ONLAR MERAL AKŞENER’İ, MELİH AYDIN’I TANIMAMIŞLAR…

Meral Akşener'in de açıklamalarına karşın ittifak gündeminden çıkılamıyor, seçime çok az bir süre kala ittifaka gidilirse Melih Aydın ne yapar?

Bunu dillendirenler genel başkanımız Meral Akşener’i,Melih Aydın'ı hiç tanımamışlar, böyle bir şey olsa neden bukadar erken açıklansın adaylığım? İttifak söz konusu bile değil!

Yerel seçimler sonuçlandığında AK Parti adayı kazanırsa, CHP ile ittifak yapmadığınız için pişmanlık duyar mısınız?

Biz CHP kaybetti diye üzülemeyiz, tıpkı AK Parti kaybetti diye üzülemeyeceğimiz gibi biz kendi aldığımız oylara bakarız. Neden başarılı olamadık bununla ilgileniriz burada herkes ayrı bir siyasi partiyi temsil ediyor, herkes kendi partisi ile ilgili sorumluluk sahibidir. Herkes çıkacak aslanlar gibi yarışacak “iyi” olan kazanacak

Sürekli "gençliğiniz" üzerinden tanımlanıyorsunuz, siyasette bu bir dezavantaj mı?

Başka bir yerden vuramıyorlar çünkü, Melih Aydın hırsız diyen, uğursuz diyen yok, ne diyorlar çok gençmiş... Söyleyecek söz bulamıyorlar. 40 yaşıma yaklaştım, Recep Tayyip Erdoğan 40 yaşında belediye başkanıydı, genel başkanımız Akşener 40 yaşında iç işleri bakanıydı, insanlar en verimli çağlarında siyaset yaparlar ben 60 yaşımdan sonra siyaset yapmak istemiyorum.

Kazanmak için nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz, Eskişehir seçmenini nasıl ikna edeceksiniz?

Bizim Eskişehir sevdamız içimize işlenmiş Eskişehir milliyetçisi bir insanım, bir Atatürk genci olarak da söylüyorum;şehrime hizmet etmek benim için gururdur. Ben iş insanıyım, konfor alanımı terk ederek,  işlerimin aksamasını göze alarak,bu hizmete talip oluyorum Arkamızdan bir hayır duası almak, iyi anılmak benim alabileceğim en büyük ödül. Nasip oldu partimiz önümüzü açtı, bunun için de müteşekkirim. Eskişehirli seçmenin hizmetimle, karakterimle beni görmesini çok isterim, insanlara nasıl hizmet edileceğini göstermek için oylarını istiyorum, Eskişehir halkının dayanımda olacağına inanıyorum.

Editör: Mustafa YILDIRIM