Odunpazarı Belediye Meclisi’nin Aralık ayı ilk oturumu Kazım Kurt başkanlığında yapıldı.

CHP’li ve AKP’li Meclis Üyeler,” 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele günü” olması münasebetiyle omuzlarına turuncu kurdeleler takarak kadına karşı şiddeti protesto etti.  Mecliste ayrıca Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi de kınandı.

Mecliste ilk olarak söz alan CHP’Lİ Meclis Üyesi Avukat Emre Genç, Tahir Elçi’nin öldürülmesini kınadıklarını söyleyerek, “  Tek amacı çatışmasızlıktı.  O çatışmasızlık isterken hunharca katledildi” ifadelerine yer verdi.

 AKP grubu adına konuşan Meclis Üyesi Mustafa Özkan,  her türlü teröre karşı olduklarını söyleyerek, terörden beslenen gizli güçleri kınadıklarını kaydetti.

 Kadına şiddete karşı yapılan etkinlikleri de onayladıklarını belirten Özkan, “  Kadına şiddeti reddediyoruz. Şiddetin her türlüsünü de kınıyoruz” dedi.

CHP’li Gülten Seber ise kadına ve kız çocuklarına yapılan şiddete karşı olduklarını kaydederek, farkındalık oluşturmak amacıyla turuncuya boya etkinliklerini ve kampanyalarını düzenlediklerini kaydetti.

 Konuşmaların ardından gündem dışı söz alan AKP’li Meclis Üyesi Ahmet Yapıcı, afet riskli alan ilan edilen Gündoğdu Mahallesi’nde Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşümle ilgili çalışmalara başlayıp başlamadığını sordu. 

 Biliyorsunuz daha önce Büyükşehir Belediyesi’nde 2010 tarihinde alınmış olan kentsel dönüşüm kararları vardı diyerek Yapıcı’ya yanıt veren Başkan Kurt, “   Onun afet riskli alana dönüştürüldüğünü duymadım ben.    Eğer Gündoğdu’nun 1,2 ve 3. Bölgelerindeki planı kastediyorsa ki öyledir diye tahmin ediyorum onun muhatabı Büyükşehir Belediyesi. Bizim Odunpazarı bölgesiyle ilişkilendirilmeye çalışılan yer orası değil. 27 hektarlık olan yer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisi dahilinde afet riskli alan ilan edilmiş.  Odunpazarı ve Büyükşehir Belediyesi’yle ilişkisi yok. Onu Büyükşehir’den öğreneceğiz. Oranın afet riskli alanla karıştırıldığını tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından gündem maddelerine geçildi.  7 gündem maddesi ilgili komisyonlara havale edilerek, Perşembe günü yeniden toplanılmak üzere sonlandırıldı.

BAŞKAN KAZIM KURT

Başkan Kurt ise Türkiye gündemi ile ilgili konuşma yaptı. Başkan Kurt, geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ile ilgili soruşturmanın halen daha başlatılmadığını belirtti. Başkan Kurt konuşmasında, “Batıda ki yurttaşlarımız bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor. Türkiye birlik bütünlük içerisinde bir arada yaşayacaksa ki bunu hepimiz istiyoruz. Bunun için daha demokratik ortamlar sağlamalıyız. Demokratik ortamları sağlarken hukuku asla ve asla ötelememeliyiz” dedi.

HUKUKA AYKIRI EYLEMLER DEVLETE YAKIŞMAZ

Başkan Kurt, “Doğuda insanlar ölüyor, batıda insanlar hapse giriyor” diyerek geçtiğimiz günlerde tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile ilgili de açıklama yaptı. Başkan Kurt, “Gazetecilere, Cumhuriyet Gazetesine ve Birgün Gazetesine nitelikli bir saldırı yapılıyor.  Bu hukuka aykırı eylemler devlete yakışmaz. Devlet, devlet gibi olmalıdır. Kanunu herkese uygulamalıdır. Muhbirlik yapıldıktan sonra onun hukuki yaptırıma uğraması Türkiye için hukukun ortadan kalktığını gösterir. Yargılamalar bağımsız olarak gerçekleşmelidir. Bağımlı hale geldiği zaman yargı denetlenemiyor. 2 sene önce yargıyı idare edenler şimdi sanık pozisyonunda. Hiç kimse yargıyı idare etmeye kalkmamalı” diye konuştu.

SEVGİ VURGUSU

Kadına yönelik şiddet hakkıda da konuşma yapan Başkan Kurt, “Kadına yönelik yapılan her türlü şiddete karşıyız. Sevgiyi, aşkı sürekli kılacak bir hukuki zemini yaratmak hepimizin görevi. Odunpazarı Belediyesi olarak kadına yapılan her türlü şiddete karşıyız ve bu konuda elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Meclis toplantısı görüşülen maddelerin ilgili komisyonlara gönderilmesiyle son buldu. Odunpazarı Belediye Meclisinin bir sonraki toplantısı 3 Aralık Perşembe günü saat 17.30’da gerçekleşecek.

 

Editör: TE Bilişim