Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, TİKA ve FAO işbirliği ile yapılan eğitime Türk Cumhuriyetlerinden de katılım var. ÇEM Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen, OGM Fidanlık ve Tohum İşleri Dairesi Başkanı Fahrettin AY ve ülkemizdeki Fidanlık Müdürlüğü yetkililerinin yanı sıra, Azerbaycan,  Kırgızistan, Tacikistan,  Özbekistan’da temsilciler katılıyor.

7 ÜLKE

Hava yoluyla İstanbul’a gelen konuklar İzmit ve Adapazarı’nda incelemeler yaptıktan sonra, 08.04.2014 günü Eskişehir’e geldi. Burada başlayan eğitimde ilk konuşmayı Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş yaptı. Türkiye’nin en büyük fidanlığına sahip olan Eskişehir’de, konukları ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bölge Müdürü Recep Ateş “ Eskişehir’in 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasının ardından bu toplantının yapılması çok anlamlı oldu. Dünyamızın yeşile, ağaca ve karbon tutumuna büyük ihtiyaç duyduğu bir dönemdeyiz. Ortak noktaları kurak iklimde yaşamak olan 7 ülkenin temsilcilerinin birbirinden öğreneceği çok şeyler olduğunu düşünüyorum” dedi.

12 BİN BİTKİ

Orman Genel Müdürlüğü Fidanlık ve Tohum İşleri dairesi Başkanı Fahrettin AY ise yaptığı konuşmada, ormancılıkta her şeyin başının tohum ve toprak olduğunu vurguladı. Yarı kurak ve kurak iklim ormancılığının en iyi uygulandığı il olan Eskişehir’de olmaktan memnun olduklarını ifade eden Sayın Ay “Fidanlık çalışmalarında belli bir başarı yakalamış, biyolojik zenginliği olan bir ülkeyiz. Avrupa kıtasında bulunan 12 bin bitki türünün 3 bini ülkemizde endemik olarak yetişiyor. Şimdi bu türleri kültüre alıp, fidanlık şartlarında yetiştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

YAPILMASI GEREKENLER KONUŞULDU

Toplantının açılış bölümünün son konuşmasını ise ÇEM Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen yaptı. Türk Dünyasının kurak bir iklim kuşağında olduğunu söyleyen İsmail Belen şöyle dedi; “Dünyada ormancılık ile ilgili 2 akım var. Kanada, Rusya, Finlandiya gibi kuzey ülkelerinde odun hammaddesi üretimine yönelik bir ormancılık var. Ekonomik nedenlerle bütün tanımlar üretim ormancılığı üzerine kurulmuştur. Hâlbuki bizim bölgemiz kurak ve yarı kuraktır. Bizim için makilik alan bile orman parçasıdır. Bu toplantıda kurak alanda neler yapabiliriz? Türkiye neler yapıyor? Bunları masaya yatıracağız. Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) daha önceleri sadece tarihi ve kültürel alanda çalışırdı. Ancak şimdi bu değişti. Artık tarım ve ormancılık alanlarında da projeler destekleniyor, işbirlikleri yapılıyor. Biz de 2 proje ürettik. Tacikistan da evlerde fidan yetiştiriciliğine öncülük ettik. Suriye de ise, orman yangınları ile mücadele ve amenajman projeleri yaptık. 2014 yılında da Orta Asya’daki dağlık alanlarda havza kontrollerine başlıyoruz. Şimdi ülkeler birbirine enerji nakil hatları ile bağlı. Gaz ve petrol boruları ülkeden ülkeye dolaşıyor. Göreceksiniz, çok yakın bir zamanda ülkeler arası su hatları da döşenecek. Bunun ilk örneğini Bakanlığımız Kıbrıs için yapmakta. Manavgat’ın suyunu denizin altından KKTC’ye götürüyoruz. Dağların tepesindeki ağaçlandırmalar çok önemli. Suyu yerinde kontrol edemezseniz aşağıya indiğinde sel olur, felaket olur”.

İNCELEME YAPILACAK

Daha sonra Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan temsilcileri konuklar adına kısa birer konuşma yaptı. Toplantının bütün konuşmaları Rusça ve Türkçe olarak simultane tercüme edildi. Verilen aranın ardından sunumlara geçildi. Heyet Çarşamba ve Perşembe günü Orman Fidanlığı’nda, Cuma günüde Bozdağ ağaçlandırma sahasında incelemeler yapacak. 

Editör: TE Bilişim