CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde “Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi güzergahı üzerinde bulunan Eskişehir’de durağınyer almamasının gerekçesi nedir?Bakanlık Ankara-İzmir YHT hattında Eskişehir’i neden görmezden geliyor?” diye sordu.

MERKEZİ YÖNETİM BİR KEZ DAHA ESKİŞEHİR’İ YOK SAYDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu tarafından paylaşılan en son harita Ankara-İzmir YHT hattının Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Manisa ve İzmir il sınırlarından geçtiğinin görüldüğünü söyleyen Süllü, “Proje hattı ile ilgili paylaşılan haritada Emirdağ, Afyonkarahisar, Uşak, Alaşehir, Salihli, Manisa, Muradiye, Ayvacık, Emiralem ve Menemen istasyonlarının bulunduğu görülmektedir. Eskişehir ili sınırlarından da geçen tren hattı güzergahındaki durak ve istasyonlar arasında Eskişehir ilinin yer almadığının görülmesi, havalimanı ulaşımı da engellenen Eskişehir kamuoyunda hayal kırıklığı ve rahatsızlık yaratmıştır.Merkezi yönetim bir kez daha Eskişehir’i yok saymıştır. Ankara-İzmir YHT’nin Eskişehir’de izi var, durağı yok!” dedi.

BAKANLIK PROJE GÜZERGÂHINI YENİDEN DEĞERLENDİRECEK Mİ?

Eskişehir’in içme suyu sorununu meclise taşıdı Eskişehir’in içme suyu sorununu meclise taşıdı

Süllü, önergesinde, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi güzergahı üzerinde bulunan Eskişehir ili sınırları içinde gar veya istasyon durağının yer almamasının gerekçesini sordu. Ayrıca, kararın gözden geçirilerek Eskişehir'in de Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi ağına dahil edilmesine yönelik Eskişehirlilerin talepleri karşısında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nayeni bir değerlendirme yapması çağrısında bulundu.Süllü, mevcutta kullanımda olan Ankara-Eskişehir YHT hattının Ankara-İzmir YHT hattı için kullanılabileceğini hatırlayarak, demiryolu hatlarının kesişim noktası olan Eskişehir’in bu projede görmezden gelinmesinin kabul edilemez oluğunu söyledi. İzmir YHT tren hattının Eskişehir Garı’nda durmasıyla sadece Eskişehirliler değil, İstanbul, Kocaeli, Adapazarı, Bilecik’ten vatandaşların da bu hattan yararlanabileceğini ve özellikle İstanbul-İzmir arası seyahat süresinin yarıdan daha fazla düşeceğini söyledi.

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI’NIN UYARILARI DİKKATE ALINDI MI?

Eskişehir-İzmir arası hızlı tren ulaşımının sağlanmasına yönelik olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bir projesi veya çalışmasının olup olmadığını da soran Süllü, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi tarafından hazırlanan, “Eskişehir- Sivrihisar YHT Güzergahında Obruk Oluşumu ve Riskleri Hakkında Rapor” ile ortaya konulan uyarılara dikkat çekti. Polatlı-Afyonkarahisar güzergahının obruk oluşumlarının görüldüğü alanlara yakın bulunan bölümlerinde, jeolojik-jeoteknik ve mühendislik jeoloji araştırmalarını yenileyerek hızlı tren projesinin olası obruk oluşumlarından etkilenebileceği ve işletme esnasında oluşabilecek obrukların can ve mal güvenliğini tehdit edebileceği uyarılarının dikkate alınıp alınmadığını da soran Süllü, “Obruk oluşum potansiyeline ilişkin olarak yapılan çalışmalar olmuş mudur? Olduysa, hangi sonuçlara ulaşılmış ve ulaşılan sonuçlara göre hattın yeniden belirlenmesi konusunda değerlendirmeler yapılmış mıdır?” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM