Çerkes soykırımı 160 yıldır unutulmadı Çerkes soykırımı 160 yıldır unutulmadı

Anadolu Selçuklu veziri Ömer Abdülaziz Bey'in kızı olarak bilinir ve adı vakfiyesinde "Malhun binti Ömer Bey" olarak geçer². Malhun Hatun'un hayatı hakkında kesin bilgiler sınırlıdır, ancak tarihi kaynaklar onun Osman Bey ile evliliğini ve Orhan Gazi'nin annesi olarak önemli rolünü vurgular.

Malhun Hatun'un ölüm tarihi olarak genellikle **Kasım 1326** kabul edilir ve Söğüt, Bilecik'te vefat ettiği düşünülür². Kendi adına yapılmış, daha çok ev ortamına benzeyen bir türbesi bulunmaktadır². Osmanlı padişahlarının yabancı kadınları sarayda Müslümanlaştırarak kendilerine eş yapma geleneği o dönemde olmadığı için Malhun Hatun'un Türk olduğu kesindir².

Popüler kültürde, Malhun Hatun karakteri çeşitli dizi ve filmlerde yer almıştır. Örneğin, ATV'de yayınlanan "Kuruluş Osman" dizisinde Yıldız Çağrı Atiksoy tarafından canlandırılmıştır¹. Bu tür yapımlar, tarihi figürlerin hayatlarını dramatize ederek geniş kitlelere tanıtmada önemli bir rol oynar. Ancak, dizi ve filmlerdeki tasvirlerin tarihi gerçeklerden farklılık gösterebileceğini unutmamak önemlidir.

Editör: Mustafa YILDIRIM