Söyleşi: Tuğba Koçal
Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi

CHP Kadın Kolları Başkanı Figen Kahya ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide, kadının siyasetteki rolünü konuştuk. Eskişehirli kadınların siyasi arenada daha şanslı olduklarını söyleyen Kahya, kadının olduğu her yönetim şeklinin daha demokratik olacağını söyledi.
Öncelikle sizi tanıyalım. Bize kendinizden söz eder misiniz?
Eğitimci bir ailede, Adana’da doğdum. Annem ve babam öğretmen emeklisi. Yurdumun doğu batı çeşitli illerinde bulundum. Uzun yıllardır Eskişehir’de yaşıyorum ve Eskişehirli oldum. Eskişehir vazgeçilmezim. Birçok ilki bu şehirde yaşadım. Büyük üniversitede, küçük orta öğretimde okuyan 2 evladım var. Ben de çalışan bir anne oldum. İş yaşamım ve siyasi alanda yaptığım çalışmalarda adalete, hakka, hukuka bağlı kalmak ve o doğrultuda hareket etmek temel kuralım olmuştur. İlkler Eskişehir’de oldu demiştim. Siyasete girmem de Eskişehir’de yaşadığım ilkler arasında yer alır.
Siyaseti tanımlamanızı istesem nasıl tanımlarsınız? Size göre siyaset nedir?
Siyaset çok basit tanımla “Geleceği Tasarlama Sanatıdır” geleceği tasarlamak için geçmişi çok iyi bilmek, yaşadığınız toplumu oluşturan dinamikleri bilmek gerekmektedir. Bu bilgiyi mutlaka dünyada olan değişimler ve siyasi gündem ile yoğurmalısınız. Siyaset bu birikim ve vizyon içerisinde yapılmalıdır. Siyaset Bilimci Ahmet Taner Kışlalı’nın “Geri kalmış ülkelerin genellikle kıt olan kaynakları içinde en bol malzeme insandır. Üstelik diğer kaynakları harekete geçirebilecek güç de gene o insan öğesidir. Bu nedenle, geri kalmış ülke devrimleri, her şeyden önce insanı değiştirmeye, daha etkili daha bilinçli bir "yeni insan" yaratmaya yönelik, insanın düşünüş ve davranış biçimlerini değiştirmeye yönelik bir "kültür devrimi" olmak zorundadır. Geri kalmış ülke devrimcileri, bu yeni insanı yaratabildikleri ölçüde başarıya ulaşır” sözleri “Gelişmiş Medeniyetler Seviyesi” için siyasi pusuladır. Biz 1923’de bir yıkıntıdan, geri kalmışlığın içinde bir kuruluşa ve geleceğin tasarlanmasına tanıklık ettik. Bu tasarımı algılayamayacak vizyona sahip olanlar bugünü göremeyenler olarak tarihe geçti şimdi geçmişten ders çıkartamayanlar geleceği tasarlayamamaktadır.
“ESKİŞEHİR’DE SİYASET YAPMAK ŞANSTIR”
Eskişehir siyasetini nasıl buluyorsunuz?
Eskişehir hem coğrafi açıdan hem de tarih açısından çok kültürlülüğe ev sahipliği yapmıştır. Bu topraklarda yaşayan medeniyetler bıraktıkları birikimle bir yaşam biçimine ön ayak olmuşlar. Cumhuriyet ile birlikte demiryolu şehre yeni bir gelişmenin yolunu açmış ve sanayi ile yeni bir yaşam şehre hakim olmuş. İşte biz bu hoşgörü ikliminde oluşan, demokrasinin tüm sıkıntılarına rağmen en güzel halinin yaşandığı şehirde siyaset yapıyoruz. O yüzden Eskişehir’de siyaset yapmak bir şanstır. Bu şans aslında bir modellemedir. Bu modelleme Türkiye siyasetine hakim olsa her şey daha güzel olur. Bu nedenle Eskişehir’de siyaset yapmak siyasi farklılıkları ihtiyaç duyulduğunda kent kültüründe birleştirmektir.
Size göre Cumhuriyet Halk Partisi’ni diğerlerinden ayıran nedir?
Cumhuriyet Halk Partisi tarihinde kadın her zaman önemli bir aktör olmuştur. Partimiz, savaş meydanlarında kökleri atılmış güçlü bir siyasi gelenektir. Bu siyasi geleneğin oluşmasında kadın savaş meydanlarında kahramanlıkları ile Cumhuriyet’in aydınlanma simgesi olarak ve sonrasında her döneme damgasını vuran siyasi sembolleri ile önemli bir yere sahiptir. Cumhuriyet Halk Partisi’nde olmak kadının bu kadar etkin olduğu bir tarihsel süreci, kadınlarla geleceğe taşımak isteyen bir siyasi partide yer almak gururu ve görev sorumluluğudur.
Kadının siyasetteki rolü ve etkisi nedir? Eskişehirli kadınlar bu konuda yeterince aktif mi?
Türkiye’de sadece siyasi arenada değil, toplumsal arenada da kadın olmak zordur. Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüm bu çabalarına rağmen kadın siyasetteki hak ettiği noktaya gelememiştir. Nüfusun yarısını kadınların oluşturduğu ülkemizde başta siyasette, sosyal yaşamda, çalışma hayatında kadın eşitsizliklerle mücadele ederken bir taraftan da siyasi misyonunu taşımaya çalışmaktadır. Türk siyasi tarihinde kadınlar için birçok ilki gerçekleştirmiş Cumhuriyet Halk Partisi 01 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe giren tüzüğün, cinsiyet kotası başlığı altında düzenlenen 61/a maddesi uyarınca; “İl-İlçe-Belde yönetim organlarının seçiminde, kongre ve kurultay delegesi seçimlerinde en az yüzde 33 cinsiyet kotası uygulanır.” Hükmünü getirmiş ve kadınların önemini bir kez daha vurgulamıştır. Biz kadınlar bu açılım ile güçlenerek eşit mücadele gücünü elde etmeli ve yüzde 50’yi kendi kazancımız olarak almalıyız. Kadının olduğu her yönetim şekli daha demokratiktir. Kadının eşit temsil sahibi olduğu aile nasıl mutluysa kadının eşit temsili olduğu yönetim sistemi de mutlu bir ülkeyi yaratacaktır. Kadınlar her geçen gün güçlenen dayanışması ile bu zorlukları aşacaktır.
Eskişehir’de, Türkiye’nin birçok noktasında yaşanan zorlukları kadınlar olarak hissetmesek de siyasetteki erkek egemen sistem bizleri de etkilemektedir. Eskişehir DNA’sında bulunan gelişim ve demokrasi ile bu eşitsizliği de yok edecektir. Özetle Eskişehir’de kadınlar kentin geleceği adına ilerleyen süreçte daha etkin roller üstlenecektir. Eskişehir’de iyi bir yerel yönetim örneği sergiliyoruz. Belediye Başkanlarımız bu başarıyı kadınların desteği ile sağladıklarını her fırsatta ortaya koyuyor. Ben inanıyorum ki bu yerel yönetim geleneğinde kadınlar zamanı geldiğinde bayrağı devralacaktır.
 
 
Editör: TE Bilişim