Kaynak: Manşet Gazetesi

Söyleşi: Tuğba Koçal

Yunus Emre Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Refik Pehlivan ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Pehlivan ile hem kooperatif çalışmalarını hem de Eskişehir’in meşhur 6 Kardeşler Pastanesi’nin hikayesini dinledik…

Öncelikle bize hayat hikâyenizi anlatır mısınız?

1957 Makedonya doğumluyum. Oradan göçmen olarak 1962’de Eskişehir’e yerleştik. 2012 yılına kadar babam ve amcalarım ile birlikte pastacılık ile uğraştık. 6 Kardeşler Pastanesi’nin 3. nesiliyim. Babalarımız vefat ettikten sonra işler bizlere kaldı. 35 yıl Pastacılar Odası’nın 2. başkanlığını yaptım. Daha sonra 6 Kardeşler Pastanesi’ni kapattıktan sonra Doktorlar Caddesi’nde tost, sandviç, meyve suyu ve waffle üzerine işyeri açtım. Daha sonra 2011 yılında Yunus Emre Esnaf Kefalet Kooperatifinin yönetimine girdim.

O zaman biraz da Yunus Emre Esnaf Kefalet Kooperatifi’ndeki çalışmalarınızdan söz edelim…

Ben başladığım dönemde kooperatifimizin borç takip oranı yüzde 90’lardaydı. Kredi vermekte zorlanıyorduk. Hatta kredi veremiyorduk. Kredi üst limitimiz 50 bin liraydı. Yoğun ve düzenli çalışmalarımız neticesinde şu anda borç takip oranımız yüzde 10 seviyesine geldi. Kredi üst limitimiz ise 150 bin lira oldu. 2011 yılında kooperatifimizin plasman rakamı 6 milyon lira idi. 6 yıl içinde 2 bin 660 esnaf ve sanatkara 121 milyon kooperatif kredisi kullandırdık. Plasman rakamımız şu anda 48 milyon 800 bin liradır. Faiz oranları şu anda yıllık yüzde 4, bir yıldan sonra ise yüzde 5 oranında. Vade 5 yıl oluyor, ödemeler ise aylık, 3 aylık veya 6 aylık şeklinde müşterinin isteğine göre oluyor. Çalışmalarımız neticesinde şu andaki hizmet binamızı ortaklarımızdan aldığımız güven ve destekle kredi çekerek aldık. Şu anda borcumuz kalmadı.

Eskişehir Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliğine bağlı tüm esnaf ve sanatkârımıza kapılarımız sonuna kadar açık. Esnafımızın her daim yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Üzerimize aldığımız bu kutsal görevi en iyi şekilde yaptım ve yapmaya devam edeceğim. Kooperatifimizi Türkiye’de en iyi sıralara çıkarmayı hedefliyoruz.

Bundan sonrası için projeleriniz nedir?

İleriye dönük projemiz, sosyal tesisler ve düğün salonları yapmak. Bunun için yer arama çalışmalarımız sürüyor. İnşallah bu projemizi gerçekleştirerek Eskişehir esnaf ve sanatkarına uygun fiyatlı kaliteli düğün salonları, toplantı ve davet salonları hazırlayacağız. Bin kişilik bir salon düşünüyoruz. Yazlık ve kışlık bir düğün salonu yapmak istiyoruz. Hem açık hem kapalı alanı olan havuzlu güzel bir düğün salonunu kazandırmak istiyoruz. Bizim çok fazla da bir projemiz olamaz. Biz esnafımıza kredi vermekle yükümlüyüz.

İlgi alanlarınızdan ve bilmediğimiz yönlerinizden söz eder misiniz?

Yıllarca futbol ile uğraştım. Makedonya göçmeni olduğum için Balkan dillerinden 6 dil biliyorum. Yıllarca futbolculara tercümanlık yaptım.

6 KARDEŞLER ESKİŞEHİR’E İLKLERİ GETİRDİ

6 Kardeşler Pastanesi hem sizin hem de Eskişehir için önemli bir değerdi. O yılları ve pastanecilik yıllarını anlatır mısınız?

Bizler Makedonya’dan gelirken oradaki teknoloji ile makineler ile Türkiye’ye geldik. Babam ve amcalarım orada da pastacılık işi yapıyordu. Burada da pastacılığı en iyi şekilde yaptık. Benim 5 amcam vardı. Beşinin de meziyetleri farklıydı. Biri dondurma üzerine, biri baklava, tatlı üzerine, biri supangle üzerine uzmandı.

6 Kardeşler Pastanesi olarak dondurmada çok üstündük. El yapımı doğal dondurma üretimi yaptık. Bir de limonatamız çok meşhurdu. Bozayı Eskişehir’de ilk biz yaptık. Eskişehir’de nuga helvasını ilk biz yaptık ve bunu Türkiye çağında meşhur ettik. Kış günlerinde salebimiz çok tercih edilirdi. Kastamonu’dan gider salebi alır, Burdur’a çektirmeye götürürdük. Bunların yanı sıra kazandibi, tavuk göğsü, muhallebi, tulumba, şam baba gibi pek çok tatlımız çok tercih edilen ürünlerimizdi

Bunun dışında Eskişehir’e ilk hamburgeri ben getirdim. Hamburger dükkanımız vardı. Artık o lezzetler kalmadı. Artık fabrikasyon ürünler yapılıyor. Biz marmelatından, sütlü kremasına her şeyi kendimiz üretip yapardık pastalarımızı. Son dükkanımızı 6 yıl önce kapattık.

Peki, 6 Kardeşler Pastanesi neden kapandı? Devam ettirmeyi ister miydiniz?

Devam ettirmeyi çok isterdim ama benden sonra gelecek nesil bu mesleği sürdürmek istemedi. Yaptığımız mesleğin hizmet sektörü olması ve zorlukları nedneiyle evlatlarımız bu işi benimsemedi. Onlar farklı işkollarına yöneldi. Gelecek nesil bu işle ilgilenmeyince bu işi sürdüremedik. Ben hala damadımın işyerine gidip bu doğal dondurmayı yapıp geliyorum. Bu dondurmanın formülü bende. Bu lezzeti sürdürmeye aynı tatları elimden geldiğince insanlarla buluşturmaya devam ediyorum. Ben de bunu yapmayı sürdürüyorum. Keşke devam edebilseydi ama şartlar bunu gerektirdi.

Editör: TE Bilişim