Yuva, ilk olarak 30 Haziran’da hayvan pazarlarının kapatıldığını, 4 Temmuz’da ise hayvan hareketlerinin durdurulduğunu hatırlatarak, “İlimizde Sivrihisar ve Beylikova ilçelerinde iki mihrak tespit edildi. Bu bölgelerde hastalığın yayılmaması için hızlıca aşılama çalışmalarına başladık” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan penta aşısının (SAT-1, SAT-2, Asia-1, A ve O tipi) bölgeye ulaştırıldığını belirten Yuva, “Mihrak bölgelerinde 120 bin küçükbaş hayvan aşılandı. İl genelinde ise 145 bin büyükbaş hayvanın aşılaması tamamlandı” diye konuştu.
7 bin işletme kapı kapı ziyaret edildi
Yuva, sürecin yalnızca aşılama ile sınırlı kalmadığını vurgulayarak şunları söyledi:
“Bu süreçte Eskişehir’de 7 bin işletme ziyaret edildi. Yani 7 bin eve gidilerek, ‘Acaba gözümüzden bir şey kaçtı mı? Bunun dışında başka bir önlem alabilir miyiz?’ sorularına yanıt arandı. İl ve ilçe müdürlüklerimiz ile klinisyen meslektaşlarımızın desteğiyle çok güzel bir çalışma yürütüldü. Bunu gururla söylüyorum çünkü Eskişehir, şu an Türkiye’de hayvan hareketlerinin serbest bırakıldığı yaklaşık 38 ilden biri oldu. Dün itibariyle tüm kısıtlamalar kaldırıldı. Bu haber, hayvan yetiştiricilerimiz ve sahiplerimiz için çok kıymetli. Ellerindeki hayvanları hem kendi ihtiyaçları hem de ticari amaçlar için değerlendirebilecekler.”
Hafta sonları ve tatiller feda edildi
Yuva, kısıtlamaların kaldırılması için %85 aşılama oranına ulaşmak gerektiğini belirterek, “Temmuz ortasında başlayan bu süreçte 7.000 işletmeye gidilerek bu oran yakalandı. Bu hiç kolay bir iş değil, çünkü hafta sonlarını, tatilleri feda etmek gerekti. Eskişehir’de İl Tarım Müdürlüğü’ndeki 99 veteriner hekimimiz ve 17 veteriner sağlık teknikerimiz ile birlikte bu çalışma başarıyla yürütüldü. İnşallah bundan sonra da yeni aşı çalışmalarımızla, 2026 yılında karma aşılarımız devreye girerek hayvan sağlığı için hizmetlerimiz sürecek” ifadelerini kullandı.