Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi 

Haber: Nevin Bulut Atak

Tatil mevsimi geldi çattı. Şu anda tatil hazırlığı yapan Eskişehirlilerin tamamen sorunsuz ve kaliteli bir tatile çıkmaları için tavsiyelerde bulunan Alhan Tour İşletmecisi Haydar Alhan, erken rezervasyonun önemini ve ekonomik tatil yapmanın püf noktalarını paylaştı.

Erken rezervasyonun avantajlarından bahseder misiniz?

Ucuz ama güzel bir tatil yapmak mümkün

Erken Rezervasyon döneminin her yıl Kasım ve Aralık aylarında başlayıp, yaz sezonunun başına kadar devam ettiğini ifade eden Alhan, “Ucuz ama güzel bir tatil yapmak mümkün. Ekonomik seyahatin kilit noktası erken rezervasyon. Aralık ayında vatandaşlarımız erken rezervasyon ile seyahatlerini çok daha ucuza getirebilirler. Uygun ücrete kaliteli tesislere gidilebilir. Alhan Tour şirketi olarak yüze yakın otel ile bire bir çalışıyorum. 15 yıllık partnerliğimiz var bu otellerle. Otel sahiplerine kadar tanıyoruz. Bu da işlerin daha kaliteli olmasını sağlıyor. Yelpazem 500’den fazla ancak garantili çalıştığım yüzden fazla otel var. Erken rezervasyonun halka anlatılması Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Turizm Bakanlığı’nın yapmış olduğu tanıtım çalışmaları ile daha da yayıldı.  Son beş yıl içerisinde erken rezervasyonun avantajları ile ilgili bütün her şeyi anlattılar.

Tatile gidecek kişilerin talepleri neler oluyor daha çok?

Her şey dahili uygulayan en başarılı ülke

Tatile gidecekler her şey dahil tatil yapmak istiyor. Dünyada her şey dahili icat eden Meksikalılar, sene 1994, ama dünyada her şeyi kaldıran da Meksikalılar 1995 yılında. O kültürü Akdeniz’e taşıyan ise İtalyanlar. İtalyanlar sene 1995 bütün Akdeniz’de patlama yaptı ama ülkelerin konumu, tarıma elverişli alanların olmayışından dolayı bu külfetin altında yıkıldılar. 1995-1998 üç yıl içerisinde Türkiye her şey dahile geçti. Şu anda Ege ve Akdeniz bölgesi olarak bunu Türkiye başarıyla uyguluyor. Ekonomik güçleri olmayan ülkeler bunu uygulayamazken Türkiye tarım, hayvancılık, iş gücü önde bir ülke olduğu ve bir de coğrafyası da uygun olduğu için Dünya’da her şey dahili uygulayan en başarılı ülkelerden. Türkiye’de fiyatlar uygun, kalite çok iyi. Otellerin kalitesi Avrupa ülkelerinden çok çok iyi ve personel gücü çok iyi durumda. Zamanla yarışıyoruz ve servis ağı çok hızlı işliyor. Şu anki ekonomiyi de hallettiğimizde her şey çok daha iyi olacaktır. İç pazarda da erken rezervasyonda çok iyi durumdayız.

Tour şirketleri tarafından dolandırılanlar oluyor, bu tür olayların yaşanmaması için tavsiyeleriniz nelerdir?

Sahte Acentelere dikkat

İmitasyon bir şirket kurup bir gecede trilyonlar vuran ve ortadan kaybolan sahte acenteler var. Vatandaşlarımızın bu şirketleri ayırt etmesi kolay aslında. İnternette TÜRSAB’ın beyaz melek diye bir sayfası var. TÜRSAB logosu olan TÜRSAB belgesi olan internet sayfasındaki alana dikkat edilmesi lazım. Gittikleri acentenin TÜRSAB’a üyeliği var mı araştırmalı. Bir kere vatandaş TÜRSAB üyesi olan yerlerden tatil almalı. Bu faciaları biz yaşadık. Vatandaşlarımızın internet aracılığıyla rezervasyonlarında hem otel hem uçak rezervasyonlarında mağdur oldular. En son Eskişehir’de yaşanan bir hacı olayı var. Burada paraları topladılar çok sayıda hacı adayı mağdur edildi. Bir kişi bir gecede zengin olup gidebiliyor. Alnının teriyle gerçek iş gücünü kullanarak bu işi yapan bizleri mahvediyorlar. Vatandaşlarımızın biraz daha temkinli davranmalı çok önemli. Giden paralar az değil

Şehrimizdeki acentelerin en büyük eksiği nedir sizce?

Dil bilmek şart

Eskişehir’de seyahat acentelerinin tek eksiği birden fazla dil bilen personel çalıştırılmaması. İranlı misafirlerimize sekiz kez tour düzenledim. Otelciler bile şaşırıyor, Ramazan ayında Eskişehir’den bu kadar dönüş olmasını merak ediyorlar. Önemli olan deneyimli personel yetiştirmek. Benim avantajım İngilizce ve Almanca biliyor olmam. Termallerimiz var. Buradaki Arapları Kütahya’ya Afyon’a götürüyorum. Dil bilmeyen personel büyük eksik. Tour şirketlerinin seviyesini daha da yükseltmek için dil bilen personel bulundurmak önemli.

Müşterilerinize hizmet ederken önceliğiniz nedir?

Lütfen Gülümse

Hizmet ederken önceliğimiz seyahatin başlangıcından itibaren bitimine kadar müşterilerimizin her daim yanında olmak ve ‘please simile’ yani ‘lütfen gülümse’ sloganımızı hissettirmek. Turizm gülümsemekle başlar. Müşterilerimiz bizden ayrılmıyorlar. 15 senelik müşterilerimiz var. Rezervasyonlarını güvenerek yapmaları çok önemli.  Otel ismi vermeden kayıt yaptıranlar, tercihi size bıraktım diyenler var. Satışlarımda müşterimle direk ilgileniyorum. Müşterim otelden çıkana kadar benimle bağlantı halinde olabiliyor. İlk girişteki memnuniyet ile bitişteki memnuniyet aynı olmalı. Pozitif başlamalı pozitif bitmeli. Müşteri beni can sıkıntısı ya da memnuniyet için arayabilir. Anında çözüm ortağı olmalıyız. Turizm bir kolektif harekettir. Birlikte hareket etmek önemli.

Tatile gideceklere tavsiyeleriniz nelerdir?

Her şey ekonomiye bağlı

İyi, kaliteli, hayal edilen bir tatilde her şey ekonomiye bağlı. Ekonomik tatil için ise erken rezervasyonun kaçırılmaması gerekiyor. Kaliteyi ucuza satın almak her zaman mantıklı. İnsanlarımız elini biraz çabuk tutacak. Vatandaş erken rezervasyonunu yaptıracak, parama göre tatile gidiyorum, tatilim güzel geçecek diyecek bunu inanacak ve bize güvenecek.

Alhan Tour Şirketi faaliyetlerine ne zaman başladı?

3 Haziran 2003 yılında kurduk şirketimizi. Yılların tecrübesi ile her zaman daha iyiyi yapmayı hedefledik.  Üniversiteyi kazandım stajyer olarak Alanya’ya gittim ve turizm hayatım başladı. Turizmin birinci kuralı ‘please smile’ ‘lütfen gülümse’ turizm burada başlar burada biter. Biz önceden on tane tour şirketiydik Eskişehir’de. Şimdi 60’a yakın tour şirketi var ve aralarında ayrılmak kolay değil ancak biz bunu yapıyoruz. Tour şirketlerinin büyük bölümü bu mesleği bilmeyen farklı meslek mensupları tarafından yönetiliyor. Ben baba mesleğini yaptığım için de şanslıyım. Benim babamın mesleği de turizmdi. İç Anadolu bölgesinde 1960’lı yıllardan bu yana varız. Bu nedenle tecrübelerimize de güveniyoruz.

Eskişehirliler daha çok nereye gidiyor?

Eskişehirliler tam bir Side hayranı. En sık gidilen yer Side bu inkar edilemez. Otellerin konsepti denizi de güzel. Arkasından Belek, Lara, Alanya, Kemer, Marmaris, Kuşadası diye devam ediyor.

Editör: TE Bilişim