Eskişehir’in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 92. Yıldönümü münasebetiyle Kanlıpınar Şehitliği’nde bir tören düzenlendi.
Törene, Vali Güngör Azim Tuna, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı ve Garnizon Komutanı Hava Orgeneral Abidin Ünal, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Jale Nur Süllü, kamu kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Kanlıpınar Şehitliği´nde gerçekleştirilen tören ilk olarak Vali Güngör Azim Tuna, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı ve Garnizon Komutanı Hava Orgeneral Abidin Ünal ile Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Jale Nur Süllü’nün anıta çelenkleri sunmasıyla başladı. Ardından tören saygı duruşu, saygı atışı ve hep bir ağızdan İstiklal Marşımızın okunmasıyla devam etti. 
Şehitler için dua edilmesinden sonra Vali Tuna, Muh.Hv.Kuv. ve Hv.Fz.Svn. ve Garnizon K. Ünal ve Başkan Vekili Süllü, şehitlik defterini imzaladı.
Şehitlik defterine yazılanları okuyan Vali Tuna, şunları söyledi:
“Şükran, Minnet ve Rahmetle Yad Ettiğimiz Aziz Şehitlerimiz,
Milli şairimiz Mehmet Akif’in “Şüheda fışkıracak toprağı sıksan, şüheda!” dizesinde ifade ettiği gibi toprağı sıktığımızda, adeta su gibi şehitler fışkıran mübarek topraklarda yaşıyoruz. Bu yüzden bastığımız yerler toprak değil, vatandır. Pınarların şehit kanları nedeniyle kırmızı akmasından dolayı “Kanlıpınar” ismini alan ve her karışında şehitlerimizden bir parçasının bulunduğu bu mevki, mübarek vatan parçalarından biri olarak attığımız her adımda yürek yaralarımızı tazelemektedir.
Bu aziz millet için, ay yıldızlı bayrak için, vatanın namus ve şerefi için “Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli” diyerek canlarına ortaya koyan siz şehitlerimiz, can verme sırrına erenlerden olarak aziz vatanımızın asıl sahiplerisiniz.
Şehitleri ölmeyen bir vatanın evladı olmaktan onur duymaktayız. Aziz şehitlerimize minnet ve şükran borcumuzun, ne yaparsak yapalım baki kalacağının idraki içindeyiz. Bizler, toprak üstünde hür yaşayalım diye şu kara toprağa –bir gül bahçesine girercesine- giren şehitlerimizi unutmak demek; esaret demek, bu canım vatanımızdan vazgeçmek demektir.
Siz şehitlerimize olan evlatlık, vefa ve minnet borcumuzu zerre miktarı da olsa ödemek gayesiyle bu uğurda son nefesimize kadar azimle çalışacağımızı, gür bir sesle ifade ediyoruz.
Ruhlarınız şad olsun!”
Daha sonra şehit mezarlarını tek tek gezen Vali Tuna, Muh.Hv.Kuv. ve Hv.Fz.Svn. ve Garnizon K. Ünal ve Başkan Vekili Süllü, mezarların başına karanfil bıraktı.
Şehitlik ziyaretinin ardından basın mensuplarının günün anlamına ilişkin sorduğu soruyu yanıtlayan Vali Tuna, “Vatanın her köşesinde olduğu gibi o dönemde yaşayan Eskişehir halkı, vatanın bağımsızlığı uğrunda gerekirse canlarını feda etmeyi göze almış,  buna ant içmiş ve söz vermişlerdir” dedi.
Vatanın bağımsız bir şekilde bu günlere gelmesini şehitlere borçlu olduklarını kaydeden Vali Tuna, “2 Eylül Eskişehir’in Düşman İşgalinden Kurtuluşu münasebetiyle, şehitlerimize olan minnet ve şükranlarımızı ifade etmek için şu anda Kanlıpınar Şehitliği’nde onları rahmetle yâd ediyoruz. Tabi ki biz bu vatanın bağımsız bir şekilde bu günlere gelmesini onlara borçluyuz. Bize bu vatanı emanet eden gazilerimizi, şehitlerimizi ve büyük Atatürk’ü rahmetle, minnetle anıyoruz” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim