CHP Odunpazarı İlçe Genişletilmiş Danışma Kurulu toplantısında, CHP İl Başkanı Sinan Özkar ile Odunpazarı Belediye Meclisi üyesi İbrahim Ars lan arasında başlayan ve bazı partililerinde katıldığı sert tartışmalar sonrası CHP PM üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, yaptıkları konuşmalarla ortamı yumuşattı.
Referandumda gerek yerelde gerekse ülke genelinde Hayır oylarının değerlendirmesi yapan CHP PM üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, parti içindeki özeleştiriyi, kırmadan, dökmeden yapılmasını istedi.
Referandumda hayır oylarında CHP ‘nin lokomotif olduğunu belirten Usluer şöyle konuştu:
“ Bu sonuç çok önemlidir. Gelecekteki seçimlere doğru bakarken, bir bütün olduğumuzda birlikte olduğumuzda başarılı olacağımızı gösteriyor.
Salona bütün olarak girmiştik, bir ara kıpırdanma oldu şimdi yeniden bütün olduk.
Milletvekillerine kapalı toplantı oldu, PM toplantısı oldu, il başkanları toplantı oldu, belediye başkanları ile toplantı olacak. Görüşlerimiz farklı olabiliyor.
Referandum sonuçları yeniden gözden geçirilecek. Danışma kurulu toplantıları ile küçük küçük fotoğrafları da taşıyacağız. Bu fotoğrafların içinde bizim fotoğraflarımızda olacağız. Birbirimizin canımızı acıtabiliriz, ama burada söylenen herşey CHP'yi daha iyi olması için, iktidar olması arzusu ile söylenen başka bir şey değil.
 Eskişehir'de alınan sonuçlar yerel seçimler için çok büyük önemli. Belediyelerin çoğunluğunun AKP'li olduğunu düşünürsek, bu sonuçlar yerel seçimlerde belediyelerin çoğunluğunun CHP'nin alacağnın bir göstergesidir. Yerel seçimlerde alacağımız başarı genel seçimlerde de iktidara gelmemize neden olur.
Öncelikle özeleştiri yapmalıyız, yerel ve genelde yaptığımız hataları dillendirmeliyiz, ama partiyi dillendirmeden saygı çerçevesinde yapılmalı.
Kurallar çerçevesinde yaptığımızda özeleştiri yapılırken birbirimize saygı gösterirsek, yerel seçimden güçlü çıkarak 2019 da iktidar olmamak için hiç bir neden görmüyorum.
Hayır bloğunu CHP içinde bir kitleye dönüşmektir. Bunu yapacak olan bu partilerdir. Yaparken parti içinde eleştiriler parti içinde kalmalıdır. Yüzde 49 ki bize inandı, bizimle birlikte yolda yürümeye karar aldı. AKP'ye karşı birleşti. O yüzden 51 içimize nasıl alırız diye düşünmeliyiz.
Bu noktada herkese büyük görevler düşüyor. Genel başkan merkez yöneticileri, milletvekilleri, belediye başkanları, parti il ve ilçe yöneticilerine görev düşüyor. Örgütsüz güç, güç değildir. Yatay olarak örgütlenerek başarılı olabiliriz. Hep birlikte yolda başarıyı sağlayacağız. Yeter ki kırmadan, dökmeden açıkça söyleyerek...”
Birbirimizi çok sevmeliyiz
Sert tartışmaları sonrası kürsüye gelen Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, partinin yenilenmesini vurgularken, parti içinde de partililerin birbirini daha çok sevmelerini istedi.
Kurt’un konuşması şöyle:
“Biz yıllarca Emek Mahallesi’nde partinin 10 delegenin 6 sını kazanınca herşey bitiyor sanıyorduk.  Şimdi öyle değil. Emek Mahallenin  onlarca sokağı var, onları bilmiyor görmüyoruz.
Kongre kazanmak yetmiyor. Türkiye’ye ya faşizm çöreklenecek ya da demokratikleşecek. Avrupa’nın bu kadar aceleci olacağını düşünmemiştim. Bunun yaptırımı büyük olur, zararı büyük olur. Evet diyen kesimin böyle bir beklentisi yok. Büyük ufukları olan bizim. Bizim geleceğimize yazık olur.
Kenetlenip birbirimize sarılalım. Onlar bizi genel merkezde temsil ediyorlar. Danışma kuruluna şunu verelim. Yeni bir politika için yol bulmalıyız. Önce iç barıştan ve sevmekten geçiyor. Bizim genel başkan, genel başkanlarımız yöneticilerimiz iyidir demeliyiz. Buna ihtiyacımız var.
Alınan yüzde 49'oyun sahibi CHP'dir demeliyiz ve bunu göstermeliyiz. Hemen organize içinde çalışmalara başlamalıyız. Ekipler hemen ortaya çıkmalıdır. Umudum var, umudumuz olmadan politika olamayız. Kendisini değiştirebilecek, dönüştürebilecek tek parti CHP'dir.
Yeni bir politika yapmak yolunu bulmak zorundayız. Artık klasik kongreyi al, belediye al yetmiyor.
Artık halkla kucaklamalıyız. Koalisyon şimdi olmalı. HDP ile MHP ile yapalım. Hemen itiraz etmeyin. Demokrasi diyoruz, barış diyoruz ama Kürt deyince tüyleriniz diken diken oluyor. Yapmayın bunu, sağcılar da bunu yapmamalı. Türkiye'nin insanlarını ötekileştirmeden tüm insanları kucaklayan bir politika yapmalı bizde buna göre davranmalıyız.
Şuanda danışma kurulu yapıp raporlarını genel merkeze götürelim. Parti içinde kavgaları bitirin. Çok kongreler kazandık ama iktidarı kazanamadık. İktidar umudunu göstermeseydi, olumlu adım atmasın CHP yüzde 25'i de bulamaz. Yeni bir parti kurulur. Yeni dünya politikasını izliyor. Yeni oluşumlar seçim kazanıyor. Başka türlü olmaz. Türkiye'de hiç kimse CHP'ye oy vermek zorunda değil. Kusara bakmayın gerçekleri görün. CHP'ye sahiplenin, birbirimize sarılalım.
Yan yana durmalıyız. Referandumda  6 sandıkta parti görevlileri gelmemiş bunlara hesap sorulmalı. Ama birbirimizi kırmadan eleştirmeliyiz.
Artık CHP'yi yenilemeliyiz. 1930 kafası ile giderseniz böyle olur. Değişeceğiz, değişmeyi sağlayamazsak bizi değiştirirler.
Bunları sağlarsak, 2019'da CHP'li cumhurbaşkanı seçilir.
Birbirimizi daha çok sevmeliyiz...”
 
 
 
Editör: TE Bilişim