Eskişehir’in 2030 yılına kadarki sanayi ve yaşam alanlarının belirlendiği, kent için büyük önem taşıyan 1/25 binlik nazım imar planı mecliste oy birliği ile kabul edildi.
Büyükşehir Belediyesi planların yapımı için İstanbul Teknik Üniversitesi’ni görevlendirmiş, İTÜ tarafından yapılan çalışmalar sonrasında hazırlanan 1/25 bin'lik planda yaşam, eğitim, sosyal alanlar, sanayi alanları gibi kentin geleceğine dair önemli alanlar belirlenmişti. Yeni üniversite alanları ile birlikte yeni mezarlık alanı, çöp depolama bölgeleri ile pek çok yeni yeşil alana da yine 1/25 binlik planlarda yer verilmişti. Eylül ayının 2’nci birleşimi birinci oturumunda görüşülen Eskişehir’in 2030 yılına kadarki gelişimini öngören şehir planı,  itirazların yanı sıra oy birliği ile meclisten geçti. 1/25 binlik planlara ilişkin Nazım İmar Planı AK Parti grubu tarafından eleştirilerek, plana ilişkin 28 maddelik yeni öneri getirildi. CHP grubu tarafından ise 6 yeni maddenin plana eklenmesi önerildi. AK partinin 2 önerisine CHP grubundan red gelirken, CHP grubunun sunduğu bir öneri de AK Parti grubu tarafından reddedildi. Sonuç olarak 34 yeni madde oy birliği ile kabul edilerek, 1/25 binlik plana eklendi ve Eskişehir’in geleceği için büyük önem taşıyan 1/25 binlik nazım imar planı oy birliği ile kabul edildi.
SANAYİ ODUNPAZARI’NDA YERLEŞİM TEPEBAŞI’NDA OLACAK
1/25 bin ölçekli Nazım İmar Planı meclis üyelerine İmar Daire Başkanı Necmi Çalışkan tarafından kısaca anlatıldı. AK Parti gurubu, planı genel olarak şehri tek merkezli bir yapıdan çıkarıp, çok merkezli bir yapıya kavuşturması bakımından olumlu bulduğunu ifade ederek, plana ilişkin değişiklik önerilerinin bulunduğunu aktardı. AK Parti grubu, planı kentin sanayisini bir bölgede yerleşim alanlarını bir bölgede topladığı için eleştirdi. Konuyla ilgili söz alan Tuncay Köküer, İmar Komisyonu olarak, akademik odalar, ETO, Esnaf Odaları Birliği, ESO, ESOGÜ ve Anadolu Üniversitesi ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerini aldıklarını ifade ederek;  şunları söyledi: “1/25 binlik planlara ilişkin Nazım İmar Planı Eskişehir’in 2030 yılına kadarki sürecini projekte eden, kentin gelişme alanları ve sanayi alanlarının belirlendiği bir plan. Buna göre gelişme alanlarının 3’te 2’si Tepebaşı’nda, 3’te 1’i Odunpazarı’nda, sanayi alanlarının tamamı ise Odunpazarı bölgesinde. Yani Odunpazarı bölgesinde istihdamı sağlayıp, Tepebaşı bölgesinde yerleşim ve yaşam alanlarının olmasını öngörüyor. Genel olarak bütün sanayi alanlarının kalkarak, Ankara yoluna gittiğini, 5 üniversiteye ayrılan alanın çoğunluğunun Odunpazarı’nda olduğunu, görüyoruz. Plan bu şekliyle geçtiği takdirde Eskişehir trafiği için kötü sonuçları olacak, ulaşım olumsuz etkilenecek. Plan böyle geçerse Tepebaşı bölgesinin nüfusu 2030 yılında Odunpazarı bölgesini geçmiş olacak. Hiçbir sanayi, küçük sanayi, depolama alanı Tepebaşı bölgesinde yer almayacak. Tüm bu alanlar Odunpazarı bölgesinde olacak.”
ULAŞIM NASIL SAĞLANACAK
AK Partili Meclis Üyesi Kadir Bozkurt, ise “Bu kadar sanayinin kentin doğusuna konut alanlarının ise batısına aktarılması uygun değildir. Bu kadar insanın ulaşımı nasıl sağlanacaktır?” diye sordu. Kentin dengeli olarak planlanmasını istediklerini dile getiren Bozkurt, “Örneğin; büyük AVM’lerin tümü Tepebaşı bölgesinde, bu tür AVM’lerin Odunpazarı’nda da olması gerekiyor” dedi. Daha sonra AK Partili Mustafa Birsen, yapılan 1/25 binlik planların şehrin gelişimine katkı sağlamaktan uzak olduğunu belirterek; İmar Komisyonu’nca getirilen değişiklik önerilerini sıraladı.
BÜYÜKERŞEN: “BÜYÜK BİR SORUN ÇÖZÜLECEK”
Eskişehir’in yıllar sonra, yanlış ve çarpık kentleştikten sonra yapılmış 1/25 binlik planlarının çok önemli olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, “1/25 binlik nazım imar planının mutlaka yapılması lazımdı. Elbette ki sonradan 1/25 binlik plan yapmak son derece güç, en başta bu planlar olmalıydı ki binlik ve 5 binlik planlar yapılabilsin. Plan yapılırken İTÜ’deki uzman hocalarımızdan kimsenin etkisinde kalmamalarını, yasaların, bilimin ve fennin icap ettiği bir plan yapmalarını istedim, bana bile bir şey sormayın dedim. Ama elbette bu mecliste şehir adına seçimli sizlerin de görüşleri alınarak bu plan revize edilecek. Bu plan geçtiğinde Eskişehir için büyük bir sorunu çözmüş olacağız. En azından ufak tefek eksiklikler hatalar olsa da artık plansızlıktan kurtulmuş olacağız. Bu nedenle 1/25 binlik planların geçmesi çok önemli bu kent için” ifadelerini kullandı. 1/25 binlik planla ilgili değişiklik önerilerinin büyük bir bölümünü olumlu karşıladığını ifade eden Büyükerşen, ulaşım sorununa çözüm olarak banliyo seferleri ve yeni tramvay hatları yapılabileceğini söyledi. Zaman içerisinde bu ve benzeri sorunların ele alınacağını ve çözüm yollarının araştırılacağını dile getiren Büyükerşen, “Bu planların mutlaka geçmesi gerekiyor, ilerleyen zamanlarda gerekli değişiklikler yapılacaktır” dedi.  
“ESKİŞEHİRİMİZİN VE PORSUK’UN GELECEĞİ TEHLİKEDE”
 Ayrıca Bursa Yolu Satılmışoğlu mevkiine 200 hektarlık yeni bir sanayi alanı kurulması önerisine Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve CHP grubu karşı çıktı. Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın isteği üzerine AKP’li meclis üyeleri Satılmışoğlu Mahallesi’nde 200 hektarlık yeni bir sanayi bölgesi oluşturulması önerisine evet oyu verirken, Muttalip Bölgesi’ndeki mevcut sanayi bölgesinin kaldırılarak turizm, ticaret ve konut alanına dönüştürülmesini kabul etti.
Bunun üzerine Yılmaz Büyükerşen planın bu maddesine ret oyu vererek “bu fevkalade yanlış bir istek ve karardır. Çünkü buradaki sanayi bölgesi atıklarını Sarısu’ya verecek, oradan da sınayi ve çevreye zararlı tehlikeli atıkları şehrin girişinde Porsuk’a karışacaktır. Bu kararı Porsuk’u kurtaran bir belediye başkanı ve Türk aydını olarak entelektüel namusuma ve şehircilik anlayışıma sığdıramıyorum. Bu karar bu şehrin gelişmesini ipotek altına alacak bir ihanettir” dedi.
1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı nedir?
Çevre düzeni planı; Ülke ve bölge plan kararlarına uygun olarak konut, sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi yerleşme ve arazi kullanılması kararlarını belirleyen plandır.
Çevre düzeni planı Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelikte şu şekilde tanımlanıyor:
"Çevre Düzeni Planı: Konut, sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi sektörler ile kentsel-kırsal yapı ve gelişme ile doğal ve kültürel değerler arasında koruma-kullanma dengesini sağlayan ve arazi kullanım kararlarını belirleyen yönetsel, mekansal ve işlevsel bütünlük gösteren sınırlar içinde, varsa bölge planı kararlarına uygun olarak yapılan, idareler arası koordinasyon esaslarını belirleyen, 1/25000, 1:50000, 1:100000 veya 1:200000 ölçekte hazırlanan, plan notları ve raporuyla bir bütün olan plandır."
 
 
Editör: TE Bilişim