Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri dün Karaman Ermenek’te bir madende meydana gelen ve 18 işçinin mahsur kaldığı olayla ilgili Adalar’da kitlesel bir basın açıklaması yaparak hükümeti eleştirdi.

Platform adına konuşan Onur Kest, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız açıklama yaptığını, Haziran’daki denetimde kapatılarak eksikliklerinin giderildiğini söylediğini anımsatarak, eksikliği giderilen madende 18 işçinin hala mahsur olduğunu söyledi.

Memlekette her gün 4 işçinin alınmayan tedbirler yüzünden hayatını kaybettiğini, bu ölümlerin sorumlusunun bakanlar ve AKP hükümeti olduğunu öne süren Onur Kest, “Aynı madende daha önce 2 kere su baskını meydana gelmiş, düzenlemeler yapılsaydı, tedbirler alınsaydı işçi kardeşlerimiz şu an yerin 300 metre altında yaşam savaşı veriyor olmayacaktı.  Soma’dan hiç ders çıkarmayan hükümet bu yaşananları da ‘iş kazası’ olarak anacak” dedi.

“Onlar için işçilerin zaten fıtratında ölüm vardır.  Zaten 3-5 işçi ölünce hiç sorun olmaz” diyerek iktidarı eleştiren Kest şunları söyledi:

“AKP’nin bu yaptıklarıyla kendisini temize çıkarma şansı kalmadı artık. Binlerce kardeşimizin mezarını denetimsizliğiyle, torba yasayla bizzat AKP kazdı.  Buradan AKP’li Enerji ve Çalışma Bakanlarına sesleniyoruz, işyerlerini denetlemeyen, patrona destek veren Bakanlara sesleniyoruz; derhal istifa edin. Bu toplumun artık daha fazla işçi ölümü haberi almaya sabrı kalmadı. Daha fazla işçinin ölmemesi, patronların artık gereken önlemleri alması için Karaman Maden patronu yargılanmalı ve hak ettiği cezayı almalıdır.”

Basın açıklamasından sonra Ankara’da Halkevlerinin Ermenek eylemine yapılan polis müdahalesine protesto etmek için oturma eylemi yaptılar.

 
Editör: TE Bilişim