Eskişehir Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Anemon Otel’de düzenlediği 61. Kuruluş Yılı Plaket töreninde meslekte 25, 40, 50 ve 60’ıncı yılı dolduran üyelerine plaket verdi. Törene Eskişehir Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay, Ak Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, CHP Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Gaye Usluer, Cemal Okan Yüksel, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkan Hakan Ünal ve çok sayıda davetli katıldı. Törende açılış konuşmasını yapan Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkan Hakan Ünal, plaket töreninin 20 yılı aşkın süredir geleneksel olarak düzenlediğini hatırlattı.

Ünal, toplumcu mühendislerden toplumun faydasını üyenin faydasıyla bir gören ve gücünü meslektaşlarından ve anayasadan alan bir birlik çatısı kurabilmek için böylesi bir idealizm gerekli olduğunun altını çizdi. Ünal şöyle konuştu, “Bunu okuyan meslektaş adaylarımızı ise yarın çok daha zorlu bir dönem beklediği âşikar değil mi?

Ben şube başkanı olduğumda meslektaşlarımız arasında işsizlik oranı yanılmıyorsam % 24 iken bu yıl % 30’ların üzerine çıkmış olduğunu söylemeliyim. Mühendis enflasyonu ve sanayimizdeki kısırlığa bakarsak bu artışın süreceği de çok açık. Ancak işin ilginç yanı ülkemizin önceliği sanayi üretimi değil de inşaat sektörü olduğu halde inşaat mühendisliğinde de durum pek farklı değil. Yurt dışında kendine bir gelecek arayan genç meslektaşlarımız sayısı orda da azımsanmayacak kadar çok. Onları ve çocuklarımızı zor zamanlar bekliyor. Meslektaşlarımızın sorunları giderek daha da kalabalıklaşan şehirler gibi çığ gibi büyümekte. Ancak her zaman dediğimiz gibi sorunun değil, çözümün bir parçası olmalıyız ve bulunduğumuz ortamlarda, örgütlü olduğumuz her yerde çözüm için birbirimize danışmalı, ortak akıl yürütmeliyiz.”     

 

62 YIL OLDU

Daha sonra kürsüye çıkan  Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar,

 62. yılına giren odalarının büyük aşamalar kaydetmiş olduğunun altını çizdi.  

 Cumhuriyet’in 92. yılında ülkemizin, halkımızın ve mühendisliğin birçok güçlük ve sorunla karşı karşıya olduğunu kaydeden Çakar,  “Cumhuriyet, laiklik, demokrasi, sanayinin ve emekçilerin durumu, genel toplumsal durum ve ülkemizin dünya siyasetindeki yeri oldukça sorunludur. İç ve dış politika sorunları iç içe geçmiş durumdadır.

Reyhanlı, Diyarbakır, Suruç katliamları ile en son 103 insanımızın öldüğü Ankara katliamı, ülkemizin içinde bulunduğu şiddet- terör sarmalının, toplumsal muhalefetin gelişmesine karşı duyulan korkunun ve izlenen yanlış iç ve dış politikaların açık birer göstergesi olmuştur.

Bu vesileyle, Ankara ve Paris katliamlarını yapan gericiliği, onu besleyenleri ve işbirlikçilerini kınıyor, lanetliyor; kitleleri endişe ve korku atmosferi içinde pasifize etmeyi amaçlayan şiddet ve terörün insani özlem ve umutlarımızı, öfke ve isyan duygularımızı karartamayacağını özellikle belirtmek isterim.     

 Bu olumsuz genel durum içinde, 62 yılımızda üst birliğimiz üst birliğimiz TMMOB ve odamız, sömürü, rant, talan eksenli politikalara karşı ülke ve halk çıkarlarından; sanayileşmemizden, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin eksiksiz olarak sağlanmasından, üreticinin ve toplumun lehine tarım politikalarından, enerji kaynaklarımızdan, madenlerimizden, suyumuzdan, derelerimizden, ormanlarımızdan; halkımızdan mühendis, işçi, çiftçi, tüm emekçilerden yana kararlı tavrını ne pahasına olursa olsun sürdürmektedir.

TMMOB  ve Odalarımız, sanayisizleştirmeye, serbestleştirme ve özelleştirmelere, plansızlığa, fason üretim ve taşeron çalışmaya, iş cinayetlerine, kamu idari yapısındaki liberal otoriter ve laikliği dışlayan dönüşümlere, TMMOB ve Odalarımızın vesayet altına alınmasına karşı çıkmaya; kamu mülkiyeti, kamu işletmeciliği, kamusal hizmet, kamusal denetim ve TMMOB’nin anayasal güvence altındaki özerk, demokratik yapısının korunmasından yana tutumunu devam ettirmeye kararlıdır.

TMMOB ve Odalarımız, gericiliğin dogmatizmine karşı bilimi, tekniği, aydınlanmayı; cumhuriyetçi, laik, demokrat, toplumcu değerleri savunmaya kararlılıkla devam edecektir.

Odamızın ve TMMOB’mizin ülkemizden, halktan, kamudan, meslek ve meslektaştan yana Çalışma Program ve İlkelerini her koşulda savunmak, yaşama geçirmek, örgütlülüğümüz ve çalışmalarımızı içinde bulunduğumuz yeni Türkiye koşullarında coşku ve dirençle devam ettirmek ve geliştirmek hepimizin görevidir”diye konuştu.

 Konuşmalardan sonra meslekte 25, 40, 50 ve 60’ıncı yılı dolduran üyelere plaket verildi.

Editör: TE Bilişim