Sivil Toplum Kalkınma Enstitüsü Eskişehir Derneği  ve System Generation  tarafından Avrupa ve Akdeniz ülkeleri arasındaki önyargıları yıkmak ve kültürel diyalogu arttırmak amacıyla “Komşumla Buluşuyorum Video Proje Yarışması”  düzenlendi.  
Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve ALF Türkiye Ağı’nın temsilcisi kuruluşlardan System Generation  Başkanı Gürkan Akçaer proje ile ilgili bilgi verdi.
Proje kapsamında katılımcılar arasında İlayda Gümüş’ün, Suriyeli ailelerin yaşadıklarını anlatan videosunun birinci seçildiğini söyleyen Akçaer, “Komşumla Buluşuyorum! Video yarışması Projesi’nde çekilen videolar arasında birinci olan İlayda Gümüş’ü açıklayacak ve videosunun gösterimini yapacağız. Bu kapsamda İlayda ve diğer katılımcılar videolarının hikâyelerini anlatacaklar” dedi.

“BU YARIŞMA, ÖNYARGILARI KIRMAK AMACIYLA DÜZENLENMEKTEDİR”
Vakfın kurulduğu 2005 yılından bu tarafa, farklı kültür ve inançlardan insanların arasında karşılıklı algılamalar üzerine etkileyen faaliyetleri desteklediğini, bölge çapında 4.500 üzerinde sivil toplum kuruluşu, yerel idareleri, üniversiteleri vb. çatısı altında topladığını aktaran Akçaer, “Vakıf amacı çeşitli faaliyet ve eylem yoluyla Avrupa-Akdeniz Bölgesi için Kültürlerarası Strateji gelişimine katkıda bulunmak, karar vericiler ve kurumları ile ortak değerleri savunan öneriler sunmaktır. Vakıf bölgedeki toplumlar arasında son yıllardaki yanlış anlamaları ve ilişkilerini etkileyen önemli konular üzerinde yoğunlaşmıştır. Vakıf Akdeniz’de bir refah alanı yaratılmasını ve birlikte barış içinde yaşamayı desteklemektedir. Bu video yarışması toleranslı olmanın önemini vurgulamak, önyargıları kırmak ve komşular arasında karşılıklı saygıyı teşvik etmek adına düzenlenmektedir. Bu proje Sistem ve Jenerasyon Derneği’nin başvurusu ile hazırlanmış olup –ilgili teklif çağrısı “Kültürlerarası Eylem Ağı” ALF/NIA/2015/01 - Anna Lindh vakfı tarafından finanse edilmektedir” şeklinde konuştu.

Projenin amacının gençlerin karşılıklı saygılarını ve kültürlerarası anlayışlarını geliştirmelerine destek olmak olduğunu belirten Akçaer, bu amaçla Türkiye’nin üç büyük şehrinden – Eskişehir, Antalya ve Ankara - ortak kuruluşlar ile birlikte çalışıldığını söyledi.
Akçaer, son olarak en iyi 3 videonun 24-25 Ekim 2016 tarihinde Malta’da gerçekleştirilecek olan Anna Lindh Forumun’da gösterileceği bilgisini verdi.

Yarışmada birinci olan İlayda Gümüş, videoda Suriyeli bir aileyi anlattığını ifade ederek,  bir arkadaşının yardımıyla Suriyeli bir aileyi bulduğunu ve ailenin kültürel, sosyal ve sağlık problemleriyle yaşadıklarını gösteren video çektiğini anlattı. Yarışmanın sonunda İlayda Gümüş’e katılım belgesi verildi.
 
Editör: TE Bilişim