Söyleşi: Nevin Bulut Atak
Kurulduğu günden bu yana profesyonel hizmet anlayışı ile hareket eden Ecemiz Sürücü Kursu, sürücü adaylarının daha profesyonel bir şekilde trafiğe çıkmaları için çalışmalarına devam ediyor. Ecemiz Sürücü Kursu Kurucularından Ülker Özekinci ile güzel bir söyleşi gerçekleştirdik.
 
Sürücü adayları için önerileriniz nelerdir?
 Sürücü adaylarının önceliği direksiyon derslerine düzenli bir şekilde gelmek ve buraya gelirken kafalarını boşaltmaları olmalıdır. Böylelikle kendilerini araç kullanmaya hazır hissedeceklerdir. Trafik terörü Türkiye’de gerçekten ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Trafik kazası haberleri ile uyanmadığımız bir gün hatırlamıyorum maalesef. Trafiğin şakası olmaz. Sürücülerin bunları asla aklından çıkarmaması gerekiyor.
Ehliyeti olan herkes hemen trafiğe çıkabilir mi?
Şu anki sistemde çıkmazsa bir sorun var demektir zaten. 2016 yılında ehliyet alımı ile ilgili çıkan yeni yasaya göre direksiyon sınavlarımız artık çok zorlaştı. 35 dakikalık direksiyon sınavlarımız oluyor ve bu sınavlarda sürücü adayından sıfır hata ile geçmesi bekleniyor. Bu şekilde sınavı geçen herkes ehliyetini alıp ertesi gün trafiğe çıkabilir. Yeni yasa ilk başlarda yadırgandı ancak yasanın sürücülere çok faydası oldu. Artık ehliyet alıp akan trafiğe çıkabiliyoruz. Önceki sistemde herkes kolayca ehliyet alabiliyordu ancak araç kullanımı konusunda özel eğitim almadan trafiğe çıkamıyorlardı. Eğitim süreleri de değişti. Adayın 16 saatlik direksiyon eğitimi var mesela, bu dersler bittikten sonra kurslarda  aday, bir ön sınava tabi tutuluyor. Ön sınavda kaldığı zaman kurtsan tekrar ders almak  zorunda. Kurs usta öğreticisi adayı yeterli görene kadar adayın ders almasını isteyebilir. Bu resmi bir yaptırım. Aday araç kullanımını öğrenene kadar ehliyetini alamaz. Direksiyon eğitimine 2016 yılı öncesinde de yeni çıkan yasa sonrasında da önem veren kursların başında geliyoruz. Sürücü adayını trafiğe kendi başına çıkacak hale gelene kadar titiz bir şekilde hazırlıyoruz. Çünkü trafikte yeni trafik canavarları olsun istemiyoruz. Sürücü adaylarımızdan ricam can taşıdıklarını ve başkalarının da can taşıdığını unutmamaları.
 
Kursunuzda başarı oranı nedir?
Bizim adayımız ehliyet sınavında kalıyorsa emin olun sadece heyecandan kalıyordur.  Çünkü aday sınava girene kadar hem yazılı sınavlar için hem de direksiyon sınavları için kendi ön sınavlarımızdan muhakkak geçiyor. Bu sınavlarda eğer aday hala hazır görünmüyorsa ders tekrarları ve direksiyon uygulama tekrarları yapılıyor. Bu nedenle başarı oranımız oldukça yüksek. Bu şekilde hazırlanan adaylarımızın kalması sadece dediğim gibi heyecana bağlanabilir. Hiçbir sınavdan kalmazsa bir ay gibi çok kısa sürede ehliyet alan adaylarımız var. Zaten ortalama 2 ay diyoruz adaylarımıza.
Sizce Eskişehir trafiği   yeni çıkanlar için sorun yaratıyor mu?
Eskişehir trafiği maalesef çok kötü durumda. Sürücülerin birbirine hiç tahammülü yok. İstanbul gibi daha yoğun kentlerde bile sürücüler birbirine daha anlayışlı ve saygılı. İnsanların bu tür konularda eğitilmeleri lazım. Şimdi trafik adabı diye bir ders konuldu mesela. Yaşanan bu kötü durumların eğitimle bitmesini ümit ediyoruz.  Çünkü trafikte yol vermeme yüzünden çok fazla olaylar yaşanıyor. Bunların artık son bulması için biraz duyarlı olmak ve eğitilmek önemli bence.
Otopark sorunu için çözüm önerileriniz var mı?
Eskişehir’de insanlar araçlarını park edecek bir yer bulamıyor maalesef. İnsanlara toplu taşıma araçlarını kullanın demek de bir çözüm değil bence. Araç kullanmanın keyfine varan birine aracına binme demek doğru değil. Daha farklı çözüm yolları bulunmalı. Yurt dışında bunun örnekleri var. Buton sistemi var örneğin, park ettiğiniz yerden çıkarken ücreti ödeyip çıkabiliyorsun. Otopark ücretlerinin makul olması da gerekiyor. Otopark ücretleri yüksek olunca sürücüler kaçak yollara başvurabiliyor. Bizler kaçak bir şey yapılmasın her şey usulüne uygun olsun diye uğraşıyoruz.  Her şey birbirine zincirleme bağlı aslında. Yeni yapılan konutların altlarında mutlaka otopark olmalı. Mevcut otoparkların ücretleri makul seviyelere çekilmeli. İşlek caddelere daha fazla otopark alanı açılmalı. Tüm bunlar trafiği oldukça rahatlatan ve sürücüleri otopark kullanmaya yönlendiren çalışmalar olacaktır.
Direksiyon eğitiminin öneminden bahseder misiniz?
2016 yılı öncesi sistemde teorik derslere daha fazla önem verilirken direksiyon eğitimleri göz ardı ediliyordu. Şu anki sistem ise tam tersi. Direksiyon dersi saatleri önceden 20 saat iken şu an 16 saate düşmesine rağmen adaylar daha titizlikle eğitim alıyorlar ve başarılı oluyorlar. Direksiyon eğitimi başarısında önde olan kurslardan biri olarak bunun önemini hep söyledik. Çünkü adayın trafik kurallarını bilmesi, direksiyon hakimiyeti ve trafikteki hal ve hareketleri gerçekten önemli konular. Ve tüm bunların uzun ders saatleri ile desteklenmesi de yine adayın profesyonel bir sürücü olmasını sağlıyor. 2016 yılında yürürlüğe giren ehliyet yasası bu anlamda oldukça fayda sağladı.
 
 Ecemiz Sürücü Kursu Eğitmenleri hakkında bilgi verir misiniz?
Kurs eğitmenlerimizde aradığımız en önemli kriter ahlak. Hocalarımızın ahlaki değerleri aile yaşantıları bizimle çalışabilmeleri için önemli ve öncelikli bir kriter. Bilinçli ve kıymetli eğitimcilerle yürüyoruz bu yolda. Biz bir aileyiz ve ailemize katılan her usta öğretici her çalışan bizim için ayrıcalıklı. Her anlamda birbirine destek olan koruyan kollayan sıkı dostluklar kurulan bir kurumuz biz. Ve bu konuda da örnek teşkil ediyoruz . 2005 yılında  kurulan kursumuzda her personelimiz yılların vermiş olduğu tecrübe ile hizmet vermektedir. Ecemiz Sürücü Kursu  hep bir adım önde sloganımızla da her gecen gün başarısına başarı katmaktadır.
 
Sürücü kursları için getirilen taban fiyat uygulamasını destekliyor musunuz?
2016 yılı öncesi sistemde fiyat konusunda tamamen bir başı boşluk hakimdi. Kurslarda kayıtları kaçırmamak adına çok fazla indirimler yapılmaktaydı. Ancak her şeyin bir maliyeti vardır. Olması gerekenin altında verilen hizmet kişiye fayda sağlamaz. Bu nedenle ehliyet alımı için getirilen taban fiyat uygulamasını kesinlikle destekliyorum. Kursumuzda belirlenen  taban fiyatın altına asla inmiyoruz. Her zaman söylediğim gibi fiyatta değil eğitimde rekabet etmeliyiz. Rekabetin de ahlaklı olması gerekiyor. Sınav ücretlerini kurs ücretinin içine ekleyerek fiyat vermek sağlık raporu resim vs. giderleri karşılamayı teklif etmek  indirim yapmaktır bunu yapan kurumlar muhakkak tespit edilip devlet tarafından cezai yaptırım uygulanacaktır. Tabi ki her şeyin bir fiyatı olması gerekiyor ancak, artık adaylar kimin en düşük fiyata sürücü belgesi verdiğine değil kimin iyi eğitim verdiğine bakıyor. Bu yıllardır istediğimiz en önemli konu idi zaten.
Sürücü Kurslarının Sorunları nelerdir?
Sürücü Kursları maalesef bu ülkeye ciddi bir vergi getirisi olmasına rağmen devlet tarafından destek görmeyen kurumların başında. Yakıt fiyatları, araç alımları ve  ÖTV’de indirim ya da devlet desteği veren Kosgeb’den bile faydalanamıyoruz Ben bu konuda dışlanmış olduğumuzu düşünüyorum. Bağlı bulunduğumuz odalar bizim sorunlarımızla maalesef ilgilenmiyor. Bizler bu ülkede destek görmesi gereken bir sektörüz. Eğitim kalitesinin artması için bizlere destek vermelerini istiyoruz.
Ecemiz Sürücü Kursu hakkında bilgi verir misiniz?
 
  Eğitime öncelik veren, bilgi güçtür diyen, profesyonelce düşünen ve düşüncelerini ciddi, dürüst bir şekilde uygulayan Ecemiz Sürücü Kursu 2005 yılından beri   öğrencilerimize hizmet vermektedir. Ecemiz Sürücü Kursu – Eskişehir, tüm özel kurslar gibi Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetim ve gözetimi altında hizmet vermektedir. Kursumuzda A1- A2 (Motosiklet), B (Otomobil) , C (Kamyon), D (Otobüs) ve CE (Çekici) sınıflarında sürücü sertifikası verilmektedir. Güvenilir kurum olma ilkesiyle hareket eden firmamız bu ilkeyi kurum kültürü haline getirmek amacıyla hizmet kalitesini en üst seviyede tutmaktadır. 
Kuruluşumuzdan bu yana başarı grafiğimizi hızla yükseltirken, hizmet kalitemizi yüksek standartlara yaklaştırma gayreti içinde olduk.  
 
Kursumuz Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak Odunpazarı ilçesi, İstiklal Mh. Başarılı Sk. No:17/37’de hizmet vermektedir.  Ehliyet almak isteyen sürücü adayları bize 0222 220 47 99 veya 222 230 48 99 numaralardan ulaşabilir.Web adresimiz http://www.ecemizsurucukursu.com.dur.  Hep Bir Adım Önde sloganı ile kurmuş olduğumuz sürücü kursumuz bir aile şirketi olup ben Ülker Özekinci ve ortağım  Haydar Durmaz tarafından yönetilmektedir.
 
 
Belgeli ve Bilgili Sürücü Yetiştiren Tek Adres
·         Eğitimde kaliteyi en üst seviyeye getirmek.
·         Son model araçlarla eğitim vermek.
·         Çağın ve teknolojinin getirdiği yeniliklerle çalışmak.
·         Gelen misafirlerimize ciddi ve güven içerisinde eksiksiz bir şekilde bilgi ve hizmet vermek.
·         Eğitimde ehemmiyeti en üst seviyede tutmak.
·         Yeniliğe ve değişime açık olmak.
·         Bilgili ve bilinçli profesyonel bir kadro ile sizlere hizmet vermekten onur duyuyoruz.
 
 
Editör: TE Bilişim