KAYNAK: MANŞET GAZETESİ


“Bugün Eskişehir’de 24 yaşında olan birine çocuk diyorlar. Ben o yaşta, kucağımızda iki çocuk elimizde bir bavulla zorla sürgün ettirildiğimiz Bulgaristan’dan Türkiye’ye geldim eşim Nezihe ile birlikte.” Bu sözler Eskişehirli Bahar Bilen’e ait. Eskişehirli diyorum çünkü o kendisini ‘ben artık bir Eskişehirliyim’ diyerek tanımlıyor.

Anadolu’nun bağrında Rumeli Baharını estiren adam Bahar Bilen’i birçoğumuz tanırız. Ancak bilmeyenler için hem onun öyküsünü, hem de Eskişehir’e Rumeli mutfağını ve kültürünü tanıştıran restoranı Rumeli Baharı’nı  okurlarımıza sunmayı kendimize bir borç bildik. keyifli söyleşimizle sizleri baş başa bırakıyoruz.

BAYİLİKTEN LOKANTACILIĞA

Öncelikle Eskişehir’e geliş öykünüzü paylaşır mısınız? Bir insanın yaşadığı topraklardan zorla sürgün edilerek koparılması gerçekten çok acı. Neler yaşadınız sonraki süreçte?

Biz, eşim Nezihe ve iki oğlum Deniz ile Salih olarak Bulgaristan doğumlu bir aileyiz. 1989 yılında zorunlu göç ile birlikte sürgün olarak önce İstanbul’a ardından ise Eskişehir’e geldik. Eşimin memuriyeti dolayısı ile Eskişehir’e göç ettik. İlk zamanlar biraz yadırgamıştım buraya gelmemizi ancak yaşadıkça hep söyledim ve her zaman da söyleyeceğim iyi ki de gelmişim ve yine gururla söylüyorum ki ben bir Eskişehirliyim artık. Hep ticaretle uğraştım. Eskişehir’e geldiğimde 1991 yılında ticarete atıldım, bir süre tekel bayi işlettim. Ben örgütlülüğe büyük önem veriyorum. Biz Bulgaristan’da iken ötekileştirildik çok baskılar gördük. Örgütsüzlüğün ne demek olduğunu o sürgün ile öğrendik. Bu nedenle örgütlü olmanın her zaman bende önemi büyüktür. Sonrasında Balkan Göçmenleri Eğitimciler Derneği lokal işletmeciliği yaptım. Ben aynı zamanda Rumeli İşadamları Derneği kurucu üyesiyim. Bunun yanı sıra Türkiye Lokantacılar Federasyonu ve Eskişehir Lokantacılar Odası Yönetim Kurulu üyeliğim de aktif olarak devam ediyor.  Zaman içerisinde dernek lokallerinin değişim göstermesi ile Eskişehir’de ailecek ve arkadaş gruplarının gidebileceği ve yemek yerken de eğlenebileceği nezih bir mekânın olmadığını fark ettim.

ŞEHRİN YARISINDAN FAZLASI RUMELİ GÖÇMENİ

Rumeli Baharı da böyle doğdu sanırım?

Evet, öyle oldu. Eskişehir’in kültür mozaiği oldukça geniş ve büyük. Şöyle bir baktığınızda neredeyse her kültürün mutfağı var diyebiliriz. Doğu mutfağı, deniz ürünleri, kebapçılık, Eskişehir’in özelinde çibörek gibi çeşitlilik bol. Ancak Rumeli kültürüne dair bir mutfak yok. Oysa Eskişehir’in etrafında 96 üzerinde Rumeli göçmen köyü var. Merkezde de bu kültürün parçası olan çok fazla yaşayan var. Bu şehrin yüzde 60’a yakını Rumeli göçmeni. Rumeli’ye özgü hiçbir şey yok. Kendi evlerimizde bunu yaşatıyoruz ama dışarıda bunu satmaya çalışmamışız. Varsa yoksa mersin, Adana, Antep. Bu fikir oradan aklıma geldi. Kendi kültürüme ait yemekleri tanıtmak istedim. Bir de ailece gidebileceğimiz mekânlar çok az kaldı, şehir merkezinde. Ben hem kendi öz kültürümüzü Eskişehir ile paylaşmak Rumeli mutfağını sunmak tanıştırmak hem de Rumeli kültürü ile tanışık olanları da bir arada buluşturmak için Rumeli Baharı’nı hayata geçirdim.

Rumeli Baharı Restoranı konseptinden bahseder misiniz?
 
Konseptimiz 3 ayrı bölümden oluşuyor. Tuna salonumuz 14 kişilik ve ailelerin özel kutlamalarını yapabilecekleri ya da kadınların gün toplantıları, iş toplantıları için salonlar. Diğeri Vardar Salonumuz, Vardar Ovası’ndan esinlendiğimiz 20 kişilik bir salon. Ana salonumuz ise 100–110 kişilik. Rumeli Salonu. Büyüklüğü ile gözde bir salonumuz diyebilirim. Buraya gelen konuklarımızın içki tüketme gibi bir zorunluluğu yok. İsteyen içkisini de içer, isteyen kullanmaz. Biz başka mekanlar gibi böyle bir zorunluluğu tabi tutmuyoruz. Balkan ve Rumeli camiasına layık olmaya çalışıyoruz.

ONLARCA ÇEŞİT YEMEK VE MEZE

Peki, Rumeli Mutfağının öne çıkan lezzetleri nelerdir?

Rumeli insanı genel de etoburdur. Bulgaristan’da ot yoktur ve genelde et yemekleri üzerine daha çok ağırlıktadır. Mutfağımız da çok iddialı olduğumuzu söyleyebilirim. Eskişehir’de lezzet olarak çok beğeni topluyor. Yeni olmamıza rağmen doluluk yaşadığımızı ve Eskişehir’de bayağı iyi olduğumuzu söyleyebilirim. 4. Yılımıza girdik ve ilk günkü ilgi hala devam ediyor. Biz etlerimizi kurutuyoruz, yemeklerimizde kullandığımız baharatlarımızın kendine has özellikleri mutfağımızın farkını ortaya koyan birinci etken. Rumeli kebap, Manastır Köfte, Rumeli böreği,  yine kültürümüze ait mezelerimiz öne çıkan yemek çeşitlerimiz. Bunun yanı sıra, Mevsimine göre değişen 50’nin üzerinde yemeğimiz var. Ana yemeklerimiz, salatalarımız, balıklarımız gibi. Bizim bir diğer özelliğimizde tüm yemeklerimizi aslına uygun şekilde sunmamız. Rumeli’den yolu buraya düşen pek çok kişinin yemeklerimizi tattıktan sonra, “ Oradakilerden daha lezzetli yapmışsınız” dediklerine şahit olmak da ayrı mutluluk veriyor.

Rumeli Baharında canlı performans da var değil mi?
 
Haftanın 2 günü, Cuma ve cumartesi canlı müzik yapıyoruz. Anadolu, Balkan ve Rumeli türküleri ağırlıklı olmak üzere. Atatürk’ün sevdiği şarkılar gibi çok beğeni topluyor. Gezip gördüğümüz ve Balkanlardaki tarihi turistlik yerlerin fotoğraflarını da çekiyorum. Bu fotoğrafları, gece boyunca yemek yiyen sohbet eden ve müzik dinleyen misafirlerimize slayt ile sunuyoruz. Aynı zamanda bir kültür elçiliği de yapmış oluyorum bu şekilde.

EŞİMİN DESTEKELERİ BÜYÜK

Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır denir hani. Eşiniz Neziha Hanim’ın da katkıları kuşkusuz çoktur. Kendisi ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Eşim fizik öğretmeni bir eğitimci. Okul saatleri dışında zamanının çoğunu Rumeli Baharı için harcar. Elbette ki gerek iş hayatımda olsun gerek hayatın içerisinde kendisinin bana her türlü desteği ve katkısı oldu olmaya da devam ediyor. Burası bir aile restoranı. Akşamları misafirlerimizi müşterilerimizi eşim ile birlikte ağırlıyoruz. Bir aile mekanı olması özellikle de aileler için de huzur ve güven veriyor. Çocuklarım kendi mesleklerini icra ettirdiklerinden dolayı çok yardımcı olamıyorlar. İşin belki de en üzücü yanı benden sonra bu işi yapacak kimsenin olmayacağıdır.

 Son olarak Rumeli Baharı’nın gelecekteki hedefleri nelerdir? Ve Rumeli Baharı ile tanışmak isteyenler size nasıl ulaşabilirler?
Bizim sloganımız “Anadolu Bağrında, Rumeli Baharında Buluşalım.” Biz herkes ile buluşmak herkesi tüm Eskişehirlileri ağırlamak istiyoruz. Kültürümüzü tanıtmak kültürlerimizi paylaşmak ve birlikte güzel anılar biriktirme yolunda emin adımlarla ilerliyoruz bu adımlarımızın devam etmesi en büyük gayemiz. Hoşnudiye Mahallesi Bayrak Sokak No 6/4 adresinde sizleri bekliyoruz. Ayrıca www.rumelibahari.com internet adresimizden ve 02222220066 nolu telefondan da bize ulaşabilirler.
 
 
Editör: TE Bilişim