Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy milletvekilliğine aday olacak mı, CHP’den teklif geldi mi, Eskişehir’in en önemli sorunlarını, ilçelerdeki çalışmaların neden önemli olduğunu, Bağımlılık Çalışma Grubu’nda sessiz sedasız yapılan başarılı çalışmaları ve daha pek çok konuyu esgazete ile paylaştı. Tüm samimiyeti ile soruları yanıtlayan Akçasoy, tüm Eskişehirlileri kent konseyinde yer almaya ve birlikte çalışmaya çağırdı.

En can alıcı soruyla başlayalım milletvekilliği için adaylığınızı koyacak mısınız?

(Kahkahalar)…Bu söyleniyorsa insanlar bir şekilde bunu dillendiriyorsa, bu onur ve gurur verici bir durum. Ancak ben bu görevi devralalı çok kısa bir süre oldu, belki bu kısa süre içinde önemli bir yol kat ettik, -buraya insanların gelmesini sağlamaya çalışıyoruz, ilk günden bu yana burası dolsun taşsın istiyorum- Her tv programına çıktığımda, basın mensuplarınca, ya da görüştüğüm insanlar tarafından bana bu soru geliyor. Ama şu anki düşüncelerim arasında bu yok. Önceliğim kent konseyi, öncelikle burada faydalı olmaya çalışmak istiyorum.

Peki milletvekilliği için CHP’den teklif gelirse…

Şu ana kadar böyle bir şey dillendirilmedi, böyle bir teklif de olmadı bunu görmek isteyen insanlar tarafından dillendirildiğinin farkındayım, bunun konuşulması bile anlamlı ve gurur verici. Zaman bize ne gösterecek bilmiyorum, biraz daha bekleyip olacakları görmek lazım.

Eskişehir Kent Konseyi Başkanı seçildikten sonra ilk yaptığınız şey ne oldu?

Başkanlığa seçildikten sonra öncelikle geçmiş dönemlerdeki yapılan çalışmaları incelemeye başladım. Bu arada Kent Konseyi’nin çalışma ortamlarının fiziki şartlarını iyileştirme ve elden geçirme gibi işlerle uğraştım. Öncelikle çalışma gruplarımızın tümünün toplantılarına katılarak,  gönüllüleri ile tanışma ve yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler aldım. Önümüzdeki dönemde yapmayı düşündüğüm çalışmaları, fikirlerimi, planlarımı paylaştım. Çalışma gruplarının çeşitlendirilmesi ve gönüllülerin çoğalması ilk ele aldığım konular arasındaydı.

İLÇELER İÇİN ÇOK ÇALIŞILMALI

Eskişehir’in sizce en önemli sorunu nedir, bununla ilgili çözüm önerileriniz var mı?

Şehrimizin güzellikleri, yaşanılabilirliği, algısının yüksekliğinin bize verdiği mutluluğun ve gururun yanı sıra elbette ki, tüm dünya şehirlerinde olduğu gibi sorunları da bulunmaktadır. Bence en önemli sorunumuz, biraz garipseyeceksiniz belki, Eskişehirimizin ilçelerinin neredeyse tamamı sosyo-ekonomik yönden geri kalmıştır. Şehircilik ve planlama açısından diğer büyükşehirlerin ilçeleriyle kıyaslandığında ne yazık ki, bunu çok daha rahat görebiliyoruz. Yatırımlardan, kalkınmadan, gelişmişlikten hiç nasibini almış gibi görünmüyor. Bir an evvel siyasilerimiz, şehrimizin ticaret, sanayi ve meslek odaları, üniversitelerimiz ile toplum dinamiklerimiz dikkatlerini ilçelerimize yoğunlaştırmalı ve elbirliğiyle ilk hedef olarak buraların kalkınmasında öncelikli olan teşvik kapsamına alınması çabalarını göstermeleri gerekir. Bununla birlikte bazı ilçelerimizin tarihi, coğrafi ve doğal değerlerinin turizme kazandırılarak ortaya çıkarılması gerekmektedir.

İlçelere de sık gidiyorsunuz, bu ziyaretlerin amacından söz eder misiniz?

Bildiğiniz gibi Büyükşehir mücavir alanı tüm şehir sınırına genişledi. Eskiden merkez iki ilçemiz bulunurken, şimdi 12 ilçemiz daha büyükşehir yetki alanına dahil oldu. O ilçelerimizin sorunları, projeleri ile ilgilenmek, gelecek günlerde oralarda da kent konseyleri kurulmasını teşvik etmek amaçlarımız arasında. Sırasıyla hepsini ziyaret edeceğiz. Şimdiye kadar iki ilçemizi, Mihalıççık ve Beylikova’yı ziyaret ettik. Gerek kaymakamlarımıza gerek belediye başkanlarımıza Eskişehir Kent Konseyi’ni tanıttık, onlarla işbirlikleri yapma konusunda görüş alışverişinde bulunduk. İlçelerden ve kaymakamlıklardan mutlaka kadın meclisi için bize temsilci göndermelerini istedik, onları da kent konseyine katmak istiyoruz.

“MEYDAN KONUSUNDA TAVRIMIZ NET”

Tartışılan bir konu vardı;  meydan konusu. Kent meydanı ile ilgili, bizlerle de düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz?

Demek istediğimiz şudur ki, meydanlar kentlerin kalpleri, buluşmaların ve paylaşmaların yaşandığı kamusal alanlardır. Ayrıca, 1950’li yıllardan beri var olan mevcut Atatürk Stadyumu’nun da içinde bulunduğu spor kompleksi, birçok spor faaliyetine ev sahipliği yapmış, yüz binlerce sporseveri bir araya getirmiş ve bağrına basmıştır. Birbirlerini tanımayan yüz binlerin, sevinçlerini, hüzünlerini, dostluklarını, merhabalarını paylaştığı bu alanın donatılarla yapılaşmaya açılmamasını ısrarla vurguladık. İlle de bir köşesinde bir donatı yapılacaksa, bunun da sadece bu anıların hafızalardan silinmemesini sağlayacak ve Eskişehirsporumuza gelir getirecek bir spor müzesi olabileceğini dile getirdik. Zaten bu alanın etrafı donatılarla çevrili. Siz tutup şu da olsun, bu da olsun diyerek betonlaştırırsanız, ortaya çıkacak şey meydan olmaz. Meydanın tarifi ve tanımı çok açık. Bu konudaki tavrımız ve duruşumuz nettir. Geçtiğimiz gün yaptığımız Genel Kurul’da da söyledim: “Meydanlar insanlar içindir. İnsanlardan korkmamak gerekir.”

“İLÇELERDE TARIM”, “İŞ VE İŞÇİ GÜVENLİĞİ”

Çalışma gruplarınızı anlatır mısınız ve hedeflerinizde neler var?

Kent konseyleri faaliyetlerini, çalışmalarını meclisleri ve çalışma grupları ile yürütmektedir. Eskişehir Kent Konseyimizin bünyesinde, göreve geldiğimde, hayvan hakları, kültür-sanat, bağımlılık, pazaryerleri, çevre ve sağlık, enerji verimliliği, temiz Eskişehir, turizm-tanıtma isimli çalışma grupları vardı. Bu çalışma gruplarımıza, araba yok, bilişim geliştirme adlı yeni çalışma grupları eklendi. Bunların yanı sıra, gönüllülerimizin grup kurma çalışmalarının devam ettiği ve çok yakında tamamlanıp çalışma grupları arasında yerlerini alacak olan  “ilçelerde tarım”, “deneyimliler” ile “iş ve işçi güvenliği” isimli gruplar bulunmaktadır. Hemşehrilerimizin kendi ilgi alanları doğrultusunda, gönüllülük esasıyla çalışma gruplarımıza katılmalarını teşvik etmek için hem yazılı hem de görsel medyada sürekli olarak çağrıda bulunuyorum. Onlara elimizdeki tüm imkanları sunmaya çalışıyorum.  

Özellikle hastanelerdeki çocuk hastalara yönelik yaptığınız kampanya büyük ilgi gördü. Kampanyayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yılbaşı öncesi gerek alışveriş merkezlerimize koyduğumuz hediye kumbaralarımızla, gerek işadamlarımızın bağışlarıyla topladığımız oyuncakları hastanelerimizde tedavi görmekte olan çocuklarımızı bir nebze de olsa mutlu edebilmek için bu kampanyayı başlattık. Dediğiniz gibi kampanyamız büyük ilgi gördü ve bizleri de oldukça sevindirdi. Öyle ki, kampanyayı yıl içerisinde değişik dönemlerde de devam ettirme kararı aldık.

KENT KONSEYİ HERKESE AÇIK

Son olarak Eskişehir Kent Konseyi olarak planladığınız çalışma ve etkinlikler ile ilgili bilgi verir misiniz?

Birçok çalışma alanında etkinlik planlaması yapıyoruz. Bunların başında, gençlerimiz ve çocuklarımız ile ilgili yapacağımız çalışmaları oldukça önemsiyorum. Bağımlılık çalışma grubumuz çok ciddi ve önemli çalışmalar gerçekleştiriyor ve bu çalışmaları daha geniş kitlelere yayacağız. Kötü alışkanlıklar veya bağımlılıklar konusunda duyarlılık ve farkındalık yaratmaya yönelik, gençlerimiz, aileler ve okul yöneticilerinin hedef kitleyi oluşturduğu, etkinlik programımızı yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Ağaçlandırma ile doğru moloz dökümü konusunda çevre ve sağlık çalışma grubumuz bir dizi kampanya planlamakta. TRT sanatçısı ve koro şefi Hüseyin Erbay’ın 40. Sanat yılı etkinliği ile çocuklarla birlikte yapacağımız Barış Manço’yu anma programını da planladık. Geleneksel Liselerarası Tiyatro Şenliği etkinliği hazırlıkları okullarımızda başladı, finali Mayıs ayında gerçekleşecek. Bahar aylarında ise ilçelerimizde yapacağımız faaliyetler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bu faaliyetler şimdilik özetleyebildiğim faaliyetlerimiz. Buradan tekrar hemşehrilerimize seslenmek istiyorum. Eskişehir Kent Konseyimizin meclislerine ve çalışma gruplarına gönüllü katılımlarını bekliyoruz. Hep birlikte kentimize ve geleceğimize sahip çıkalım."

Editör: TE Bilişim