Kaynak: Manşet Gazetesi
Söyleşi: Tuğba KOÇAL

Eskişehir için büyük önem taşıyan Türk Dünyası Kültür Başkenti Türk Kızılayı Kampı’nda son aşamaya gelindi. Eski adı Türk Kızılayı Hasırca Kampı, yeni adı ile Türk Dünyası Kültür Başkenti Türk Kızılayı Kampı olan kamptaki son çalışmalar ve Kızılay’ın diğer faaliyetleri ile ilgili Türk Kızılayı Şube Başkanı Yüksel Girgin ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Girgin, kapılarını bu yaz hem Eskişehir’e hem de tüm Türkiye’ye açmaya hazırlanan kampın, Eskişehir turizmine farklı bir boyut kazandıracağını söyledi. Kamp ile Eskişehir’de günübirlik turizmden, ‘5 yıldızlı tatil köyü’ konseptli turizme geçiş hedefleniyor.
Öncelikle Türk Kızılayı Hasırca Kampı’nın geçmişi ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Türk Kızılayı Kampı projesi hakkında bilgi verir misiniz?
Türk Kızılayı Hasırca Kampı 1959 yılında kurulmuş ve o günlerde çadırlarla başlamış bir kamp. Daha sonraki yıllarda geliştirilmiş. En son da 8- 10 tane prefabrikten oluşan, yemekhaneleri olan bir kamp haline getirilmiş. 2010’da başkanlığa geldiğimde hedefimi oraya kilitlemiştim. Çatılar akıyordu, elektrik sıkıntılıydı, ısıtma sistemi yoktu sadece 2 ay hizmet veriliyordu.
2013’te Türk Dünyası Kültür Başkentliği Eskişehir’e verilince orada bu imkânın olduğunu fark ettim. Sayın Valimizi ve yönetimdeki kişileri ikna ederek projeyi sundum. ‘Kalıcı eser olarak bunu yapalım’ dedim. Çok uzun uğraşlardan sonra kabul ettiler. Bize 4 milyon liralık bir ödenek verdiler. 4 milyon lirayı da Türk Kızılayı karşıladı. Böylece 8 milyonluk bir projeyi yarı yarıya karşılamış olduk. Aralık 2013’te proje onaylandı. 2014’ün nisan ayında ihale yapıldı ve haziran ayında da ilk kazma vuruldu. Geldiğimiz noktada, 100 dönümlük bir alanda kampımızın inşaatları tamamen bitti. Projede artık son aşamaya geldik. Sadece çevre düzenlemesi ve odaların iç mefruşat işleri kaldı. Genel Merkezimiz ile kalan son işleri konuşacağız. Yeni göreve gelen Genel Başkanımız önümüzdeki yönetim kurulu toplantısını kampımızda yapmak ve projeyi yakından incelemek istiyor.
Peki, kampın açılışı ne zaman olacak?
Dediğim gibi inşatlar tamamlandı. Sadece odaların iç yerleştirmeleri ve çevre düzenlemeleri kaldı. Odalar için de proje hazır. Neler konulacağı belli. Bir odanın maliyeti çıkarılacak ve alınması gerekenler alınarak yerleştirilecek. Bizim ilk hedefimiz Temmuz veya Ağustos ayında büyük bir açılışla Eskişehir halkının ve tüm Türkiye’nin hizmetine kampımızı açmak. Açılışa Cumhurbaşkanımız veya Başbakanımızın katılımının olmasını arzu ediyorum.
5 YILDIZLI BİR TATİL KÖYÜ OLACAK
Burası yıl boyu hizmet veren bir tatil köyü statüsünde mi olacak?
Evet, burası artık bir kamp değil de 5 yıldızlı bir tatil köyü statüsünde oldu. Türkiye’de böyle bir kamp yok. Türk Kızılayı’nın 2 aylık dönemlerde öğrencilere hizmet veren 6- 7 tane kampı var. Biz artık yaz kış fark etmeden, 365 gün boyunca 7 gün 24 saat hizmet vereceğiz. Artık bu kamp sadece öğrenciler için değil, tüm halka açık olacak. Çünkü biz bu alanın hepsini kullanamayız. Öğrenciler kullanırken de halka açık olacak. Şehir hayatından sıkılanların 30 kilometre gibi bir yakınlıkta kafalarını dinleyebileceği bir yer olacak. İnsanların sabah gidip akşam dönebileceği, piknik yapabileceği alanlar da hazırladık.
Kampın içeriğinden kısaca söz eder misiniz? Kampa gelen öğrenciler veya vatandaşları neler bekleyecek?
Kamp alanımız toplamda 320 yatak kapasitesine sahip. Bir konuk evimiz, 5 adet 20 kişi kapasiteli bungalov evimiz ve 4 adet 280 kişilik blok tipi konaklama binamız mevcut. Ayrıca kafeterya, seyir kulesi, 400 kişilik yemekhane, 300 kişilik anfi tiyatro, resim ve sergi salonu, sosyal tesis ve eğitim birimi de kampta yer alıyor. Çocuklar için oyun alanı, kapalı yüzme havuzu, paintball oyun sahası, voleybol, futbol, tenis, basketbol sahaları ile doğa yürüyüşü yapılacak yürüyüş parkurları da kamp alanında yer alıyor.
Peki, siz kampa nasıl bir ilgi bekliyorsunuz?
İlgi aslında şimdiden çok fazla diyebilirim. Şimdiden spor kulüpleri taleplerini dile getirmeye başladı. Bu kampa spor kulüpleri kamp yapmak için gelebilecek, üniversiteler, şirketler eğitimlerini burada yapabilecek. Mesela Osmangazi Üniversitesi ile protokol yaptık. Bütün çalıştaylarını, eğitimlerini bu kampta yapacaklar. Eskişehir’de böyle bir imkan olmadığı için Antalya’ya ya da başka şehirlere gidiliyordu. Artık şehrimizde böyle bir imkan olmuş oldu. Bunu sağlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Daha proje bitmeden 3-4 tane turizm acentesi görüşmeye geldi. Onlar da turları kampımıza getirmek istiyorlar. Eskişehir’e gelen turları kampta konaklamalı şekilde yeni bir şekle koymayı planlıyorlar.
Yani, Kızılay Kampı ile Eskişehir turizmi yeni bir soluk kazanacak. Eskişehir’de, günübirlik turizm yerini kalıcı turistlere bırakacak diyebilir miyiz?
Evet, kesinlikle, Eskişehir turizmi bu sayede farklı bir boyut kazanacak. Eskişehir’de hep günübirlik turizmden şikayet ediliyor. Buraya gelen insanlar sabah geliyor, gün boyu şehrin gezilecek belli yerlerini gezip dönüyordu. Bu kamp, Eskişehir turizmine farklı bir boyut katacak. Eskişehir’e gelen turistler, burada kalmak isteyecek. Eskişehir’de oteller kısıtlı kalıyor. Hem şehir merkezinde olmaları hem de sadece konaklama imkanı sağlamaları nedeniyle tercih edilmiyor. Ama burası birçok imkanı sunacak. İnsanlar buraya geldiğinde spor yapabilecek, havuza girip yüzebilecek, ormanın temiz havanın içinde birçok aktivite imkanı olacak. Yani burası sadece konaklama hizmeti sunmayacak. Bir tatil köyü size ne vaat ediyorsa o imkanları vaat edecek.
YARI YARIYA UCUZ OLACAK
Peki, Türk Dünyası Kültür Başkenti Türk Kızılayı Kampı’nın fiyatları nasıl olacak?
Şehir merkezindeki oteller sunduğu imkânlara göre pahalı. Yaz sezonunda, hafta sonu fiyatlar yükseliyor. Kızılay Kampında fiyatlar çok uygun olacak, şimdiden bunun taahhüdünü verebilirim. Mesela şehir merkezinde bir otelin gecelik konaklama ücreti 100 lira ise kampta bir gecelik ücret 50 lira olacak. Yarı yarıya bir fiyat tarifemiz olacak. Çünkü biz kâr amacı duymayacağız. Oradaki gideri karşılasın bize yetecek. Buraya gelen kişiler hem Kızılay’a katkı sağlamış olacak. Öğrenciler için yine ücretsiz olarak kamplarımız devam edecek.
 BÖLGE KAN MERKEZİ KURULUYOR
Eskişehir şubesi olarak bir başka önemli projeniz de Türk Kızılayı Eskişehir Bölge Kan Merkezi binası yapımı. Bu proje hakkında bilgi verir misiniz?
Evet Eskişehir’e büyük ve olanakları oldukça fazla olan bir Bölge Kan Merkezi kuruyoruz. Tepebaşı bölgesinde çevreyolunda Tepebaşı İlçe Müftülüğü’nün yanında 2 bin 300 metrekarelik bir arsa aldık. Tepebaşı Belediyesi’nden bu arsaya Kızılay Bölge Kan Merkezi yapılması için uygun bir fiyata bu arsayı aldık. Önümüzdeki aylarda ihaleye çıkıp bu binanın inşaatına başlayacağız. Türk Kızılayı Genel Merkezi’nin Plazma Fraksinasyon Fabrikası kurulma aşamasında. Bu fabrika kurulduktan sonra bölge kan merkezlerine ihtiyaç artacak. Eskişehir’de bizim bölge kan merkezimiz var ama burası yetersiz kalıyordu. Yeni binamız, daha büyük ve modern cihazların olduğu çok kapsamlı bir merkez olacak. Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Afyon, Uşak illerinin kanları her gün bu merkeze gelecek. Eskişehir olarak bu 5 ilde hastanelerin yüzde 90’lık kan ihtiyacını da biz karşılıyoruz. Bütün bu illerdeki hastanelerin kan ihtiyacı günlük olarak bu merkezden dağıtılacak. Ayrıca bu merkezdeki özel cihazlarda bu kanlar işlenecek. Plazma Fraksinasyon Fabrikası’na gidecek olan kanlar ayrılacak. Eskişehir Bölge Kan Merkezi’mizin 2018 yılında açılmasını planlıyoruz.
Türk Kızılayı Genel Merkezi tarafından kurulan Plazma Fraksinasyon Fabrikası’nın içeriği hakkında bilgi verir misiniz?
Kanser, yanık, kan ve enfeksiyon hastalıklarının ilaçları bugüne kadar hep yurtdışından geliyordu. Bu fabrika Türkiye’de olmadığı için dışa bağımlıydık. Türk Kızılayı ve Sağlık Bakanlığı bu fabrikayı ülkemize kazandıracak. Bu fabrika önümüzdeki yıl faaliyete geçtiğinde, milyonlarca dolarlık para Türkiye’de kalacak. Kendimiz ürettiğimiz için ülke olarak da ciddi bir kaynak içeride kalmış olacak. 16 ilde bölge kan merkezi var. Bu 16 merkezde işlenen, ayrıştırılan kanlar bu fabrikaya gönderilecek.
Eskişehir’i kan bağışı konusunda nasıl buluyorsunuz?
Eskişehir halkı kan bağışı konusunda çok duyarlı. Eskişehir olarak kan bağışında her zaman Türkiye’de ilk 10 sırada yer alıyoruz. Kan bağışı istediğimiz seviyede gidiyor. Kan acil değil, süreklilik isteyen bir ihtiyaç. Biz vatandaşlara, 4 ayda bir kan vermelerini tavsiye ediyoruz. Kan bağışının insan vücuduna da katkısı olduğu konusunda insanlar artık daha bilinçli.  Eskişehir merkezde yılda ortalama 40 bin ünite kan toplanıyor. Bölge olarak da saydığımız 5 ilde toplam 65 bin ünite kan toplanıyor.  Bu rakamın 20- 25 bini ise düzenli kan veren kan bağışçılarımızdan oluşuyor.
KIZILAY YANMAYAN ÇADIR ÜRETTİ
Türk Kızılayı 2020 hedefleri doğrultusunda kendi kendine ısınabilen ve yanmayan çadır üretti. Bu çadırdan kısaca söz eder misiniz?
Uzun yıllar bu çadırla ilgili Ar-Ge çalışmaları yapılıyordu. Üretilen bu çadır, pet şişelerin geri dönüşümünden elde edilen polyester kumaşlardan oluşuyor. Çok yüksek ses ve ısı izolasyonu sağlıyor. Bu çadırların en önemli özelliği yanmıyor olması. Ayrıca çadırın üzerine konulacak küçük bir güneş paneliyle kendi kendine ısınan bir çadır haline geliyor. Moğalistan’da eksi 31 derecede bu çadır denendi ve yarışmaya girdi. Bütün ülkelerden geldiler ve bizim çadırımız orada 1. oldu. Hem soğuk hem sıcağa dayanıklı bir çadır olması dikkat çekiyor. 2017 yılında bu çadırların seri üretimine geçilecek. Seri üretime geçildikten sonra ise tüm dünyaya pazarlanacak. Türkiye’ye çok ciddi bir katkı sağlayacak.
 
Editör: TE Bilişim