Söyleşi Nevin Bulut Atak
Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi
Türkiye Muhtarlar Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Ali İrfan İbiş, muhtarların sorunları beklentileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Ulaşım ücretsiz olmalı
Muhtarların toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanması gerektiğini ifade eden İbiş, “Toplu taşıma hizmetinden muhtarlarımızın ücretsiz yararlanması talebimiz var. Muhtarlarımızın şehir merkezinde resmi kurumlarda çok işi oluyor ve bu yüklü maliyet oluyor. Muhtarımız işini halletmek için şehir merkezine geliyor ve bu ulaşımı ya aracı ile ya da toplu taşıma ile yapıyor. Bu maliyetin muhtarlarımızın üzerinden alınmasını istiyoruz. Türkiye’nin bazı yerlerinde bu uygulama var. 65 yaş üstü gibi biz de devlet yetkisiyle ulaşımdan ücretsiz yararlanmak istiyoruz” dedi.
 
Köylerin sorunları
Büyükşehir Yasası konusunda da  değerlendirmelerde bulunan İbiş, “Büyükşehir belediyesi sınırları içindeki köyler 2014 yılında yapılan mahalli idareler genel seçimi ile birlikte mahalle statüsüne girmiştir. 6360 sayılı kanunla birlikte tüzel kişilik altında olan köylerimiz bu statüsünü kaybederek normal mahalle olarak yaşamaya başlamıştır. Tüzel kişilikleri zamanında köyün kendisine ait bir bütçesi olmaktaydı. Köy bütçesinin gelirleri o köyün ortak malı durumunda olan tarla ve arsalardan geliyordu. Bu bütçe ile köy muhtarlıkları köyünün muhtelif ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırdı. Tabi il özel idaresi genel olarak köylerimize hizmet götürmekte ve ivedi sorun ve ihtiyaçları kendilerine ayrılan yıllık bütçeden program dahilinde çözüme ulaştırmaktaydı. Bu durum kanun ile birlikte değişti ve il özel idareleri kaldırıldı. Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri bu kanunla birlikte köyden mahalle olan yerlerinde ihtiyaçlarını gidermekle görevlendirildi. Kanunun yürürlüğe girmesinden bu güne dönüp baktığımızda tam olarak işleyişin istenilen düzeyde seyretmediğini söyleyebiliriz. Belediyelerin görev ve sorumluluk alanları artarken hizmet akışının da buna paralel olarak istenilen düzeyde olmadığı görülmektedir. Bugün birçok köyden mahalleye dönüşen yerlerde öncelikli sorunların beklemekte olduğunu görmekteyiz. Bu uygulamanın şu anda bir geçiş aşamasında olduğunu düşünüyorum. Köylülerin yaşadığı su sorunları ile  yol sorunları var. Bazı yerlerde su yetmiyor bu konuda iyileştirme yapılması gereken yerler var. Yasa gireli iki yıl oldu ancak sorunlar duruyor. İstenilen düzeyde çalışmalar yapılamıyor henüz” dedi.
Siyasetin içine çekilmeye çalışıyoruz
Muhtarların siyasetin içinde yer almaması gerektiğini ancak siyasetin içine çekilmeye çalıştıklarını ifade eden İbiş şöyle konuştu, “Siyasetin içine çekilmeye çalışılıyoruz. Muhtarların bu konuda biraz daha dikkatli olmaları lazım. Bizler siyasetten bağımsız devlet adına çalışan kurumlarız. Muhtarlığı kullanarak siyaset yapmak doğru değil. Bu ülkede her vatandaşın oy hakkı var ve bir siyasi görüşü var, ancak hizmet ederken bunu ön planda tutmak doğru olmaz. Bizi siyasetin içine çekmeye çalışıyorlar, son dönemde bu olaylar ayyuka çıktı. Belediye başkanları buna ön ayak oldu. Belediye başkanı bir mahallenin muhtar adayını desteklemeye kalktı. Bizi böldüler. Biz Eskişehir’de tek dernektik. Türkiye Muhtarlar Derneği Eskişehir’in ve Türkiye’nin en eski derneği. Muhtar siyaset dışında bir kurum. Hiçbir yere tabi olmadan kendi çabamızla seçilen kişiyiz. Biz hiçbir yerden maddi destek alan bir kişi değiliz. Kendi çabalarımızla seçime giriyoruz. Mesai saati gözetmeden vatandaşın istediği an yanındayız”
 
 
15 Temmuz’da meydanlardaydık
15 Temmuz günü muhtarların ülkesine devletine sahip çıktığını kaydeden İbiş, “Muhtarlar olarak devletimizin her an yanındayız, her an görevdeyiz. Bize ihtiyaç duyulduğu her an hazırız. Gece gündüz demeden muhtarlar görevlerine koşa koşa gidiyor. 15 Temmuz’da da hem arayan hem de arananın arasında köprü vazifesi yaptık. 15 Temmuz’da bizde meydanlardaydık. Ülkemize yapılan bu saldırıda şehit olan arkadaşlarımız var. Eskişehir’de de her türlü desteğimizi verdik. Yaşanan olaylar üzücüydü” şeklinde konuştu.
Trafik vahim
Eskişehir trafiği hakkında da değerlendirmelerde bulunan İbiş, “Sabah ve akşam saatleri özellikle Eskişehir trafiği çok kötü oluyor. Trafik vahim durumda. Vatandaşlar artık araca binmek istemiyor. Sürücülerin tek yapacağı zorunlu kalmadıkça özel araçları ile trafiğe çıkmamalarıdır. Tramvaylar balık istifi. Tramvay artık kadınların binebileceği bir araç durumunda değil. Ya tramvay sayısı artırılmalı ya da bir şeyler yapılmalı. Bu sisteme bir çare bulsunlar. Çözüm noktasında Eskişehir ileri gelenleri bir araya gelmeli. Birkaç yıl önce bu tür görüşmeler oldu ancak ne sonu ne de arkası gelmedi” dedi.
 
Kurumlar ortak hareket etmeli
Mahallelerdeki alt yapı çalışmaları konusunda bir takım sıkıntılar yaşandığını ifade eden İbiş, “Sokaklarda bozuk yolların nedeni kurumların birlikte hareket etmemesi. Ortak hareket yok. Bir sokakta çalışma yapılacaksa kazı işleri yapan tüm kurumların bu işe ortak olması lazım. Her yıl yol parası geliyor bu kez de vatandaş isyan ediyor. Kurumların Birbirlerinin programlarını bilmesi gerekiyor. Belediye ben şu sokakta çalışma yapacağım dediği zaman Esgaz, sular iradesi, elektrik birimi ile görüşmesi ve duyuru yapması lazım. Kurumlar da bu duyuruya uymalı. Yol yapılıyor arkasından sokağa doğalgaz çalışanları kazı çalışması için giriyorlar ve yapılan yol bozuluyor. Kışın buralarda su birikintisi oluyor. Bu sorunun çözümü, birlikte hareket etmekten geçer”
Çağa yakışır bina istiyoruz
Muhtarların büyük bölümünün konteynırlarda hizmet verdiğini belirten İbiş, “Biz hala konteynırlarda hizmet veriyoruz. Öncelikle bir muhtara daha da önemlisi çağa yakışır, kimseye bağlı olmayan bir binada hizmet etmek istiyoruz. Sekreteryası, mutfak, lavabo ve muhtarlık odası olan bir binada hizmet verme talebimiz var. Bu konuda seçim zamanı ilgili kişilere dosya vere vere usandık. Sıkıntılarımızı her siyasi kuruma ilettik. Onları ağırladığımız ortamı görüyorlar. Yıkık binada hizmet veren muhtarlarımız var, turistler bile buraları ayıplıyor. Çağa yakışır muhtarlık binaları olması lazım. Daha da önemlisi kamera istiyoruz. Muhtarlarımız her konuda her türden vatandaş ile muhatap oluyor. Darp bile gören muhtarlarımız var. Kamera olsa muhtarlarımız kendini daha rahat savunabilir ve ispat edebilir” diye konuştu.
 
 
Editör: TE Bilişim