Kaynak: Manşet Gazetesi
Haber: Esra Çevik


“Hayat bir yolculuktur” sloganı ile yola çıkan, yaşamınızda önünüze çıkan engelleri ve zorlukları hangi hamlelerle ne şekilde atlatabileceğinizi, size kendi yeteneklerinizi ortaya çıkararak yapmanızı sağlayan Simurg Yaşam Koçluğu Merkezi, yolculuğunuza eşlik etmek için sizi bekliyor.
Eskişehir’in tanınan isimlerinden Psikiyatri Uzmanı Sıtkı Karaca, 6 yıl önce kurduğu Simurg Yaşam Koçluğu Merkezi’nin kapılarını Manşet gazetesine açtı. Kendisi anlattıkça biz, “ Kesinlikle herkesin bir yaşam koçuna ihtiyacı var. Hele ki şu zamanlarda” demekten kendimizi alıkoyamadık. Bakalım sizler ne düşüneceksiniz?
 
YAŞAM BİR PUZZLE GİBİDİR
Dilerseniz öncelikle yaşam koçluğu nedir bununla başlayalım.
Yaşam koçu, yaşamı yönlendirme, yönetme, yaşamdaki sorunları kişinin kendi becerileri doğrultusunda bireyde var olan potansiyeli açığa çıkararak çözmesine yardımcı olmaktır. Platon’a göre bilgi öğretilmez, çünkü insanın kendisinde vardır. Yapılması gereken var olan bilgiyi açığa çıkarabilmek, bilginin ebesi olabilmektir.  İşte yaşam koçluğu bunu sağlar. Yaşam koçu kişinin doğru zamanda doğru şekilde hamle yapmasını sağlar. Bunu yaparken yer ve zaman ilişkisi çok önemlidir. Bazı insanlar doğru bir söz söyler ancak bunu yanlış bir yerde söyler veya doğru bir davranışı yanlış bir zamanda sergiler. İşte yaşam koçu kişinin doğru şeyi, doğru zamanda ve yerde yapmasının yolunu keşfetmesini sağlar.

Yaşam koçu herhangi bir şekilde kişinin iradesini, algılayışını, değer yargısını değiştirmez sadece onun potansiyelinin ortaya çıkmasına, o potansiyelle kişinin kendi sorunlarını çözmesine, var olan yaşamsal sıkışıklığını atlatmasına katkıda bulunur.  Bizim için yaşam bir puzzle gibidir ve önemli olan kişinin bunu belli bir zaman içerisinde, parçaları doğru yerlere koyabilerek yapmasıdır.
 Puzzle yaşam koçunun değil kişinin elinde. Hayat bir yolculuktur. Yolculukta hava bazen çok sıcak bazen ise sert olur. Biz de soruyoruz sert havada nasıl giyinmen gerekir. Kişiye şunu yapmalısın demeyiz ona sorular sorarak onun algısını açmasını, doğru cevabı kendi içinde bularak çözümleri kendisinde yaratmasını sağlarız. Şartlar değişmiyor sadece o şartlara göre nasıl hareket etmesini keşfetmesini sağlıyoruz. Yaşam koçu bir psikiyatr ya da bir psikolog değildir. Kesiştiği alanlar olsa bile yaşam koçunun amacı sadece günlük hayatın içindeki var olan sıkışmışlıktan kişinin kendi potansiyelini harekete geçirerek çözümü ortaya çıkarmasını sağlamaktır.
 
DOĞRU ZAMANDA DOĞRU HAMLE
Peki kimler yaşam koçu olabilir? Bir yaşam koçunda olması gereken özellikler nelerdir?
En başta bunun eğitimini almış olması gerekiyor. Sertifikasyonlu bir eğitim. Ancak her eğitim alan bu işi yapabilir anlamına gelmiyor bu. Eğer bir yaşam koçu, hayatında hiç sorunlarla mücadeleye girişmemişse, hayatı inişli çıkışlı geçmemişse, problemlerle yüzleşmemişse, kendi yolunu kendi içindeki potansiyeli bulamamışsa istediği kadar eğitim alsın. Yaşam koçu olamaz. Kendi yaşam deneyimlerini kullanabilmekte başarılı olan kişilerin yaşam koçluğunda daha başarılı olduklarını görüyoruz eğitimlerde. Her işte ve meslekte olduğu gibi yaşam koçluğunda da usta çırak ilişkisi vardır. Ve en önemli özelliğinden biri de kişinin teorik bilgisi ile pratik becerisini bir noktada birleştirebilmesidir. Doğru zamanda doğru hamleyi yaptırabilmektir.
 
YOLCULUĞUNUZA EŞLİK EDELİM
Simurg yaşam koçluğunda ne tür hizmetler veriyorsunuz?  Ve daha çok kimler size başvuruyor? Danışan profiliniz nedir? Size nasıl ulaşabilirler?
Biz Eylül 2010’dan bu yana burada hizmetimizi veriyoruz. Yaşam bir yolculuktur, sloganımızla bizlere başvuranlara öğrenci ve yaşam koçları olarak yol arkadaşlığı yapıyoruz. Binamızı ben bir müze haline getirdim. İçerisinde binlerce kitabın olduğu büyük bir kütüphanemiz, gezdiğim ülkelerden topladığımız biblolar, taş koleksiyonumuz ve tespih koleksiyonumuz var. Kişiler, beklerken bunlardan faydalanabiliyor. Danışanlarımız geldiğinde farklı bir ortam görsün daha rahat bir ortamda nefes alsın istiyorum. Öncelikle bir danışmanlık hizmeti veriyoruz. Öğrenci koçluğu ile sınav kaygısı, dikkat eksikliği, verimli ders çalışamama, başarısızlık endişesi, gelecek kaygısı gibi sıkıntılara son vermek için hedef belirleme, dikkat arttırıcı çalışmalar ders çalışmayı öğrenme metotları, kaygılarla baş etme, kariyer danışmanlığı ve motivasyon hizmetleri veriyoruz.

Yaşam koçluğu ile de kendinizi tanıyor musunuz? İletişim kurarken sıkıntı mı yaşıyorsunuz? Anlaşılmadığınızı mı düşünüyorsunuz? Çevreniz sizi anlamıyor mu? Yeteneğiniz var ama kullanamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Takıntılarınızdan kurtulmak mı istiyorsunuz? Karar vermekte zorlanıyor musunuz? O zaman gelin sizi mutlu edecek bir yaşama doğru birlikte yolculuk edelim diyoruz. Bize genelde her seviyeden kişi geliyor az önce saydığımız sorunları yaşayanlardan hepsi geliyor ancak daha çok entelektüel ve sosyoekonomik düzeyi yüksek kişiler başvuruyorlar. Bilgi almak isteyenler Kurtuluş Mahallesi, Üçtop Sokak, No:41 (Ziraat Bankası Yunus Emre Şubesi karşı aralığı) adresinden ve 0222 230 84 74 no’lu telefondan ulaşabilirler.
 
Son olarak gelecekteki hedeflerinizi de bizimle paylaşır mısınız?
Öncelikli olarak birinci hedefimiz var olan kurumumuzu büyütmek. Hatta şubeleşmeyi istiyoruz. Ama bu hedeften önce diyet konusuna yönelik de bir uzman arkadaşımızı ekibimize dahil etmek istiyoruz. Çünkü hayatın içinde çoklu sorun yaşıyor insanlar. Ve insanların yaşadığı her türlü sorunun çözümüne yönelik kurumumuzda destek sağlamak hedefimiz. Kişinin kendisine yönelik her türlü sorunda bir yardım arama merkezi olma yolunda ilerliyoruz.
 

Editör: TE Bilişim