Haber Kaynağı: Manşet Gazetesi 
Haber: Nevin Bulut Atak
Türk Metal Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Orhan Demir, sendikacılık faaliyetleri, işçi sorunları, projeleri, hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Eskişehir’de 6500 üyeye hizmet verdiklerini Arçelik buzdolabı fabrikasının başı çektiğini açıklayan Türk Metal Sendikası Şube Başkanı Demir, “  Metal sektörü olduğumuz için işlerimiz diğer iş kollarına göre ağır. Yazın çalışmalar ve yoğunluk artıyor.  İşyerlerimizde çok fazla sirkülasyon olmuyor. Dönem dönem sözleşmeli işçi alınıyor ancak onları da sezon sonunda eksilen kadroların yerine alarak kadro sahibi olmalarını sağlıyoruz. Sözleşme süreci bir nevi deneme süreci gibi oluyor. İşini gerçekten isteyen herkesin fabrikalarımızda geleceği var. Kamu kuruluşundan farksız bir işleyişimiz var. İş garantisi yüzde yüze yakındır. Türkiye genelinde 190 bin üyemiz var. Türkiye’de en çok üyesi olan sendikayız. Diğer sendikasız yerlerle görüşüp onları dahil etme çalışmalarımız var. Kapımıza gelen hiç kimseyi boş çevirmiyoruz. Sendikalı olsun olmasın. İşçinin işyeri ile sıkıntısı ne ise her zaman destek olmaya çalışıyoruz” dedi.
Milat olacak
2017 toplu iş sözleşme çalışmalarına şimdiden başladıklarını ve milat olacak bir sözleşmeye imza atmaya hazırlandıklarını ifade eden Demir, “Sendika olarak işçilerin toplu sözleşmelerini imzalıyoruz. 2017’de MESS ile 120 bin kişiyi ilgilendiren sözleşme imzalayacağız. Toplu iş sözleşmesi bizim için önemli. Şimdiden tek hedefimiz 2017’de yapılacak sözleşme diyebilirim. Yapacağımız sözleşme bir milat olacak. Toplu sözleşmelerde işçinin en çok önem verdiği husus, ücret maddeleridir. Doğum, yakacak, ölüm yardımları, bayram harçlıkları gibi bir çok haklarda da iyileştirme yapılacak. Ücret zamları konusunda da farklı bir talebimiz var. Asgari ücrete yapılan zam ile birlikte eski işçi ile yeni işçi arasındaki fark oldukça kapandı. Biz kıdeme dayalı bir sözleşme imzalayacağız. Amacımız ise eski işçi diye tabir ettiğimiz kıdemli işçinin daha fazla ücret alması. Kıdeme dayalı bir sözleşme imzalayarak, uzun yıllar çalışmaya teşvik etmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.
Sosyal faaliyetler işçi motivasyonunu artırıyor
Sendika olarak sosyal faaliyetlere önem verdiklerini ve sosyal faaliyetlerin işçi motivasyonunu yüzde yüz artırdığını belirten Demir, şunları söyledi, “Sendikal faaliyetlerimiz arasında sosyal etkinlikler her zaman var olmaktadır. Bunun yanı sıra eğitim seminerlerimiz de devam ediyor. Sendikamızın işçimizin aidatları ile alınmış oteller var. Otellerimizi üyelerimize eğitim amaçlı kullandırıyoruz. İşçilerimiz yaz aylarında çok uygun fiyata bu otellerde tatil yapma imkanı buluyor. Geçtiğimiz ay Eskişehir’den 750 arkadaşımızı Bodrum’a götürdük. Didim’de otellerimiz var. Otellerimizde kişisel gelişim ve iletişim konularında eğitim düzenledik. Bu etkinliklerin birlik ve beraberlik artırıcı etkisi de oluyor. Ankara’da bulunan 5 yıldızlı Büyük Anadolu Termal Otelimizde bu güne kadar 3000 aşkın üyemizi misafir ederek  eğitimler verdik. Eğitimlerimizde çalışma hayatında işçinin yeri, sendikal faaliyetler hakkında bilgilendirmelerde bulunuluyor. Engelli çalışanlarımıza yönelik sosyal eğitim projemiz var. Bu etkinliğimizde yine Ankara’da olacak. Bayan çalışanlarımıza yönelik yeni bir proje başlattık. Ereğli’deki otelimize götüreceğiz bayan çalışanlarımızı ve bayan işçilerin sorunları, çalışma hayatındaki sıkıntılarını dinleyeceğiz. Toplantı sonrası analizler yapılacak. Yine Eskişehir’de 750 üyemizi  Çanakkale’ye götürdük ve şehitlerimizi andık”
Maddi desteklerimiz artarak devam ediyor
İşçilerin maddi açıdan faydalanmaları için çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Demir, “Sendikamıza ait düğün salonumuzdan üyelerimizden salon kirası talep etmiyoruz. Sadece düğünde yaptıkları ikramlarını ve eğlence masraflarını kendileri karşılıyor. Dolayısıyla piyasa ya göre 3' te 1 oranında fiyat ödüyor. Misafirhanemiz var bu yıl tadilatını yaptık. Burada da Eskişehir dışında çalışan üyelerimizin Eskişehir’ de okuyan kız çocukları faydalanabilecek.  Bir yerimiz daha var orasını lokal olarak değerlendirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca yılda iki defa bir Mayıs İşçi Bayramı ile Kurban Bayramında olmak üzere toplamda 300TL’lik üyelerimiz çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılayabilsin diye eğitim çeki veriyoruz. İşçilerimizin üniversitede okuyan ve ilk yüz bine giren çocuklarımıza karşılıksız burs yardımları yapıyoruz. İşçiden aldığımız aidatları tekrar üyelerimize nasıl çevirebiliriz onlara ne kadar imkan sağlayabiliriz bunun için çabalıyoruz. Elimizden geldiği kadar desteklemeye çalışıyoruz. Diğer sendikalara örnek olalım diye de bu çalışmaları yapıyoruz. Sonuçta hepimiz sendikacılık yapıyoruz, ama toplu sözleşmelerin dışına çıkılmalı artık. Toplu sözleşmeler bizim için önemli ama sosyal amaçlı faaliyetler ile  moral motivasyon vermek biraz daha önemli. Yeni projeler üretiyoruz elimizden geldiğince. Şehrimizin esnaflarından hemen hemen her dalda bir kaç tanesini seçip indirim anlaşmaları yapıyoruz. Anlaşma yaptığımız esnafların listelerini işyerlerine asıyoruz. Örneğin kırtasiye ihtiyacı olan işçimiz, indirimli anlaşma yaptığımız kırtasiyeciden alışveriş yaparak indirim imkanından yararlanabilir.
İşçi sorunlarının arkasındayız
İşçinin en büyük sorununun ücret oluğunu kaydeden Demir, “İşçi en çok alacağı ücret ile ilgilenir. Bunun yanı sıra servis sıkıntıları oluyor. Servislerin düzenliliği evlerine yakınlığı en önemli konular. Öğlen yemekleri işçilerin en çok dikkat ettikleri şeydir. Yemeklerin doyurucu olması, hijyenik olması önemli. Bizim temsilci arkadaşlarımız yemekler dağılmadan önce yemeği mutlaka kontrol ederler. Çıkacak yemek listesini temsilci arkadaşlarımızla yemek şirketi beraber hazırlar. Düzenli bir şekilde o listeye uyulur. Gıda zehirlenmesi olmaması için ayrıca önem gösteriyoruz. İş kıyafetleri,  iş sağlığı iş güvenliği bizde çok önemlidir. İşçiler güvenlikleri açısından uymaları gereken her kurala mutlaka uymalıdır. Fabrikalarda iş sağlığı güvenliği ekipleri var. Yetkililerle toplantılar yaparız ve eksikliklerin giderilmesi için tespitler yapılır. Bir sonraki toplantıya kadar çözüm üretilir. Üretilemeyen sorunların gerekçeleri araştırılır. Bu konuda ayrıca hassasiyet gösteriyoruz” dedi.
 
 
 
 
Editör: TE Bilişim