Eskişehirde ilk kez Fizyomer de uygulanmaya başlanan Geriatrik rehabilitasyonu Fizyomer Terapia Tibbı direktörü  Dr. Türkan Tünerir anlattı. Tünerir, “Merkezimizde yaşlanma ile meydana gelen fizyolojik değişiklikler ve eşlik eden kronik hastalıklar nedeniyle azalan fonksiyonları geliştirmek ve yaşam kalitelerini geliştirmek amacıyla hasta ve ailesinin de içinde bulunduğu birçok profesyonel disiplin ile birlikte geriatrik rehabilitasyon programı uygulanmaktadır. Merkezimizdeki tıbbi bakım, fizyoterapi, ergoterapi, hidroterapi, hemşirelik hizmetleri,sağlıklı zayıflama ve dahiliye hizmetleri ile birlikte yürütülmektedir.
Literatüre göre 65-75 yaş arası genç yaşlı,75-85 yaş arasıorta yaşta yaşlı ve 85 yaş üzeri yaşlı olarak kabul ediliyor.”dedi.  Vücudun temel yapısının gelişmeye açık bir şekilde kurulduğunu, yani kişi yaşlansa da halen yapılanma işlerinin devam ettiğini aktaran Dr.Tünerir “Bu yüzden yaş kaç olursa olsun rahatsızlıklarla azimle mücadele etmeli, vücut ileri yaşlara hazır halde bulundurulmalıdır.
Yaşlı kişilerde rehabilitasyonun amacına ulaşabilmesi için fiziksel, mental ve psikososyal problemlerin ayrıntılı olarak incelenmesi gerekir. Mental sağlık, fiziksel sağlık, fonksiyonel kapasite ve toplumsal katılımın çok yönlü değerlendirilmesi; uygun bakım ve rehabilitasyon programlarının planlanması için önemlidir. Fiziksel değerlendirme içinde; kas kuvveti, normal eklem hareketi, esneklik, postür, ağrı, nöromotor fonksiyon ve duyusal bütünleme, denge bozuklukları, düşmeler ve yürüyüş bozuklukları, kardiyopulmoner fonksiyonlar ve üriner fonksiyonlar  incelenir. Fonksiyonel değerlendirmede günlük yaşam aktivitelerindeki bağımsızlık seviyesi incelenir. Çevresel değerlendirmede; ev ve çevrenin emniyet, yaşlının fonksiyon seviyesine uygunluğu değerlendirilir. Değerlendirmeler sonrasında tedavi planı belirlenir.”dedi.

REHABİLİTASYON PROGRAMININ YARARLARI:

Tünerir, rehabilitasyon programının yararlarını şöyle sıraladı;
·       Eklem fleksibilitesini, kas gücünü ve kas direncini arttırır.
·       Hastannın kardiyovasküler ve pulmoner kapasitesini arttırırarak egzersiz kapasitesinin artmasına yardımcı olur.
·       Osteoporoz (kemik erimesi) oluşumunu azaltır.kemik direncini arttırır. mineralizasyonunu arttırır. Uzun süre yatak istirahati sonrasında kemik mineral yoğunluğu oldukça azalır ve düşmelere bağlı kırıklar gözlenebilir. Merkezimizde ortopedik rahatsızlığı bulunan yaşlılar için Prof. Dr. Sinan Seber ve Fizik tedavi uzmanlarımız ile birlikte ortopedik rehabilitasyon programı yürütülmektedir.
·       Denge ve postürün düzelmesi sağlanır. Yaşlılarda sıkça gözlenen denge problemleri günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkilemektedir. Merkezimizde bulunan dengeyi korumaya ve yürümeye yardımcı cihazlar bu konuda oldukça etkilidir.
·       Yaşlılarda çok sık rastlanan üriner inkontinansa (idrar kaçırma) bağlı gelişen problemleri azaltmaya yardımcı olur.
·       Diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi, akciğer kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkların etkilerini minimuma indirir. Merkezimizde yaşlıların dahili hastalıkları  ile ilgili problemler, Dahiliye uzmanımız Dr. Hamdi Sarıkardeşoğlu tarafından tedavi edilmektedir.
·       Obezite ve diğer beslenme bozuklukları üzerinde olumlu etkileri ardır. Merkezimizde sağlıklı zayıflama ve obezite ile ilgili uygulamalar Diyetisyen Özge Çıtak tarafından yapılmaktadır.
Geriatrik rehabilitasyon ciddi anlamda multidisipliner bir programdır. Fizyomer Terapiada; fizik tedavi uzmanları, fizyoterapistler, iş uğraşı terapistleri, yaşlı bakım hemşireleri, diyetisyen, dahiliye, radyoloji ve ortopedi uzmanları yaşlıların daha sağlıklı bir yaşam geçirmesi için hizmet vermektedir.”
 
Editör: TE Bilişim