Hasta hakları, T.C. Anayasası, milletlerarası antlaşmalar, kanunlar ve diğer mevzuat ile teminat altına alınmış hakları ifade eder ve 26 Ekim günü, Hasta Hakları günü olarak bilinir. Hasta hakları günü nedeni ile açıklama yapan Acıbadem Eskişehir Hastanesi Hasta Hakları ve İlişkileri Sorumlusu Selver Mısırlı,“Hasta Hakları ilkeleri genel olarak;  sunulan hizmetlerden faydalanma, bilgilendirme ve bilgi isteme, sağlık kuruluşunu ve personelini şikayet etme, seçme ve değiştirme, mahremiyet,  güvenlik, dini vecibeleri yerine getirebilme, insani değerlere saygı gösterilmesi, ziyaret ve refakatçi bulundurma gibi kriterlerden oluşur. Bu kapsamda Acıbadem Sağlık Grubu içerisindeki tüm lokasyonlarda Hasta Hakları ve İlişkileri Birimi yer alır. Hasta Hakları ve İlişkileri biriminin yanı sıra tüm hastane çalışanları da hastaların hastaneden aldıkları hizmet süresince hasta haklarının korunmasına özen gösterir. Ayrıca hastane içerisinde bulundurulan bilgilendirme dokümanları ve düzenlenen eğitimlerle de bu konularda farkındalık yaratılır.“ dedi ve temel hasta haklarını anlattı.

 

Hizmetlerden yararlanma hakkı

Hastaneye başvuran her birey, fiziksel, düşünsel ve sosyal özellikleri ne olursa olsun, var olan tanı, tedavi ve rehabilitasyon olanaklarından yararlanma hakkına sahiptir.

 

Saygı ve İtibar Görme Hakkı

Hasta ve yakınları, her zaman ve her koşulda, kişisel değerleri ve dini inançları konusunda saygılı, nazik, şefkatli ve güler yüzlü bir ortamda tetkik yaptırma, tanı öğrenme ve tedavi olma hakkına sahiptir.

 

Bilgi Edinme Hakkı

Hastaların, kendileri ya da yasal temsilcileri kanalı ile tanı ve tedavinin tüm süreçlerine ve hastalığın olası gidişatına ilişkin tam ve yeni bilgi sahibi olma, kendilerine ilişkin tıbbi dokümantasyonun bir kopyasını alma hakkına sahiptir.

 

Danışma Hakkı

Hastanın kendi talebi ve ilave ödemeyi kabul etmesi halinde, başka bir uzman ile konsültasyon yapılmasını isteme hakkı vardır.

 

Planlanan Tedaviyi Reddetme Hakkı

Hasta ve yakınları, tedaviyi kabul etmemeleri durumunda bu kararların doğuracağı sonuçlar ve üstlendikleri sorumluluklar konusunda bakımından doğrudan sorumlu kişi ya da kişiler tarafından bilgilendirilir.

 

Tetkik ve Tedavi Bedellerini Öğrenme Hakkı

Hastanın sağlanan hizmet karşılığında ödeyeceği bedellerin açık ve detaylı bir faturasını isteme ve alma hakkı vardır.

 

Hastane Kural ve Uygulamalarından Haberdar Olma Hakkı

Hasta, kendisine bir hasta olarak uygulanacak hastane kural ve uygulamaları konusunda bilgi edinme hakkına sahiptir.

 

Şikâyet Etme Hakkı

Hasta ve yakınlarının, şikâyetlerinin dikkate alınması, şikâyet mekanizmasının başlatılması, gözden geçirilmesi ve sonuçlandırılması ile sonuçtan haberdar edilmesi hakkı vardır. Hasta ve yakınları, hukuki hakları için de yargıya başvurma hakkına sahiptir.

 

Editör: TE Bilişim