CHP Tepebaşı İlçe Başkanı Vural Yörük, Suriye’ye destek amacıyla öğrencilere psikolojik baskı yapılarak, zorla bağış toplandığını söyledi. Yörük, “Suriye’de yaşanan savaş hepimizi çok derinden etkiliyor. Orada yaşananlar insanlık ile açıklanabilecek, kabul edilebilecek olaylar değil. Tüm insanlar gibi bizlerin de orada yaşananlar için vicdani sorumluluğumuz elbette ki var. Ancak, yaptığımız araştırmalar sonucunda Eskişehir’de bazı okullarda Suriye’deki savaş gerekçesiyle gencecik çocuklarımıza ve gençlerimize psikolojik baskılar kurularak bağış adı altında zorunlu destek yaptırıldığını tespit etmiş durumdayız” dedi.
Öğrencilere psikolojik baskı ile Suriyeli çocuklara yardım talebinde bulunulduğunu söyleyen Yörük, “Hatta iş o denli bir noktaya varıyor ki öğrenciler okul bahçesine toplatılıyor. Bahçede toplatılan öğrencilere okul müdürleri tarafından toplu konuşma yapılıyor ve onlara ‘Suriyeli kardeşleriniz orada açken sizler burada nasıl eğleniyorsunuz? İsraf yapamazsanız, Müslüman Müslümana yardım etmek zorunda. Yardım elini uzatmak zorundasınız. Hepiniz müsrifsiniz, herkes elini cebine atacak. Bunu gidip ailelerinize anlatacaksınız ve her sınıf en az bir çuval yardım parası toplayacak. Eğer siz ailelerinize bunu anlatmazsanız biz anlatırız’ deniyor” diye konuştu.
MİLLİ EĞİTİM’E SORULAR YÖNELTTİ
Yörük, konuyla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğüne şu soruları yöneltti: “Okul müdürlerinin bu tarz konuşmalar ile çocuklarımıza psikolojik baskı kurduklarından haberiniz var mı? Henüz gelişme çağında olan çocuklarımızı bu tarz söylemler ile etki altına alarak gelişimlerinin olumsuz etkileneceklerini bilmiyor musunuz? Bu yardımlar hangi kurum adı altında ve nasıl bir izinle yapılıyor? Bağış toplanacaksa bu bağışların makbuzları kesiliyor mu? Kesiliyorsa hangi kurum adına kesiliyor? Eğer bu bir yardım kampanyası ise neden kamuoyu ile paylaşılmıyor da sadece okullarımız da psikolojik baskılar ile zorunlu tutuluyor? Yardım kampanyaları henüz ergenlik çağına bile girmemiş çocuklar üzerinden yürütüleceğine neden ailelere konu ile ilgili bilgiler verilmiyor? Bu şekilde yardım toplatılmasını Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri olarak doğru buluyor musunuz? Eğer haberiniz yoksa bu tür baskı yapan müdürleriniz hakkında işlem başlatacak mısınız?”
“Çocuklarımızın bu tarz söylemlere muhatap kalmasını kabul etmemiz mümkün olamaz diyen Yörük, “Milli Eğitim Müdürlüğünü konuyla ilgili olarak duyarlı olmaya davet ediyor ve yukarıda dile getirdiğimiz soruları yanıtlayarak kamuoyu vicdanını rahatlamasını umuyoruz diyerek açıklamasını sonlandırdı.
 

 
Editör: TE Bilişim