Eskişehir Milletvekili ve AK Parti MKYK Üyesi Prof. Dr. Emine Nur Günay, 16 Nisan Halk Oylaması çalışmalarına Sarıcakaya’da devam etti. Öncelikle seraları ziyaret eden Günay, üreticiler ile bir araya geldi. Seralarda aşılama yaptıktan sonra hanımlarla köy fırınında pide pişirdi, bir yandan da ilçenin beyaz yaşmaklıları olarak bilinen kadınlarıyla sohbet etti. Günay, Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin ayrıntılarını paylaştı. Beyaz yaşmaklı kadınlardan EVET sözü alan Günay daha sonra Sarıcakaya Belediye Başkanı Faruk Güler ile hastaları ziyaret etti. Yeni açılan Sarıcakaya Belediyesi Gençlik Merkezi’nde Sarıcakayalılarla bir araya geldi, yer sofrasında ilçenin sorunlarını değerlendirdiler.

MEVCUT SİSTEMİN SIKINTILARINI BİRE BİR YAŞIYORUM

Akşam geç saatlerde ilçe meydanında çok sayıda vatandaşla bir araya gelen Günay, Cumhurbaşkanlığı Sistemini anlattı, soruları cevaplandırdı. ‘’Mevcut sistemin sıkıntılarını bire bir yaşıyorum. Bir milletvekili olarak köylere kadar gidiyor, halkımızın sorunlarını, önerilerini dinliyoruz. Ancak mevcut sistem gereği bu sorunların çözümüne yönelik yasa tasarısı hazırlama yetkisi halk ile birebir temasta olan vekiller yerine hükümete verilmiş. Bu nedenle önce bu sorunları bakanlarımıza aktarıyoruz, çözüm odaklı destek veriyorlar. Ancak bürokratik bir çok engeli aştıktan sonra yasa tasarısı oluşturuluyor. Bakanlar kurulunda onaylandıktan TBMM'ne geliyor ve bekleyen yüzlerce yasa tasarısı arasında yerini alıyor. Bu sürecin yavaşlığı nedeniyle mecliste yüzlerce yasa tasarısı birikiyor. İşte sizden dinlediğimiz sorunların çözümlerine yönelik adım atmak mevcut sistemde bu kadar yavaş oluyor. Sistem tıkanıyor. Bugüne kadar bu zorluklara rağmen bakanlarımızın ilgisi, bakanlık personellerimizin desteği sayesinde bir çok soruna çözüm getirmeyi başardık. Ancak 16 Nisan’da oylayacağımız Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde milletvekilleri doğrudan meclise yasa tasarısı önerebiliyor. Yasama ve yürütme tamamen ayrılıyor. Meclis kanun yapıyor, yürütme icraate odaklanıyor. Böylece tüm bu bürokratik engelleri aşmış, Türkiye’nin önünü açmış oluyoruz. Yeni sistem ile beraber halkımızın ihtiyaçlarına yönelik çalışmalarımız hız kazanacak. Çiftçimiz, üreticimiz kazanacak, girişimcimizin önü açılacak, iş dünyası kazanacak, Türkiye kazanacak.

ASIL ŞU ANKİ SİSTEM TEK ADAMCILIK

 Günay, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne yönelik ‘’tek adamcılık’’ eleştirilerine yönelik ise, ‘’Asıl şu anki sistem tek adamcılığa dönüştürülebilir. 1982’ de askerler tarafından hazırlanmış anayasada, Cumhurbaşkanı’na sınırsız yetki verilmiş ancak hiç bir cezai sorumluluk verilmemiştir. Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanet suçundan meclisin 4’te 3 çoğunluğu ile yargılanabiliyor. Bu da 413 milletvekili demek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde ise Cumhurbaşkanı’nın yetkileri sınırlandırılıyor. Sınırları belli olan bu yetkilerin üstüne bir de sorumluluk ekleniyor. Cumhurbaşkanı her türlü suçtan yargılanabiliyor. Meclis yürütmeyi denetliyor.

KANUN, KARARNAMEDEN ÜSTÜNDÜR

Cumhurbaşkanlığı Sisteminde, Cumhurbaşkanı’nın kanun hükmünde kararname çıkarabilme yetkisi üzerinden bilgi kirliliği yaratılıyor. Bakın burada iki konu önemli. Birincisi Cumhurbaşkanı, temel hak ve özgürlükler ile siyasal hak ve özgürlükler hakkında kanun hükmünde kararname çıkaramıyor. İkincisi ve daha da önemlisi, TBMM’nin çıkardığı kanun, Cumhurbaşkanı’nın çıkardığı kanun hükmünde kararnameden hukuken üstündür. Yani TBMM eğer Cumhurbaşkanı’nın çıkaracağı KHK’yı onaylamaz ise, bir kanun çıkararak bu KHK’yı etkisiz kılabilir. Bu kadar net bir konuyu tutup bilgi kirliliği yaratmak ve halkımızı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine karşı tedirgin etmek için kullanmanın yanlış olduğunu düşünüyorum.

BİLEREK OY KULLANIN

Prof. Dr. Günay’ın, sözlerine son verirken herkesten bir isteği oldu. Günay, ‘’Bir vatandaş kendine göre nedenlerle ile evet de diyebilir, hayır da. Ama herkes, ülkemizin geleceği için bu halk oylamasında neye oy verdiğini bilerek oyunu kullansın. Maddeler dikkatle okunduğunda, mevcut sistem ile karşılaştırıldığında sonuç kendiliğinden evet oluyor zaten.

             

Editör: TE Bilişim