CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer OHAL yönetimi altında cezaevlerindeki tutukluların temel haklarına getirilen kısıtlamaları Meclis gündemine taşıdı. Başta gazeteciler ve yazarlar olmak üzere tüm tutukluların mektup almasına ve göndermesine izin verilmediğini, kitap yasağı olduğunu, aile ve avukatlarıyla çok sınırlı görüşebildiklerini ve aileleri dışındaki yakınlarıyla görüştürülmediklerini belirten Çakırözer, “OHAL cezaevlerindeki koşulları daha da ağırlaştırmış durumda. Suçu kesinleşene kadar herkes suçsuzdur. Buna rağmen cezaevlerindeki meslektaşlarımızın da aralarında olduğu tutuklular tutukluluk dönemlerinde temel hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakılmakta. Görüşü, düşüncesi, yazısı, çizgisi nedeniyle gazeteci ve yazarların özgürlüklerinden mahrum bırakılması en büyük hak ihlalidir. Gazetecilerin bir an önce tutukluluğunun son bulması ve özgürlüklerine kavuşmaları gerekir ” dedi.
GÖRÜŞMELERE KISITLAMA
Çakırözer cezaevlerindeki tutuklu gazetecilerin ilgili gözlemlerini ve kendisine iletilen sıkıntıları şöyle sıraladı:
“1. Ergenekon ve Balyoz davaları sırasında ziyaret ettiğimiz tutukluların aile ve avukatlar dışında üç arkadaşı ile de görüşebilmesine izin veriliyordu. Bu uygulama yasaklanmış.
2. Ailelerle ayda bir yapılan açık görüş iki ayda bire, haftada bir 10 dakika yapılan telefon görüşmesi, 15 günde bire indirilmiş.
3. Sınırsız avukat görüşmeleri haftada bir kez ve sadece bir saate indirilmiş
4. Avukat görüşmeleri bir infaz memuru eşliğinde ve kamera gözetiminde yapılmakta.
MEKTUP YASAĞI
5. Daha önce olmayan bir başka yasaklama tutukluların mektup alıp göndermesi konusunda yaşanıyor. Dışarı mektup dahil yazılı herhangi bir materyal gönderilmesine izin verilmiyor. Dışarıdan da hiçbir mektuba izin verilmiyor. Gazeteci ve yazarlar bu kısıtlamayı ‘En insafsız ceza, psikolojik işkence’ diye eleştiriyor..
KİTAP VERİLMİYOR
6. Ergenekon ve Balyoz davaları sırasında tutuklulara aileleri, yakınları ve hatta üçüncü kişiler kitap dergi gibi basılı malzeme getirebiliyor ya da gönderebiliyordu. Şimdi dışarıdan kitap göndermek yasaklanmış durumda. Tutuklular sadece cezaevi kütüphanelerindeki kitaplarla yetinmek durumundalar.
7.            Cezaevindeki gazeteciler özellikle savunmaları için gerekli kitap ve basılı materyale ulaşamamaktan sıkıntılılar.
SAĞLIK KOŞULLARI
8. Tutuklular arasında çok yaşlı olanlar, ciddi hastalıkları olanlar, ciddi ameliyatlar geçirmiş olanlar var. Şahin Alpay’ın 11 kronik rahatsızlığı var. Hakan Kara bypasslı, Aslı Erdoğan’ın felç riski var. Ahmet Turan Alkan’ın olağan dışı kilo kaybı var.  Hastane taleplerinin karşılanmasında sıkıntı yaşanıyor. Bazen beklemek zorunda kalıyorlar, bazen de sevkedildikleri hastanede doktoru göremeden geri geliyorlar. Yazar Aslı Erdoğan dört kez hastaneye götürülmüş ve her seferinde doktoru göremeden geri gelmiş.
9. Kullandıkları ilaçların temininde bir haftaya varan gecikmeler yaşanabiliyor .”
BOZDAĞ’A SORU ÖNERGESİ
Çakırözer, cezaevlerinden gelen sıkıntı ve talepleri Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması talebiyle bir soru önergesine de dönüştürerek Mecİis Başkanlığına iletti. Çakırözer, “Bırakın atılan suçların kesinleşmesini, iddianameleri bile hazırlanmayan meslektaşlarımız insan haklarına aykırı bir şekilde cezaevinde tam bir tecrit hayatına maruz bırakılmaktadır” dedi.
KİMLERLE GÖRÜŞTÜ
Çakırözer Bakırköy Cezaevinde, Necmiye Alpay, Aslı Erdoğan, Nazlı Ilıcak, Büşra Erdal; Silivri Cezaevinde ise Cumhuriyet yazar ve yöneticileri Murat Sabuncu, Musa Kart, Akın Atalay, Kadri Gürsel, Hakan Kara, Önder Çelik, Mustafa Kemal Güngör, Güray Öz, Bülent Utku ile gazeteciler Ahmet Altan, Mehmet Altan, Ahmet Turan Alkan, Ali Bulaç, Şahin Alpay, Murat Aksoy ve Atilla Taş ile görüştü.    
 

 
Editör: TE Bilişim