CHP PM Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, partisinin Pazar toplantısında Ankara’da siyasi gelişmeleri ve koalisyon hükümeti kurma çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Milletvekili Usluer açıklamalarında AKP ve MHP genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi eleştirdi. Meclis başkan vekillerini AKP’nin henüz belirlemediğini ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da 2 günlük Bosna Hersek ziyaretine gideceğini hatırlatan CHP PM üyesi Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim istiyor.  Bu yüzden hükümeti kurma sürecini uzatıyorlar. Türk milleti, ‘milli irade’ dedi ki AKP’ye 12 yıl size güvenoyu verdik, 12 yıldır ülkeyi, ortamı gerginleştirdiniz, öfke siyasetini gündeme oturttunuz. 12 yıl başbakanlık yaptınız, Cumhurbaşkanı olunca alanlara çıktınız, bir parti adına konuştunuz. İşte bunlar vatandaşın oy verme açısını değiştirdi. Vatandaş birlik istiyor, beraberlik istiyor. Çoğunluğu değil çoğulculuğun egemenliğini istiyor” dedi.

“SEÇMEN UZLAŞIN DEDİ, BAHÇELİ UZLAŞMAM DİYOR”

Seçim sonuçlarının netleşmeden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Erken seçim” dediğini hatırlatan Usluer, “Seçmen seçim sonuçları ile uzlaşın diyor. Bahçeli’nin ilk davranışı ‘uzlaşmayacağım’ anlamına geliyor. Oysa genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu her fırsatta uzlaşmaya hazır olduğunu söylüyor. Rövanş almak istemediğini söylüyor, sandıktan çıkan mesajı aldığımızı ve koalisyona hazır olduğumuzu dile getiriyor. MHP işin başından bu yana uzlaşmacı tutumunu devam ettirdi, diğer muhalefet partilerini görmezlikten geldi” diye konuştu.

MHP, AKP’NİN YANINDA OLDUĞUNU GÖSTERDİ

HDP’nin CHP-MHP koalisyonuna dışarıdan destek vereceğini ifade ettiğini belirten Usluer şunları söyledi: “MHP’nin anlayışı ne HDP ne de CHP ile uzlaşmam diyor? Meclis başkanlığı seçiminin 3. Turu’nda birliktelik sağlamak olanağı oluştu. AKP’ye ders verme saati gelmişti. MHP, milletvekillerine oy verdirmeyerek AKP’yi destekledi. MHP hem seçmene hem de kendi seçmenine sorun çözücü değil sorun çıkarıcı tutumu ile AKP’nin tam yanında olduğunu gösterdi. Koalisyon çalışmaları sürecektir. Şimdilik resmi olmasa da partiler arası görüşmeler olacak. Genel Başkanımız hala uzlaşmaya açığız diyor. Ülke içinde bulunduğu çıkmazdan kurtulmak zorundadır. Hiçbir parti diğer partileri görmemezlikten gelemez. Erken seçimde ne AKP sandalye sayısını arttırır ne de MHP’yi ödüllendirir. Sadece krizin başlangıcı olabilir.

CHP’nin değil ülkenin sorunlarını çözme ilkeleridir

Siyasette kırmızı çizgi yoktur. Siyah, beyaz yoktun. Gri çizgi üzerinde siyaset düzgün yürütmek demektir. Politika yeni yollar üretip burada yürümektir. Bizim ilkelerimiz ülke çıkarları içindir. Demokrasi ve kurumların düzeltilmesi isteği vardır. Ekonomi vaatlerimiz vardır; bunlar asgari ücretin arttırılması, emeklilere zam, iki ikramiye var. Siyasi Ahlak Yasası çıkarılması, milletvekillerin dokunulmazlığının kaldırılması, kürsü dokunulmazlığı oluşturulması, darbe yasasının ürünü olan yüzde 10 barajının kaldırılması, yolsuzluk dosyalarının açılması, isimleri geçenlerin yargılanmasıdır.  Cumhurbaşkanının anayasa çizgisine gelip tarafsız davranmasıdır. Bunlar CHP’nin değil ülkenin sorunlarını çözme ilkeleridir. İnsanlar artık demokrasiyi istiyorlar, bunlar korkulara son verecek ilkelerdir. Uzlaşma tavrımızı sürdüreceğiz. Buna rağmen erken seçim olasılığına karşı çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

ATAÇ: MHP TABANINDA SIKINTI VAR

Partisinin Pazar toplantısında konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise; Eskişehir’deki sosyal demokrasi anlayışının yıllara dayalı olduğunu belirterek başarının arkasında bu olduğunu söyledi. Bu başarıda herkesin tuzu olduğunu belirten Ataç, “Bu güzel bir başarıdır. Seçim sonrası partiler arasındaki çalışmalar ve konuşmalara bakıldığında ortada uzlaşı görünmüyor. Oysa seçim sonuçlarında seçmenin AKP’ye hesap sorulsun mesajı vardı” dedi.

CHP Genel Başkanının gerek belediye başkanları gerekse il başkanları ile yaptığı toplantıdaki mesajlarını da değerlendiren Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “Genel başkanımızın belediye başkanlarının parti örgütlerinden ellerini çeksin sözünü şöyle anladım. Sizler başarılı olursanız belediye başkanı olursunuz. Yani belediye başkanları yönetim seçecek” diye konuştu.

Seçim sonrası MHP lideri Bahçeli’nin sözlerine ve meclis başkanlığındaki oy kullanmama davranışını da yorumlayan Ataç şunları söyledi:

“Bunu MHP demeyeceğim, Bahçeli diyeceğim.  Meclis başkanlığı seçimindeki tavırda MHP içinde gerçekten çok rahatsız olanlar var. Hatayı kişiler yapar ama kurumlar zarar görür. Bahçeli’nin bu yaptığı ilk değil daha önce de yapmıştı. AKP’ye hesap sormak için Bahçeli daha işin başında kilitledi. Biz Ekmeleddin’in cumhurbaşkanlığı için çalıştık, bunu nasıl görmezsin. Bahçeli daha önce Ecevit’e de kazık atmış ama barajın altında kalmıştı.

 İKTİDAR İÇİN SAĞDAN OY ALMALIYIZ.

İktidar olmamız için sağdan oy almalıyız. Eskişehir’de sağdan oy aldığımız için başarılı olduk. AKP-MHP koalisyonunun nasıl olacağını göreceğiz. Erken seçim olursa biz hazırız. 1,5 sene içinde 3 seçim geçirdik. Sağdan nasıl oy aldığımızı Tepebaşı bölgesinde seçmenlerin partimize nasıl oy verdiğimizi görürsünüz.

Editör: TE Bilişim