Emeğin Partisi (EMEK) Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, partisinin Eskişehir İl Başkanlığını ziyaretinde 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
15 Temmuz günü askeri darbe girişimine tanık olunduğunu söyleyen Gürkan, ordu içinden çekirdeğini Fetullahçıların oluşturduğu bir grubun gerçekleştirmek istediği askeri darbe girişiminin kısa sürede bastırıldığını ifade etti.

Gürkan, darbecilerin halktan destek göremedikleri gibi ordu içinde de aradığı desteği bulamadığını, bu nedenle ordu içinde azınlık bir cunta olarak kaldıklarını dile getirdi. Meclis içinden ya da dışından hiçbir siyasi parti, sendikalar başta olmak üzere hiçbir örgütlü güç darbecileri desteklemediğini hatırlatan Gürkan, buna karşın ilan edilen OHAL’in temel hak ve özgürlüklere karşı bir darbe olduğunu savundu.

“OHAL, TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERE KARŞI BİR DARBEDİR”
Gürkan şöyle devam etti:“Meclis’teki dört parti darbeye karşı ortak bir bildiri yayınlarken, partimiz EMEP’in ilk andan itibaren darbeye karşı tavrı net oldu: Ne darbe, ne tek adam tek parti diktatörlüğü; çözüm demokratik haklara ve siyasal özgürlüklere sahip çıkmak, halk demokrasisi için mücadele etmektir. Yalnızca darbe girişiminin püskürtülmesi, kendiliğinden demokrasiye kapı açan bir sonuç doğurmamıştır. OHAL ilanı bu durumun en açık kanıtıdır. OHAL, temel hak ve özgürlüklere karşı kabul edilemez bir karşı darbedir.

Devlet kademelerinde, 12 Eylül dahil hiçbir dönemde görülmeyen yaygınlıkta bir tasfiyeye girişilmiştir. Darbe soruşturması kapsamında orduda, emniyette, yargıda, eğitimde kısaca devletin bütün alanlarındaki tasfiyeler şimdiden 60 bini geçmiştir. Hiç şüphesiz darbeye bulaşanlar en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Ancak hiç kimse siyasi, ideolojik görüşü nedeniyle kovuşturmaya veya cezalandırmaya tabi tutulamaz/ tutulmamalıdır. Gel gelelim gerçekleşen tasfiyenin boyutu, darbe soruşturmasıyla sınırlı kalınmadığını göstermektedir. Bu adımlar ve üzerine ilan edilen OHAL, darbe girişiminin püskürtülmesinin sağladığı politik gücün, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP tarafından tek adam, tek parti diktatörlüğü temelinde inşa etmeye çalıştıkları faşist rejimin yığınağına dönüştürülmek istendiğinin çürütülemez kanıtıdır.”
 
“DEMOKRASİ İÇİN BİRLİK VE MÜCADELE”
Demokrasi için birleşme ve ortak mücadeleyi örgütlemenin önemli olduğunu anlatan Gürkan, acil görevin demokrasi cephesinin oluşturulması olduğunu söyledi.
Gürkan son olarak OHAL’in kaldırılması, söz, basın, örgütlenme (sendikal-siyasal) ve inanç özgürlüğü başta olmak üzere temel hak ve özgürlükleri, yargı bağımsızlığını ve halk egemenliğini güvence altına alan laik demokratik bir anayasa için bir araya gelinmesi edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 
Editör: TE Bilişim