Eskişehir 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği’nde görevli sağlık çalışanları 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftasını kutlarken, yaşadıkları zorlukları dile getirdi. Koronavirüs süreciyle birlikte daha ağır bir çalışma temposunda görev yaptıklarını ifade eden sağlık çalışanları halkın desteğini her zaman yanlarında hissettiklerini söyledi.

Eskişehir 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği’nde ambulans şoförü ve ATT olarak 14 yıldır görev yapan Ergün Tuna, sağlık çalışanlarının her zaman özverili bir şekilde görev yaptığını söyledi. Zaman zaman trafikte yol vermeme konusunda sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden Tuna, “Trafikte yaşadığımız zorluklardan bir tanesi yayaların yaya geçitlerinde sirenler ve tepe lambalarımız açıkken bizden yol vermemizi istiyorlar. Trafikte yaşadığımız zorluklardan bir tanesi yol vermeme durumu. Bunun sebebi de sürücülerin camları kapalı müzik son ses açık ve telefonla konuştuğu esnada bizi görsel ve işitsel olarak fark edemiyorlar. Bu da hastaya ya da hastaneye ulaşmada gecikmelere neden oluyor” dedi.

Acil Tıp Teknisyeni, evli ve 3 çocuk annesi olan Sevda Biçer (35) mesleğini severek yaptığını söyledi. Tüm sağlık çalışanlarının Acil Sağlık Hizmetleri Haftasını kutlayan Biçer, koronavirüsle savaşırken kendi hayatlarında da bazı değişiklikler olduğunu ifade ederek, “Pandemi süreci ile beraber tüm dünyanın Covid-19 ile savaştığı gibi biz sağlık personeli de Covid-19 ile savaşıyoruz. Pandemi hem sosyal yaşantımızda hem de çalışma hayatımızda birtakım değişikliklere neden oldu. Pandemi süreci ile beraber bizlerde kişisel koruyucu ekipman kullanmaya başladık. Hem kendinizi hem de diğer bireyleri korumak amacıyla kullanıyoruz. Ülkemizde mart ayından itibaren görülen ilk vakadan sonra kesin Covid-19 tanısı almış veya belirtiler gösteren hastaları naklettikten sonra ambulansımızda dezenfeksiyon işlemi gerçekleştiriyorduk. Eylül ayından bu yana da her vaka naklinden sonra dezenfeksiyon işlemi yapmaya başladık. Bu işlem yine bizim tarafımızdan İSO belgeli özel ekipmanlarla yapılıyor. Pandemi sürecinde hayatını kaybeden sağlık çalışanı arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet ailelerine baş sağlığı diliyorum. Covid-19 hastalığına yakalanmış olan sağlık çalışanı arkadaşlarımıza da acil şifalar diliyorum” şeklinde konuştu.

‘TEST SONUCUNU ÖĞRENMEK İÇİN BİLE BİZİ ARIYORLAR’

Eskişehir 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği Komuta Kontrol Merkezi’nde çağrı karşılayan Aycan Ergül, gereksiz çağrıların yoğunluğa neden olduğunu söyledi. Pandemi süreciyle birlikte arayan kişilerin test sonuçlarını bile 112 Acil Çağrı Servisi’ne sorduğunu anlatan Ergül, şunları söyledi:

“Pandemiden önce en çok savaş verdiğimiz konu acil olmayan çağrılar. Pandemi ile birlikte bunların yanında karantinada olan temaslı olan Covid-19 olan hastaların bizi arayarak test sonuçlarını öğrenmek istiyorlar. Karantina sürelerinin bitip bitmediğini öğrenmek isteyenlerde arıyor. Kullanacakları ilaçların nasıl kullanmaları gerektiği gibi böyle sorulara maruz kaldık. Bu gibi durumlarda hastalar Covid-19 çağrı merkezini arayarak kendileri bilgilenebilirler. Böylelikle 112 acil çağrı hattını meşgul etmeyeceklerdir”

“112’İ MEŞGUL ETMEYELİM”

Komutan Kontrol Merkezi’nde doktor olarak görev yapan Bülent Bozkurt da 22 yıldır sağlık çalışanı olarak görev yaptığını söyledi. Komuta Kontrol Merkezi’nde normal şartlarda 2 doktor ve 8 çağrı karşılayıcı olarak çalıştıklarını ifade eden Bozkurt, “Pandemi sürecinde vaka sayımızın yüzde 50 civarında artması nedeniyle bizde doktor sayısını 3'e çağrı karşılayıcı arkadaşların sayısını da 12'ye çıkarttık. Pandemi sürecinde çağrılarımızın yüzde 70’ini olası ya da şüpheli Covid vakaları oluşturuyor. Biz de normal sorularımıza ek olarak hastanın ateş, öksürük, solunum sıkıntısı varsa diğer kronik hastalıkları ile ilgili bilgiler istiyoruz hastalardan. Ayrıca hasta en kısa sürede ulaşabilmek için adres bilgisinin tam ve net olması bizim için çok önemli. Acil sağlık hizmetleri haftasında herkesin kaliteli bir sağlık hizmeti ne zamanında ulaşabilmesi için lütfen gereksiz çağrılarla 112'yi meşgul etmeyelim” ifadelerini kullandı.