Sendika üyelerinin ve yöneticilerin katıldığı açıklamada; Birleşik Kamu-İş Eskişehir İl Başkanı Hüseyin Yurtman, “2023 bütçesinde bakanlıkların lüks harcamalarına kaynak ayrılmakta ve aslan payı Saray’a verilmektedir. 2023 bütçesinde emekliler, işçiler, aileler, çocuklar, kamu çalışanları bulunmamaktadır.” ifadelerini kullandı. Meclisin gündemindeki plan görüşmelerinde yurttaşlardan yana bütçe yapılması gerektiğini belirten Yurtman, “Bugün ağır vergi yükleri altında ve yüksek enflasyon oranları ile günden güne yoksullaşan yurttaşlar bütçenin gelirlerinin yüzde 84’ünü vergileri ile karşılamaktadır.” diye konuştu.  Bu vergilerin yüzde 65’inin doğrudan kesinti ile gelirlerden karşılanırken, yüzde 35’inin ise toplumun geneline yayılarak dolaylı yoldan hizmet ve tüketimden karşılandığını anlatan Başkan Yurtman, “Kur korumalı mevduat faizleri ile parası olanın parasını korumaya çalışan AKP iktidarı bu yükü vergilerin yüzde 8’ini kur korumalı mevduat faizine aktarmıştır.” dedi.  

565 MİLYAR FAİZ GİDERLERİNE AYRILDI

Bunun yanı sıra kalkınmanın ve ilerlemenin en temel kalemi olan tarım üretimine 54 milyar lira ayırırken, bütçeden 565 milyar lira faiz giderine aktarıldığını ifade eden Başkan Sadık Yurtman, “2022 sonunda 180 milyar 852 milyon lira olması beklenen Merkezi Yönetim Bütçesi’nden ödenen faiz giderlerinin 2023 yılında 239 milyar 800 milyon lira olması beklenmektedir.” şeklinde konuştu.  Ülkede ekonomik krizin derinleştiğini ve yurttaşların yaşam şartlarının zorlaştığını dile getiren Yurtman, “İktidar, ekonomik krizin sorumluluğunu stokçulara, marketlere, muhalefete ve dış güçlere yüklemekte, yanlış politikalarının bedelini ise yurttaşlara acı bir şekilde ödetmektedir.”

YÜKSEK ENFLASYONA ÇARE OLMALI

AKP’nin 2023 seçimlerinde devlet hazinesini kullanarak seçim harcamalarını olağanüstü yükselteceğini öne süren Yurtman, şunları söyledi: “Seçim harcamalarının yükünü emekçilerden kesmeye çalışılmasını görmezden gelmiyoruz. Toplumun tüm kesimlerini oluşturan işçi, memur, emekli, esnaf ve emeğiyle geçinenlerin ortak talebi 2023 bütçesinden yeterli payı almak, tüm zamların geri çekilmesi ve maaşların insanca hayat yaşayabilecek bir seviyesine getirilmesidir. 2023 bütçesi yüksek enflasyon oranlarına çare olacak şekilde düzenlenmeli, toplumun tüm kesimlerinden STK’larla ortak hareket edilerek yurttaşların sorunlarına yönelik hazırlanmalıdır. AKP iktidarının 2023 bütçesi emekçiler için açlık ve yoksulluğu dayatmaktadır.”

SANDIKTA HESABI SORULACAK

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; toplumdan yana olmayan bir bütçeyi kabul etmediklerini belirten Yurtman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelirlerimizden ve tüketimlerimizden kesilen vergilerle bizleri günden güne fakirleştirirken devletin kaynaklarını seçim giderleri uğruna ve yandaşa aktarılmasını asla kabul etmiyoruz. 
Emekten emekçiden yana bir bütçe istiyoruz. Üretimden, tarımdan, ilerlemekten yana bir bütçe istiyoruz. Devletin kaynaklarının devletin yurttaşlarının yararına kullanıldığı bir bütçe istiyoruz. AKP iktidarının yıllardır bizlere dayattığı bütçeleri kabul etmiyoruz. Aksi halde bunun hesabı sandıkta sorulacaktır.”

Editör: Mustafa YILDIRIM