Çiftçinin ürettiği pancardan zarar ettiğini belirten Çelikoğlu, çiftçinin şeker fabrikalarına küsmesi durumunda şekerin ithal edilebileceğini söyledi.

ERİAD’dan başkan Ataç’a ziyaret ERİAD’dan başkan Ataç’a ziyaret

Dün açıklanan pancar fiyatını değerlendiren Çelikoğlu, “Bin 855 lira gibi bir rakam açıklandı yalnız bu milleti aldatmasın. Bu bin 855 lira kota tamamlama primiyle birlikte. Bir kilo dahi eksik pancar teslim edilse kotasının altında teslim etse bu yüz primi alamayacak üretici. Fiyatın bizi tatmin etme imkânı yok. Dün oturduk ziraat odalarında bir maliyet fiyatı çıkarttık. Bin 900 liranın üstünde ve bütün hepsini de mazotunu, gübresini, ilacını, işçiliği koymadan yaparak bin 950 lira civarında bir rakam çıkıyor bize maliyeti.” açıklamasında bulundu.

Maliyetimiz yüzde yüz arttı

Bu fiyatlar üzerinden üretim yapmanın çok zor olduğunu ifade eden Çelikoğlu, şu anda çiftçinin ürettiği üründen zarar ettiğini ve bir dahaki seneye pancar üretimi konusunun masaya yatırılacağını belirtti. Çelikoğlu, “Nakliyeci bizden fark istiyor. Geçen sene bin 450 liraydı primle beraber bize verilen fark, şu anda yüzde 28. Biz nasıl ekelim, bizim girdilerimizin hepsi yüzde yüz artmış. 17 liralık mazot 40 lira olmuş. İşçilik ücretleri yüzde 150 artmış, gübre yüzde yüz artmış. Birileri bize akıl versin biz nasıl üretelim?” şeklinde sitem etti. 

Fiyat Bir Buçuk Katı Olacak

Şekerin, buğday ya da pancar gibi başka alıcısı olmamasından dolayı mecburen götürüp teslim ettiklerini dile getiren Çelikoğlu, çiftçinin para kazanamadığı taktirde pancar üretimine devam etmeyeceğini söyledi Çelikoğlu, “Çiftçi para kazanmazsa küsmek zorunda, para kazanırsa bu işi devam ettirecek. Mart, nisan ayında ekti çiftçi evine girmeden çapasıydı, ilacı, suyu, gübresi tarladan çıkmadan çalıştı. Çiftçi para kazanmazsa niye eksin? O zaman da biz şeker fabrikalarına küseriz, şekeri de devlet nereden getirirse kendi karar verecek. İthal edilirse vatandaş şimdiki fiyatın bir buçuk katına şekere ulaşır.” dedi.

Editör: Mustafa YILDIRIM