içimizden biri

Söyleşi Erdoğan Ekiner

--Resim yapıyorsunuz, emeklisiniz.. Okurlaın sizi tanıması için başka?

HAKKI COŞKUN: Su altı arama-kurtarma dalgıcıyım. Beş ilin su altı arama kurtarma çalışmalarını gönüllü olarak ben yürütüyorum. Üzücü ama yaşamını kaybetmiş çok sayıda insanı çıkardım. Denizlerde ise beş, altı kişiyi yaşamını kaybetmeden kurtarabildim. Ordudan emekliyim.

--Resim uğraşınıza ilişkin bilgi verir misiniz?

HAKKI COŞKUN: Çocukluğumdan beri resim yapıyordum zaten. Askerler, subaylar arasında düzenlenen resim yarışmalarında ödüllerim var. Harbiye müzesinde benim ve arkadaşların resimleri sergilendi yarışmalarla ilgili sergilerde. Farklı sergilere katıldım. Emekli olduktan sonra, resim yapmaya daha çok zaman ayırma fırsatı buldum. Atölyemde hem resim yapıyorum, ara sıra da dostlar uğrıyor, onlarla sohbet ediyorum...

--Hem dalgıçlık, hem resim.. Biraz da gezginsiniz sanırım?

HAKKI COŞKUN: Dalış için farklı kentlere ve yurt dışına gidiyorum. Spor amaçlı..İki kez de Kızıldenize gittik.. Bu yaz yine yurtdışında uzak bir denize gideceğiz.. Resim ve yanı sıra bir tür kınadan gecici döğme yapıyorum. Yağlı boya, kurşun kalem, pastel, değişik malzemelerle resim yaptım. Duvar resimleri de yapıyorum. Özel işletmetmelerden, bir iki belediyeden teklif geldi, duvar resmi de yaptım. Yapmayı da sürdürüyorum. Yeni su altı dalışları planlıyorum. Bunları kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Doğa için, sanat için bir şeyler yapma çabası içinde olanlara destek verilse daha iyi olur.

--Sanat, toplum ve insan.. Sanatçıya yeterince değer veriliyor mu?

HAKKI COŞKUN: Sanatçılar kendi çabalarıyla ayakta duruyorlar.. Yönetenlerden sanatçıya pek fazla destek yok. Sanata da çok fazla değer verilmiyor.. Kitap okuyanlar azaldı. Sanatçıya destek olsa, daha güzel şeyler ortaya çıkar. Sanatçı özgürce yapıtlarını üretir.. Emekliyim ve portre resim çiziyorum, yapıyorum...

-- Doğa ile iç içe biri olarak, akarsuların, çevrenin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
HAKKI COŞKUN: Akarsular hızla kirleniyor.. Her tarafı kirliliğin bir sonucu olan yosun kaplamış.. Su altında yatak yosunu var.. Bir de İsrail sazanı, yayını.. Bunlar akarsulara yıllar önce bırakılmış.. Diğer balıkları ve yumurtalarını yiyorlar.. Akarsularda kurbağa bile kalmadı.. Özellikle İsrail sazanı buna neden oluyor. Hatta İsrail yayınının yumurtalarını da yiyor. Bu balık ve yosun akarsulardan, göletlerden nasıl temizlenecek? Özellikle kirlilik, gübrelerin akarsulara karışması yosunun artmasına neden oluyor... Porsuk’ta, Eskişehir’e girdiği yerde, birkaç kiometre yüzdüm. Balığa rastlayamadım. Artık yerli sazan da çıkmıyor sulardan. Bu konuda çaba göstermek gerekli.. Bu doğrultuda da herkese görev düşüyor. Akarsularda, pek çok gölette flora bile kalmamış.. Ben bu konuda gereken bilgi desteğini verebilirim. Bizimle irtibata geçilsin.

--Toplumsal sorunların çözümlenmesi için ne yapılmalı?
HAKKI COŞKUN: İnsanlar düşünceleri, duyarlılıkları doğrultusanda yan yana gelebilse gelecek farklı olur. Hayat paylaşıldıkça güzelleşir. Paylaşım yok. Eğitim sistemimiz zayıf. Yeni kuşaklara çevre duyarlılığı, bilim yeterince aktarılamıyor. İnsanların bilinçlenmesi gerekiyor.

--Söyleşi için teşekkür ederiz.
HAKKI COŞKUN: Bu sorunları yansıtma fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ederim..

Editör: TE Bilişim