Öğrenciler Tübitak burs başvurusu yaparak eğitim giderlerinizin bir bölümünü karşılayabilir. Tübitak bursu 2013 yılından beri yüksek lisans, lisans ve doktora öğrencilerine sunulmaktadır. Burs başvurunuzun kabul edilip edilmediğini öğrenmek için Tübitak Bideb başvuru ve izleme sistemi üzerinden işlem yapabilirsiniz. Tübitak Yurt İçi Lisans Burs Programı üniversiteyi örgün öğretim olarak okuyan öğrenciler için geçerlidir. Bu bursun amaçları arasında, Öğrencilerin yaratıcı bireyler olmalarını sağlamak,Öğrencilerin araştırmacılığa karşı olan yatkınlıklarını geliştirmek,Öğrencileri fen ve sosyal bilimler alanına yönlendirmek,Bilim insanı yetiştirmek yer alır.TÜBİTAK bursları başvuru koşullarını sağlayan bütün öğrencilere verilmektedir.
 

Tübitak Burs yardımı ödemesi her ayın ilk 15 günündedir. Ödemeler Genel Yönetim Kurulu kararı ile yapılır. Peşin ya da geriye dönük ödemeli olabilir. Ödemeler aylık dönemler halinde yapılabilir.TÜBİTAK burs yardımları süresi normal öğrenim süresinin sonuna kadar olacaktır. Çift anadal yapan bir öğrenci için anadal programı süresinin öğrenim yılından 1 yıl sonraya kadar burs verilmeye devam edilir.Tübitak burs yardımından faydalanmak için,TC vatandaşı olmak,Daha önce lisans programı bitirmemiş olmak, Hazırlık sınıfında ya da ara sınıflardan başvuru yapan adaylar için bursların devam şartını taşıyor olmak. ÖSYM tarafında yapılan Temel Yeterlilik Testi ve Alan Yeterlilik Testi sonunda, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen bölümlerden bir tanesine kayıt olmak yer alır.

Tübitak burs yardımları başvurusu için önceden belirlenmiş tarihler arasında işlem yapmak gerekir. Aksi halde başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. Bizzat başvuru yapılmamalıdır. Başvurular internet ortamında online yapılacaktır. E mail dışında, faks ya da diğer elektronik yolları kullanarak başvuru yapmak isteyen kişilerin başvurusu kabul edilmeyecektir.Başvuru yapıldıktan sonra öğrenci, başvurusunu dilediği zaman geri çekme hakkına sahiptir. Geri çekmenin yapılabilmesi için başvuru yılını ve döneminin belli olduğu ıslak imzalı dilekçe verilmesi gerekir. Dilekçe BİDEB’e ulaştırılmalıdır.

Tübitak burs yardımı değerlendirmesi Tübitak başkanlığı tarafından yapılır. Tübitak Başkanlığı, her sene burs verilecek olan öğrenci sayısının belirlenmesinde söz sahibidir. Başkanlık ön inceleme yapar ve şartları sağlayan kişilerin başvurularını GYK’ya sunar. Desteklenmek istenen başvuru ve destek miktarları başkanlık onayından geçtikten sonra kesinleşecektir.

Tübitak burs başvurusu için gereken belgeler eksiksiz tamamlandıktan sonra başvuru yapılmalıdır. Bu belgeler şu şekilde sıralanabilir, Taahhütname, Başvuru formu (İnternet sitesinden temin edilebilir), Üniversite tarafından onaylanmış öğrenci belgesi, Çift anadal programı için öğrenci belgesi ve bununla beraber not dökümü belgesi aslı ve onaylı sureti, Yüksek öğretim sınavlarının AYT ya da TYT sonuç belgesi çıktısı.

Tübitak burs devamlılığı için not ortalaması gerekliliği bulunuyor. Hazırlık süresi dahil edilmeksizin, Üniversitenin not sistemi esas alınarak ağırlıklı genel not ortalaması hesabı yapılır. Kişinin 4 üzerindeki sistemden not ortalaması en az 2,50, 100 üzerinden hesaplanan not ortalaması için ise en az 65 olması gerekir. Genel not ortalaması bu notların altında olan kişilerin bursu durdurulacaktır. Burs süresi içinde kişi başarı şartını yeniden sağlarsa, belge ile kanıtlanması halinde bursun devam edeceği ilk eğitim ve öğretim döneminde burs yeniden başlatılır. Başarısızlık nedeniyle geçen süre, burs süresinin toplamından düşürülür.Çap öğrencileri yalnızca bursları çap dersi alacakları dönemler için alırlar. Bunun dışında kalan dönemlerde burs alamazlar.


Öğrenciler verilen burslardan yalnızca bir defaya mahsus olmak üzere yararlanabilirler.
Bursiyerler ilgili alanda kalmak koşulu ile bölüm değişikliği yapabilirler. GYK kararı ile burslar devam edecektir. Bölümünü değiştiren kişilerin burs süresi değişmez.Son sınıfta okuyan öğrenciler için üniversitenin son yarıyılı bitince ödeme durdurulur.Başka kurumlardan burs, proje teşviği, ücret ya da herhangi bir destek alan kişiler Tübitak burslarından faydalanamazlar.Bursiyerler Ardeb projesi hariç başka Tübitak destek programlarından faydalanamazlar.Üniversite tarafından öğrencinin eğitimi dondurulursa bu süre için kişiye ödeme yapılmayacaktır.

Tübitak bursundan faydalanacak kişilerin yükümlülükleri bulunur. Bursiyer kendisinden talep edilen belgeyi en çok 15 gün içinde Bideb’e ulaştırmalıdır. Bursiyer, adını, öğrenciliği ile ilgili kayıt dondurma durumunu, kayıt sildirmesini, yurt dışına gitme, mezun olma gibi kişisel bilgilerini Bideb’e yazılı olarak bildirmekle yükümlüdür. Eğer öğrenci; doğum, hastalık, askerlik ve yurt dışına çıkma gibi zorunlu nedenlerden kaynaklı olarak kayıt dondurması yapmak istiyorsa, bu durumda not dökümü belgesi gönderilmesi zorunlu değildir. Belirlenmiş yükümlülükler eğer bursiyer tarafından yerine getirilmezse, burs kesilebilir. Karar merci GYK’dir. Çift anadal programını tamamlamış öğrencilerin Çap bursu sonlandırılır. Lisans eğitimini başarı ile tamamlamış olan bursiyerlerin mezuniyet belgelerini 15 gün içinde Bideb’e ulaştırmaları gerekmektedir.

Daha fazla bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

https://www.ogrencikredi.com

Editör: TE Bilişim