TMMOB Ziraat Mühendisler Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle; " 14 Mayıs 1946 tarihinde kurulan Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun kısa adı İFAB’ tır. Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun kuruluş günü olan 14 Mayıs yalnız bizde değil kuruluşa üye bütün ülkelerde Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü de tıpkı bu döneme rastgelen milli bayramlarımız gibi çok zor şartlar altında kutluyoruz. İyi olan tarafı ise tıpkı Meclisimizin 100 yaşını kutladığımız gibi bu kutlamaların çok daha anlam kazanmasıdır. Her anlamda bağımsız olmanın bir Ülke için en büyük zenginlik olduğunun farkına vardık. Öte yandan hepimiz şunu öğrendik ki beslenme bizim en temel ihtiyacımız ve diğer ihtiyaçlar için elimizdeki mevcutlarla idare edebiliriz ama gıda tedariki devam etmek zorunda. İşte bu gerçek bizi market raflarını boşaltmaya yönlendirdi. Belki de birazda önümüzü görememenin verdiği bir panikle ihtiyacımızdan fazlasını alıp stokladık. Ama şunun da farkına vardık ki bu ürünler bu raflarda yetişmiyor ve çiftçi üretmeye devam ederse yeniden dolacaklar.
Yine bu süreç tüm dünyaya olduğu gibi bize de gıda üretimi konusunda kendine yetmenin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha hatırlattı. Pandemik virüs hastalığının ülkeler arası dolaşımı sınırlandırması gıdanın kendi kaynaklarımızdan temininin ne büyük bir bağımsızlık olduğunu bir göstermiştir. Öte yandan gıda arzının mevcut kısıtlamalar nedeni ile tehlikeye girdiği bu dönemde her ülkenin önceliği kendi nüfusunu doyurmak olacağından gerekli finansmanın olması durumunda bile satın alınacak mal bulamayacağımız açıktır. Bu süreçte alınacak en önemli tedbir çiftçilerimizin üretimde kalmasını sağlamaktır. Hastalık çıkışını takiben açıklanan ekonomik pakette maalesef çiftçiler ve tarımsal üretimin devam ettirilmesi için hiçbir tedbir alınmadı. Ancak ilerleyen süreçte yapılan yanlıştan dönülerek üretimi devam ettirecek tedbirlerin alınmaya başlandığı görülmektedir. Bu tedbirlerin yeterli olduğunu söyleyebilir miyiz? Buna evet demek mümkün değil. Alınacak tedbirlerin şehir, bölge ayrımı gözetmeden tüm çiftçileri kapsayacak şekilde temel politikalar ve destekler şeklinde düzenlenmesi gerekmektedir. En önemli gelişme tarımsal üretimin devamlılığının sağlanması için çiftçilerin sokağa çıkma kısıtlamalarının dışında tutulması olmuştur.
Çiftçilik son derece meşakkatli ve her anlamda riskli bir meslektir. Bir taraftan doğal olaylarla sınırlandırılırken diğer taraftan da örgütsüz, dağınık yapısı ile ürettiğinin kazandırıp kazandıramayacağından emin olmadan sürdürülen faaliyettir. Stratejik ürünlerin tek garantisi devlet tarfından açıklanan taban fiyatlar olup maalesef bu yıl hububat için açıklanan taban fiyatlar artan maliyetler karşısında oldukça yetersiz kalmıştır. Çiftçi ne kullandığı alet ekipmanın amortismanını, ne tarlasını kirasını ne de emeğini karşılığını maliyetlere eklemediği halde bu işten pek karlı çıkamamaktadır. Çiftçimizin üretmesini istiyorsak biran önce kapsamlı tedbirler alınarak onun üretiminin devamlılığını sağlamamız gerekmektedir.
Saygıdeğer çiftçi kardeşim, sen ürettikçe toplumlar doysun, gıda savaşları son bulsun ve dünyada hiçbir çocuk aç uyumasın.
Bizler ülkemizin tarımına ve çiftçilerine hizmet eden bir mesleğin mensupları olarak çiftçilerimizin bu anlamlı gününü canı gönülden kutluyoruz ve çiftçilerimizin üretimde kalması için her türlü tedbirin ivedilikle alınmasını temenni ediyoruz.
Mustafa kemal atatürk'ün dediği gibi "Üreten Köylü Milletin Efendisidir!" evet sizler bu milletin efendisisiniz. Alkışlarımız bugün çiftçilerimiz için…"