Anksiyete bozukluğu; stresli olan durumlara karşı insanın geliştirmiş olduğu tepkiler bütününde meydana gelen değişiklikler ya da bozukluklardır. Bozukluk haline gelmesinin sebebi bir tetikleyici olmadığı durumlarda da meydana gelmesidir. Türkçe anlamıyla halk dilinde anksiyete, kaygı anlamına gelmektedir. Kaygı bozukluğu olarak ifade edilen bu durum, hiçbir tetikleyici olmamasına karşın kişinin kaygı hissetmesi durumudur. Kaygı, esasında doğal ve bir o kadar da normal bir histir. Ancak bu durum bozukluk halini aldığında bir rahatsızlık anlamına gelir.
Anksiyete Bozukluğu Belirtileri
Anksiyete bozukluğunun bazı belirtileri vardır. Belirtilere geçmeden önce anksiyete nedenlerini anlamamız gerekir. Anksiyete bozukluklarının nedeni tam olarak bilinememekle beraber travmatik bir şekilde yaşanan olaylar, genetik yatkınlık gibi bazı faktörlere dayanmaktadır. Bazı durumlarda ise anksiyete, altta yatan bir tıbbi hastalığın belirtisi olarak belirebilmektedir. Bu hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Kalp hastalıkları,
- Tiroid problemleri,
- Diyabet,
- Solunum yolunda meydana gelen problemler,
- Astım,
- Bir maddeye olan bağımlılık,
- Kronik ağrılar.
Bunların haricinde anksiyete bozukluğunun bazı belirtileri bulunur. Bu belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz.
- Kendini değersiz hissetmek:Anksiyete bozukluğuna sahip olan kişiler kendini genel olarak değersiz hissedeler. Gerçekte böyle bir durumun olmamasına karşın bunu bu şekilde hissederler.
- Özgüvensiz olduğunu düşünmek: Değersiz hissetmek ile benzer bir şekilde kişi kendinin özgüvensiz olduğunu da düşünebilir.
- Bir başkası ile zor bir şekilde konuşabildiğine, iletişim kurabildiğine inanmak: Kişinin geliştirmiş olduğu bir inanç sistemi vardır. Burada gerçekte olmayan şeylere inanarak olmayan bir şeyi kendinde varmış gibi düşünebilirler.
- Toplum içinde aktif halde rol almaktan çekinmek: Bir diğer belirti, toplum içerisinde ön plana çıkmaktan korkmaktır. Kişiler geliştirmiş oldukları sistem ile toplum önünde bir şeyler yapmaya utanır hale gelebilirler.
- Zihnini diğer insanların sözleri ile meşgul etmek: Bu rahatsızlığa sahip kişiler insanların sözlerinden genel olarak etkilenebilirler ve zihinleri tamamen bunlarla meşgul olabilir.
- Kas ağrıları: Kendini sıkan bireyler gerildikleri için beraberinde kas ağrıları.
- Titremek ve çabuk gerilmek: Bu kişiler çabuk gerilerek titremeye başlayabilirler.
- Sallanmaya başlamak: Beraberinde sallanma durumları da gözlenebilir.
- Kendini umutsuz hissetmek: Bu kişilerde genel bir umutsuzluk hali söz konusudur.
- Çevreden koparak kaçmak istemek: Yoğun olarak çevreden kopma isteği söz konusudur.
- Ağlama isteğinin devamlı bir şekilde olması: Devamlı olarak bir ağlama isteği vardır.
Anksiyete Bozukluğu Tedavisi
Anksiyete bozukluğunun ilaçlı ve ilaçsız olmak üzere iki çeşit tedavi biçimi söz konusudur. İlaçlı tedavide doktor kontrolünde bu iş için özel olarak üretilmiş ilaçlar ile beraber bir tedavi söz konusudur. Anksiyete ilaçsız tedavide psikolog yardımı ile hastalık ilaçsız bir şekilde aşılmaya çalışılır. Her ne şeklide olursa olsun anksiyete bozukluğu için psikolojik destek alınması şarttır. Bu destek çeşitleri izmir psikolog ile olabileceği gibi yardımı ile de gerçekleştirilebilir. Anksiyete bozukluğu, tedavisi olan bir hastalıktır. Bu nedenle çok gecikmeden bir doktora görünmeniz gerekmektedir.
Anksiyete bozukluğu tedavisi ile ilgili detaylı bilgi için