Her otomobilin ortak noktası olan fren sistemi, kullanım şekline ve kullanım süresine bağlı olarak yedek parçaya sıklıkla ihtiyaç duyulan sistemlerdir. Renault, Ford, Fiat, Hyundai, Opel, Peugeot, Mercedes, Toyota, Volkswagen, Nissan, Skoda, Kia, Citroen, Honda, BMW, Mazda, Tofaş, Mitsubishi, Volvo, Lada, Chevrolet ve Audi aracınız hangi markaya ait olursa olsun fren sisteminde yer alan mekanizmalar benzer olmaktadır. Fren sistemlerine ait yedek parça seçenekleri hakkında bilinmesi gerekenleri,  Türkiye’de 2012 yılında kurulan yedek parça firması aloparca.com kurucusu Ebru Özülkü anlattı. Online yedek parça alınırken bilinmesi gerekenleri dört başlıkta açıkladı.

1.      Fren Sistemi Ve Çeşitleri Nedir?

Fren sistemi, arabanın hızının yavaşlamasını veya tamamı ile durmasını sağlayan sistemdir. Araç yapısına ve markalara göre çeşitli fren sistemleri bulunmaktadır. Hidrolik fren sistemi, en çok rastlanan ve tercih edilen fren sistemlerinden biridir. Özellikle, son model araçların hemen hemen hepsi hidrolik fren sistemine sahiptir. Havalı fren sistemi ise genellikle ağır yük araçlarında kullanılan bir sistemdir. ABS fren sistemi çeşidi, ani frenlere karşı üretilen bir sistemdir. Arazi araçlarında tercih edilmektedir. ASR fren sistemi, patinaj yapmasının önüne geçilmek amacı ile kullanılmaktadır. ESP, MSR, EBD, EPB ve BAS sistemi ise diğer fren sistemleri arasında yer almaktadır. Aracın kullanım amacına göre fren sistemi o amaca uygun araçlar tercih edilebilir.

2.      Araba Fren Sisteminde Sıklıkla Değiştirilen Parçalar

Araç kullanım şekline bağlı olarak bazı dönemlerde orjinal versiyonları ile değiştirilmeleri gerekmektedir. Oto yedek parça alışverişi sırasında birinci sırada yer alan fren sistemi parçaları arasında; fren hortumları, fren kampanaları, fren balataları fren limitörü, fren sensörleri, fren diskleri, kaliperler ve tekerlek fren silindirleri gibi parçalar yer almaktadır.

3.      Fren Sistemine Yönelik Parça Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aslında sadece fren sistemi için değil tüm oto yedek parça alışverişlerinde dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmaktadır. Parçaların orijinal veya muadil parçalar olması son derece önemlidir. Yan sanayi ürünlerde üretim hataları veya araç modeli ile uyumsuzlukla olabilmektedir. Bu durum, sistemin daha çok arızalanmasına neden olabilirken hasar maliyetinin artması ile sonuçlanabilir. Bundan dolayı yan sanayi parçalardan uzak durulmalıdır. Parçaların sıfır olmasına özen gösterilmelidir. Çıkma parçalar orijinal olsa bile yine benzer sorunlara neden olabilir.

4.      Online Alışveriş İle Yedek Parça Alma

Online yedek parça alışverişi, yedek parça arayış sürecini zahmetsiz hale getirmektedir. Doğru parçaya birkaç küçük arama ile ulaşım sağlamak online sistem ile mümkündür. Aracınız Fiat veya Tofaş olsun tüm markaların ürünlerine internette erişmek mümkündür. Yedek parça fiyatları arasında kıyaslama da yapılabilmektedir. Bu sayede en uygun fiyatlı alışveriş gerçekleştirilebilir. Ancak bu noktada parçaların orijinal olup olmaması denetlenmelidir. Sitenin güvenilir olması son derece önemlidir.

Kaynak: Haber Gazetesi

Editör: Mustafa YILDIRIM