Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Metin Kamış, acilen üniversite sınavlarında eczacılık fakültelerine 60.000 barajı getirilmesi gerektiğini belitti. Ülkemizde ki eczacılık fakültesi sayısının fazlalığından yakınan Kamış, “Ülkemizde 2001 yılında 8 olan eczacılık fakültesi sayısı bugün itibariyle 61 olmuştur. Bu fakültelerin bir kısmında eczacılık ana bilim dalları derslerine eczacı olmayan akademisyenler girmektedir. Şimdi bu fakültelerden mezun olanlar eczacılık bilimini tam olarak anlamış olabilecekler mi?

Bu sıkıntıyı defalarca kez yetkili makamlara bildirmemize rağmen gözardı edildi. Demokrasilerde meslek örgütlerinin söylemleri ciddiye alınır. Çünkü o konuya vakıf olan bir mesleğin ileri gelenleri sıkıntılarını dile getirmektedir. Biz eczacılar olarak hükümete bu kadar fakültenin gereksiz olduğunu, ileride işsiz eczacı ordusunun olacağını, birçoğunun da yetersiz eğitim aldığı için mesleki yeterliliğin olmayacağını bir çok kez söyledik. Lakin gelinen noktada 61 tane eczacılık fakültesi oldu.

Yılda 3500’ ün üzerinde bir eczacı mezun olmakta. Bu sayı ülkemizdeki eczacı ihtiyacının çok çok üstündedir. Bunun önlenmesi için acilen üniversite sınavlarında eczacılık fakültelerine 60.000 barajı getirilmeli ve yeterliliği olmayan tüm fakültelerin araştırma merkezlerine çevrilmeleri gerekmektedir.”

Editör: Mustafa YILDIRIM