Yazar Halil Ünal, insan ve hayvanları;  aslan üzeriden anlatan bir yazıyı kaleme aldı.

“Ne çok çekti şu hayvanlar bizden! Mahlukatların ne dilinden anladık, ne  de sözünden! En ilginci de insani olabilecek  sıfatları, tamamen görsellik üzerinden ve kendilerinin hiç haberi olmadan paylaştırdık onlara ancak biz insanoğlunun  yapabileceği bir önyargıyla. Kimi cesur oldu kimi kurnaz kimi tehlikeli...

Gelelim aslanlara.. Gerçek olmasa da ; ormanlar kralı dendiğinde, hepimizin zihninde bir aslan belirir. Çocukluğumuzdan beri süre gelen bu algılayış, aslanların fiziki gücü ve heybetinden  kaynaklanır. Maalesef;  dünyaya da bu gözle bakarız. Korkak ve ürkek  bir aslanın olabileceği, biz insanların düşünce ezberinde yoktur. Günlük hayatımızda da; bir insanın cesaretini, hatta iyi bir insan olmasını  betimlemek için de genelde ''aslan gibi adam''  tamlamasını kullanırız. Yani; aslanlar, biz insanlar tarafından hep ayrıcalıklı  görülmüş ve kendileri bilmese de fena halde  şımartılmışlardır. Kendilerine, kral dendiğini bilmezler. Bu da garip bir durumdur aslında. Ortada bir kral vardır ama o kral, kendisinin kral olduğunu bilmez.

İnsanoğlu, hayvanlar alemini kendine göre dizayn etmiştir. Çoğu tanımlamanın ve tasnifin hiçbir bilimsel gerçekliğe dayandırılmadan yapıldığını  görürüz. Misal; bir kirpi bir aslandan daha cesur olamaz mı? Bence olabilir. Fiziki yapı olarak bir aslandan  geride olması, buna mani değildir.Ama öteden beri gelen kökleşmiş ve öğretilmiş algılayışımız  böyle bir şey olamayacağına inandırır bizi. Aslına bakarsanız; hayvanların tabiatında  cesaret denen bir olgunun olup olmadığı da  çelişkili bir muammadır.”