MHP’li Sazak, ilkokul öğrencisi Mert Yağız Köksal’ın okulda fenalaşarak, hayatını kaybetmesiyle ilgili bakanlar tarafından cevaplandırılmak üzere soru önergelerini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu.

MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Ankara'da ilkokul öğrencisi Mert Yağız Köksal’ın okul kantininden aldığı şırınga şeklindeki oyuncak sıvı çikolatayı yerken yaşamını yitirmesi üzerine, Türkiye’nin konuştuğu olayı meclis gündemine taşıdı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ilgili kuruluşlarca hazırlanan “Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi” konulu genelgeye dikkat çeken MHP’li Sazak, “ilgili genelgenin ne ölçüde hayata geçirildiği ve etkinliğinin arttırılması konusunda velilerin tedirginliği dikkate alınmalıdır” vurgusu yaptı.

Okullarda, yabancı cisimlere karşı bilinçli olunması ve okul personellerin ilk yardım eğitimi almasının hayat kurtarıcı olduğunun altını çizen MHP’li Sazak, bu kapsamda Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönettiği sorular şu şekilde;

  • Özellikle çocuklar için üretilen gıdalarda Bakanlığınız tarafından verilen izinlerde kriterler nelerdir? Çocukların fiziksel ve ruhsal sağlıklarına uygun olup olmadığı konusunda herhangi bir kurumdan veya uzman kişilerden destek alınmakta mıdır?
  • Ankara ve Diyarbakır’da meydana gelen ve ölümle sonuçlanan vakalara konu olan şırınga şeklindeki çikolata ürününün, ileride çocuklarda madde bağımlılığı gibi alışkanlıklara altyapı hazırlayabileceğini düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız bu tarz ürünlerin piyasaya sürülmesi için firmalara Bakanlığınız tarafından izin verilme sebebi nedir?
  • Okullarda meydana gelebilecek yabancı cisim aspirasyonuna karşı okul personelinin ilk yardım eğitimi var mıdır? İlk yardım konusunda personel ve öğrenciler için herhangi bir eğitim programı çalışmanız var mıdır?
  • Özellikle çocuk yaş grubu için, yabancı cisim aspirasyonu ile gelen hastada acil hasta yaklaşım planınız var mıdır?
  • Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumların bünyesinde faaliyet gösteren kantin, kafeterya, büfe ve çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satışa sunulacak gıdalarda “Okul Gıdası” logosu uygulaması ile hangi ürünlerin satışının önlenmesi hedeflenmektedir?
  • ”Okul Gıdası” logosu uygulaması 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı için hangi sebeplerle ertelenmiştir? Ölümle sonuçlanan vakaların ardından bu uygulamanın ivedilikle yürürlüğe girmesi için bir çalışma düşünülmekte midir?
  • Okul kantinlerinde satılan çocukların sağlık ve güvenliğini tehdit eden ürünlerin tespiti için yapılan denetimler hangi kurumlar tarafından, ne sıklıkla yapılmaktadır?
  • Denetimi yapılan ürünler hangi özelliklerine göre değerlendirilmektedir?
  • Yapılan denetimler sonucu uygunsuz ürün sattığı tespit edilen kantin işletmelerine uygulanan yaptırım nedir?
  • 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında Türkiye genelinde denetimi yapılan kantin sayısı kaçtır? Denetim sonucunda kaç adet kantin işletmesine cezai işlem uygulanmıştır?
  • Gıda güvenirliliği konusunda kantin çalışanlarına ve okul personeline gerekli eğitimin verilmesinin yanı sıra, hedef tüketici grubu olan öğrencilerin de bu konuda bilinçlendirilmesi oldukça önemlidir. Gıda güvenirliliği farkındalığı için neler yapılmakta ve planlanmaktadır?