Gazi Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyetin onuncu yılında bir nutuk hazırlar ve okur.

Konuşmasında,  kurtuluş savaşını birlikte verdiği, her cephesinde milletiyle birlikte çarpıştığı milletine vefası, sevgisi ve inancını anlatır.

Ayrıca, millet için olabilecek en güzel temenni ile sonsuza kadar yaşayacak bir Cumhuriyette nice şerefler, başarılar, nutuklar, huzur ve refah dileyerek "Ne mutlu Türk'üm diyene" sözleriyle de bitirir.

Tam da bu yıllarda Paşa Eskişehir’e bir ziyaret daha gerçekleştirir.

Seyitgazi halkı, yek pare, beyaz, dik bir mermer sütun üzerine, Atatürk'ün ilkelerini simgeleyen ‘Altı Oku’ ve ‘Seyitgazililer Sevgi Armağanı’ yazısını yontma ve oyma yöntemiyle işlerler. Üzerine 1923 - 1934 tarihini de ekleyip Atatürk'e hediye etmek üzere hazırlarlar. Fakat paşa, hediyeyi alıp kabul ettiğini, gelecek nesillere Cumhuriyetin ilkelerinin aktarılması ve sahip çıkılması adına, bu eseri Seyitgazi halkına emanet eder ve Seyitgazi meydanında sergilenmesini ister.

Ama aradan geçen yıllar içinde bu eser unutulur, gözlerden kaybolur.

İşte tam da bu gün, yani 64 yıl sonra, Cumhuriyet Halk Partili Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur TEPE esere ulaşmayı başarır, bulunduğu yerden aldırıp, Seyitgazi belediye binası girişinde ki bahçeye koyar. Böylelikle, emaneti öncelikle sahibine, Seyitgazililere ve dahi halkına teslim eder, misafirlerin ziyaretine sunar. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal KILIÇDAROĞLU’ da Seyitgazi Belediyesini ziyaretinde kendisini tebrik eder.

Geçmişinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, 1917 yılından beri belediyelik olan Seyitgazi ilçesinde, kültür mirasına ait bir eser daha gün yüzüne çıkarılır.