8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün, Ukrayna’da yaşanan savaş süreciyle karşılandığını ifade eden Baro Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Eylem Karacasu, “Her savaşta olduğu gibi bu savaşta da en çok kadınlar ve çocuklar mağdur olmakta ve yaşanan süreç, dünya barışını açıkça tehdit etmektedir. Bu durumu kabul etmiyor, tüm taraf devletleri evrensel barışa hizmet etmeye davet ediyoruz.” diye konuştu.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün giderek artan kadına yönelik şiddetin, kadın cinayetlerinin, kadınların şüpheli ölümlerinin dehşetinde yaşandığını dile getiren Karacasu, “Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet; münferit olaylar olarak değerlendirilemeyeceği gibi, çözümü de sadece yaptırımların artırılmasında değildir. Kadınların yaşam hakkına yönelik sistematik hale gelen kadın cinayetlerinin önlenmesi için yasaların eksiksiz uygulanması, önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınması, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik bütüncül politikaların oluşturularak samimi takibinin yapılaması gerekmektedir.” şeklinde konuştu. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye ilişkin iradenin, bugün kadınların nafaka hakkı dahil olmak üzere Medeni Yasa’da yer alan birçok hakka da yöneldiğini aktaran Karacasu, “İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın çekilmesi yanında 6284 sayılı yasanın etkin uygulanmaması, nafakanın tartışmaya açılması; toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı olan, kadının özgür birey olduğunu kabul etmeyen zihniyete cesaret vererek kadına yönelik şiddetin artmasına zemin hazırlamıştır.” dedi.
İZİN VERMEYECEĞİZ
Kadınların hak mücadeleleri sonucunda elde ettiği kazanımlarının kaybına yol açacak her türlü girişimin karşısında olacaklarını ve bu kazanımların silinmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Karacasu sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) ve Eskişehir Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak açıkça beyan ediyoruz. ‘Kadın cinayetleri politiktir’ diyor, bir kez daha Medeni Kanun’a ve 6284 sayılı Yasa’ya dokunulmamasını, yasaların etkin bir şekilde uygulanmasını ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların oluşturulmasını talep ediyoruz. Eskişehir Barosu kadın hakları komisyonu ve Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin eşit ve özgür bireyleri olan kadınların insan haklarının ihlaline yol açacak her türlü yasal değişikliğin, uygulama ve anlayışın karşısında tüm kararlılığımız ve dayanışma duygularımızla mücadele edeceğimizi kamuoyuyla paylaşıyoruz.”